Post B6vyoAw8DD0CE8MpH6 by wolf480pl@mstdn.io
 (DIR) More posts by wolf480pl@mstdn.io
 (DIR) Post #B6vyoAfTD9ftOSZWIy by r4f4l@101010.pl
       0 likes, 0 repeats

Hej Masto!jakie środowisko graficzne polecicie do #Debian . Używałem #gnome, ale w wersji 2.x. Trójka nie przypadła mi do gustu. Następnie przeniosłem się na #xfce. #kde zawsze wydawało mi się ciężkie, lubię responsywność a ono wydawało mi się ociężałe (nie miałem nigdy mocnego sprzętu).

(DIR) Post #B6vyoAw8DD0CE8MpH6 by wolf480pl@mstdn.io
       0 likes, 0 repeats

@r4f4l Jeśli chesz "gnome 2 tylko aktualne", to tym próbuje być MATE. Moja mama używa i nie narzeka, ale to pewnie niewiele mówi...Swego czasu używałem LXDE i było spoko (oprócz tego że niektóre elementy były napisane w pythonie więc na lapku z intel atomem muliły), słyszałem że po dramie z gtk3 zaczęłi to przepisywać na Qt pod nazwą LXQt, ale nie wiem na ile daleko to zaszło.Ja używam swaya (klon i3wm na waylandzie) - jak chcesz lekko i nie przeszkadza ci tiling to polecam i3 lub sway.

(DIR) Post #B6w20e2I9ALToYszjs by r4f4l@101010.pl
       0 likes, 0 repeats

@wolf480pl Hej, dzięki właśnie eksperymentowałem wtedy z Mate, ale było jeszcze niedopracowane.Dzięki za tipy co do reszty. Sprawdzę czy mi leży, bo tych akurat nie znam. Qt jakoś nigdy mi nie leżało.

(DIR) Post #B6w2KeyeMBoSWdj6rA by wolf480pl@mstdn.io
       0 likes, 0 repeats

@r4f4l problem z gtk3/4 jest taki, że upstream nie wspiera użycia tego toolkitu poza GNOME.W sensie, jeśli próbujesz zrobić za pomocą gtk coś, co nie pasuje do stylu GNOME, to ci powiedzą żebyś tego nie robił i zamkną ticket / odrzucą PRkę.To powoduje że część środowisk graficznych odchodzi od gtk.