Post 9oOpZPEECLSM0lUZ84 by skautik@nerdica.net
 (DIR) More posts by skautik@nerdica.net
 (DIR) Post #9oIUzjUQE5MiOT1GKW by mprymek@nerdica.net
       2019-10-25T22:08:58Z

0 likes, 0 repeats

Mám rád čínské "bastlířské" firmy, které se snaží dostat nad obvyklou no-name čínskou úroveň. DFRobot, Seeed Studio, ... Ceny mají sice o trochu vyšší, než no name, ale pořád slušné. Balení jsou obvykle fakt pěkná. Relativně slušné návody jsou (semtam psané trochu legrační angličtinou, ale co jako? ;) ), nějaké zdrojáky jsou, občas i nějaká ta docela použitelná knihovna.Teď mám třeba v práci za úkol si nějak pohrát s Beaglebone Green. Jestli jste neslyšeli, je to levnější varianta BeagleBone Black, společné úsilí BeagleBoard.org a Seeed Studia. A na první pohled na mě teda působí fakt skvěle, těším se, až se do něj víc ponořím.Ale chtěl jsem napsat o něčem jiným. Seeed studio se dobře rozjelo se svou řadou "Grove" (wiki.seeedstudio.com/Grove_Sys…). Hezká věc: za rozumné peníze standardizované, hezky propojitelné modulky. Možná až na ten proprietární konektor, to je mi trochu líto, že nepoužili třeba JST-XH. No neva.Na zkoušku jsem si koupil 4-kanálové relé. Komunikuje pomocí I2C, takže místo šesti drátů stačí standardní 4-pinový Grove. Ok, fajn. Ale dostala mě jiná věc: koupil jsem to na TME za 236Kč bez DPH: www.tme.eu/cz/details/seeed-10…Dílensky je to fakt pěkně udělané, celkem bych tomu i věřil, že to těch 10A na 230V dá bezpečně. Ovšem neskutečně milé překvapení bylo, že v těch třech stovkách je i sympatická akrylová krabička. Za tři stovky z ČR? Během dvou dní doma? Shut up and take my money! TME už jich má na skladě jenom 12, uvažuju, kolik si jich ještě koupit :)P.S. sorry za některý nekvalitní fotky, už se mi to nechce fotit znovu :)Pro srovnání "no name" 8-mi kanálový modul:Nevyznám se v tom, nechci soudit, ale minimálně je na první pohled vidět, že v Seeed Studiu dali o hodně větší ochranné vůle...

(DIR) Post #9oIVFz4O4FTZLcahhA by mprymek@nerdica.net
       2019-10-25T22:12:21Z

0 likes, 0 repeats

Pardon, vypadla mi fotka spodku toho Grove modulu. Tady je: 

(DIR) Post #9oJRdvhW2UidBt12DA by joy@nerdica.net
       2019-10-26T09:05:58Z

0 likes, 0 repeats

@mprymek osobně se vyhýbám těm relé, které mají živý (230V AC) kontakt 4 mm od kontaktů cívky. To je tak debilní konstrukce... Snažím se vždycky najít relé, které má na jednom konci kontakty cívky, a na DRUHÉM, VZDÁLENÉM konci teprve ty živé spínané kontakty. Ovšem takových relé je pomálu...

(DIR) Post #9oJVkC14gv3bLXPFI0 by mprymek@nerdica.net
       2019-10-26T09:52:40Z

0 likes, 0 repeats

@joy No jo, to mas pravdu, to jsem si ani neuvedomil. Desku s takovym rele jsem ale asi jeste nevidel. Nemel bys fotku nejake?

(DIR) Post #9oJem1wc0bYuH8GnI0 by joy@nerdica.net
       2019-10-26T11:33:34Z

0 likes, 0 repeats

@mprymek fotku WiFi teploměru třeba... v Číně jsem taková relé použitá neviděl.

