Post AcwYvhDbiteDXb4OUC by HeikeKinney@pol.social
(DIR) More posts by HeikeKinney@pol.social
(DIR) Post #AcwYvhDbiteDXb4OUC by HeikeKinney@pol.social
2023-12-06T08:35:57Z
0 likes, 0 repeats
Numer 67 w 2023 to "Gdy Polacy nosili dredy. Kołtun - historia prawdziwa". O ile podejście do higieny w dawnych czasach nie jest dla mnie zaskakujące, bo po pierwsze trochę w temacie poczytałam, po drugie no zimno, ciemno, niewygodnie, a po trzecie to nie wolno się rozbierać, bo grzech, piekło, na stos, no to jednak dziwi mnie to, że ktoś się doktoryzował z choroby kołtunowej. Serio, im się wydawało, że to jest jednostka chorobowa. I to nie, że jednostka chorobowa włosa (a przynajmniej nie wszystkim i nawet nie większości!), tylko że to jest oznaka np. "wychodzenia" chorób przeróżnych z wnętrza czlowieka, więc nie można tego ściąć, dopóki nie jest dojrzałe, a jak się zetnie niedojrzałe to ziomek uprzednio skołtuniony od odkołtunienia: oślepnie, osłabnie, zachoruje od nowa, umrze. A no i ludkowie sobie tego kołtuna robi w trybie eskpres, jak samo niemycie/nieczesanie nie dawało rady, to sobie go woskiem, gównem i miodem kleili. Ileś Towarzystw Lekarskich, Higienicznych, takich-owakich się spierało LATAMI czy to choroba, czy bycie brudasem. Skłaniając się ku chorobie i ostracyzując tych, którzy śmieli zasugerować inaczej. Niestety, książeczka jest napisana dość źle, redakcji nie było, literówek sporo, struktura wewnątrz rozdziałów nosi znamiona nieczytania nikim, poza autorem i czyta się dość krzywo. Na plus dużo cytatów, bo cytaty ciężko zepsuć. No i na koniec najważniejsza informacja z tej książki, ta która nie opuści mnie aż do śmierci: jest w historii choroby kołtunowej przypadek kołtuna zupełnie nie na głowie, który uniemożliwił młodym małżonkom skonsumowanie związku. Tak, wycięto go. Podsumowując: dla bardzo zdeterminowanych, żeby poczytać o brudnych włosach. #HeikeCzyta #ksiazki
(DIR) Post #AcwYvhxgxYVjqWdCJk by centopus@101010.pl
2023-12-18T19:27:15Z
0 likes, 0 repeats
@HeikeKinney o.O ta informacja zostanie ze mną na 15 minut a potem zapomnę ;D