Post Aa4CTCtyAD1iOseMCW by arnie_dxer@mastodon.radio
 (DIR) More posts by arnie_dxer@mastodon.radio
 (DIR) Post #Aa2QP6xZK8r3r6M3do by rcz@101010.pl
       2023-09-22T21:43:42Z

0 likes, 1 repeats

Obejrzałem Zieloną Granicę, i nie rozumiem o co prawica tak się awanturuje. Czy jej zdaniem ten film jest jakoś nierealistyczny?Nie jest nawet wcale jakimś szczególnym oskarżeniem pod adresem władz Polski, które są pokazane jako realizujące politykę UE.Politycznie najbardziej po głowie dostają w nim mieszczańscy zwolennicy PO.

(DIR) Post #Aa2S7KijcgH7EI4Csy by betrzy@101010.pl
       2023-09-22T22:02:53Z

0 likes, 0 repeats

@rcz A czy strażnicy rozbili faktycznie termos i kazali pić herbatę ze szkłem? Czy faktycznie tak postępowali? Bo ta scena obrazowała stosunek strażników do migrantów

(DIR) Post #Aa2SVXAF0dYElyTM0m by rcz@101010.pl
       2023-09-22T22:07:15Z

0 likes, 0 repeats

@betrzy Zapytana o to Holland twierdzi że wszystko ma udokumentowane.Ale ta scena akurat nie pokazuje jak „postępowali strażnicy” (w przeciwieństwie do niektórych innych scen ewidentnie zorganizowanego działania — w szpitalu, przy łapaniu uchodźcòw). Pokazuje tu jednego, a drugi, gdy się orientuje co tamten zrobił, krzyczy czy go pojebało.

(DIR) Post #Aa2SgmMkpUhp6cggme by rcz@101010.pl
       2023-09-22T22:09:17Z

0 likes, 0 repeats

@betrzy Albo inaczej: dlaczego twierdzić, że akurat ta scena obrazuje stosunek strażników, a nie np. scena przeszukania dostawczaka?Widziałeś film?

(DIR) Post #Aa2TCF1GLZlSwwdZeS by betrzy@101010.pl
       2023-09-22T22:14:58Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Jeśli wszystko ma udokumentowane na to co wzbudza te kontrowersje, czemu po prostu nie przedstawi dowodów? Prowadziła tajne śledztwo? Nie widziałem filmu, mimowolnie dotarły jednak do mnie kontrowersyjne urywki dlatego o nich piszę. Wszystko co czytam o tej babce daje mi poczucie, że ona po prostu cierpi z powodu ojkofobii. Skoro obejrzałeś cały ten film, to z chęcią zapytam: do czego potrzebna była Twoim zdaniem ta scena, ten urywek który zobaczyłem z termosem, strażnikami i migrantami?

(DIR) Post #Aa2UAjBXJwAPskHjIO by rcz@101010.pl
       2023-09-22T22:25:54Z

0 likes, 0 repeats

@betrzy sugeruję więc, że masz bardzo mocno skrzywiony obraz tego filmu przez dobór tych urywków, na podstawie których wyrabiasz sobie opinię. Komu pozwalasz, by Ci dobierał te urywki? Czy masz przekonanie, że te urywki nie są dobierane w konkretnym celu wywarcia na Tobie jakiegoś określonego wrażenia? Dlaczego pozwalasz sobie to robić? Ta scena z termosem jest elementem przekroju postaw, który tworzy tło dla obrazu emocji i rozwoju jednego z głównych bohaterów, także strażnika.Nie ma natomiast sugestii że to typowe zachowanie obrazujące jakiś generalny stosunek, że oni wszyscy nic tylko by tłukli termosy czy coś, wręcz przeciwnie. Jeśli ktoś Ci powiedział inaczej, to Cię po prostu okłamał.

(DIR) Post #Aa2Uta6jutkelCQfQ0 by rcz@101010.pl
       2023-09-22T22:34:01Z

0 likes, 0 repeats

@betrzy swoją drogą, inaczej niż polscy są przedstawieni strażnicy białoruscy, gdzie chciwość i okrucieństwo są pokazane jako podstawowe zasady ich funkcjonowania.

(DIR) Post #Aa2VVDyceC537ua8o4 by betrzy@101010.pl
       2023-09-22T22:40:50Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Być może miałbym takie wrażenie jak to o którym napisałeś, gdybym tylko nie przeczytał kilku wypowiedzi tej pani. Nie zacytuję Ci niestety słów z jej ust które mnie dotknęły, ale trochę tego było, śpiewki o ogromnym antysemityźmie w naszym narodzie albo o odebraniu praw wyborczych mężczyznom.Oczywiście, może być tak, że masz rację i wykiwał mnie algorytm, i zamknął mnie w bańce, być może film jest świetny, a to po prostu niefajny urywek wyrwany z kontekstu.

(DIR) Post #Aa3XmLw8hRWBnrfwxc by arnie_dxer@mastodon.radio
       2023-09-23T10:41:01Z

0 likes, 0 repeats

@rcz @betrzy ten film tak się prawicy nie podoba, że aż #TVPiS go po prostu ukradła 🤣 i stąd te wszystkie urywki. Natomiast widziałem X'y Żarynia, który doszukał się w tym filmie scen rzekomo wyjętych z białoruskiej propagandy, a które SG dementowała.Niestety my wszyscy możemy tylko się przelicytowywać co jest prawdą a co nie, bo Partia zakazała wjazdu na tereny przygraniczne dziennikarzom, bo jeszcze by pomogli tym migrantom 🤡

(DIR) Post #Aa3hPAuSWzi2U6Tb96 by betrzy@101010.pl
       2023-09-23T12:28:53Z

0 likes, 0 repeats

@arnie_dxer PiS to prawica? 😂 @rcz

(DIR) Post #Aa4BQFfXJpi09xvT7I by arnie_dxer@mastodon.radio
       2023-09-23T17:59:57Z

0 likes, 0 repeats

@betrzy to Ty chyba masz inną definicję prawicy 🤣

(DIR) Post #Aa4BQGOYcRimPazQI4 by betrzy@101010.pl
       2023-09-23T18:05:07Z

0 likes, 0 repeats

@arnie_dxer Jeśli uważasz, że PiS to prawica to tak, nasze definicje prawicy zdecydowanie się różnią XD

(DIR) Post #Aa4CTCtyAD1iOseMCW by arnie_dxer@mastodon.radio
       2023-09-23T18:16:50Z

0 likes, 0 repeats

@betrzy powiem więcej, PiS to faszyści xD