(DIR) Post #9oMcDZrgHhLkuNHrLk by skautik@nerdica.net
       2019-10-27T21:42:49Z

1 likes, 0 repeats

@mprymek Ono toho dost zachrání ta vyfrézovaná mezera ( je vidět že tam někdo opravdu přemýšlel ) ale úplný ideál to není. I když jsem kdysi Petrovi psal něco o nejmenších bezpečných vzdálenostech které vyžaduje norma. ( Po příspěvkem o tom jak se někomu z BigClownu chlubil svým teploměrem a onen člověk se poněkud kysele tvářil na vzdálenosti mezi ovládací a ovládanou částí )Myslím si že důvod pro tuto konstrukci relé bude snaha o miniaturizaci při zachování velké proudové kapacity kontaktu ( na roztrhnutí oblouku je třeba nějaká vzdálenost, kontakt musí rozepnout co nejrychleji -> pružnost?, a nevím co ještě).Domívám se že by volba relé mohla být i ovlivněna tím jak bude vypadat zbytek zařízení. NApříklad pokud bych desku výše vestavěl někam do většího celku který bude mít galvanicky oddělené vstupy, nebo bude k namotování elektrikářem ( nikoliv osobou poučenou ) a následné ovládání splní všechny požadavky pro laickou obsluhu tak bych prostě problém neviděl ( což by neviděl ani revizák ). Je dost možné že by jste podobnou konstrukci relé našli v něčem co používáte v domácnosti ale přesto je to bezpečné. Neboť nejspíš půjde o přístroj kategorie č.2 ( vidlice má jen dva kolíky, celý přístroj je v plastu, není exponovaná žadná vodivá neživá část ). Případně bude třívodičový přívod ale všechny vodivé neživé části budou spojeny s ochranným vodičem. Každopádně obsluha nebude nic připojovat jinak než šnůrou do zásuvky.Tam kde ( jako staví Petr ) bude zařízení montovat laik někam kde bude 230V ( správně nesmí ) je samozřejmě vhodné to udělat co nejvíce "idiot_proof". Ale... Z G+ si pamatuji že i upozornění co tam smějí připojit a co ne je marné a Petrovi se ,dle jeho slov, některé teploměry vracely se spečenými kontakty relé protože není zátež jako zátež a na relé je psáno 16A. Co z toho že se to týká rezistivní záteže a u ostatních typů záteže je to v lepším případě jen 10A.Další věc která je fajn dělat je to co ona deska od SeedStudia nemá. To jest optické oddělení přímo na desce. Bohužel ta deska druhá jej sice má ale napájení cívek je zas nataženo z nízkonapětové strany a nikoliv od kontaktu ( což by se realizovat dalo ). Pořád to mohu ale vyřešit tak že budu mít v samotném zařízení jednu větev ( vinutí na trafu, izolovaný DC/DC ... ) vyhrazenu jen pro tento účel. Chápu že opatření výše psaná zvedají cenu zařízení ale koncový uživatel nic nepozná. A většině by vysvětlování o tom jak jde o bezpečnost bylo stejně ukradené, neboť většina uživatelů končí s bezpečností u přecházení vozovky.Na závěr pár fotek. Bohužel nemám doma nic jiného než jedno rozšíření bezpečnostního relé a řídící desku. V obou případech je cívka na opačné straně. Mám pocit že jsem někde viděl použité relé s com kontaktem mezi vývody cívky ale nevím přesně kde ( a myslím si že se tam možná uplatňuje to co jsem psal výše o tom kde to bude umístěné a komu to bude nepřístupné ).Mimochodem to modré relé má hezkou cenovku - jen pro zajímavost cz.mouser.com/ProductDetail/Pa… Ale není se moc čemu divit, je to v podstatě bezpečnostní relé které musí splnit moc věcí a to dost přísně ( použije se třeba na zastavení stroje takovým tím červeným hříbkem na žlutém pozadi - stopkou ).photos.app.goo.gl/xa1d4UHfaER2…Hmm koukám že jsem se nějak moc rozepsal, snad jsem moc neblábolil a kdo dočetl až sem, nejspíše neusnul :).

(DIR) Post #9oMeiiUCTr0cX3HQhc by mprymek@nerdica.net
       2019-10-27T22:17:20Z

0 likes, 0 repeats

>  snad jsem moc neblábolil a kdo dočetl až sem, nejspíše neusnulVubec ne, naopak! Tvoje prispevky me vzdycky hodne zajimaji.K tem vzdalenostem kontaktu, jenom tak laicky: zkousel jsem to jenom tak pro zajimavost najit a jak uz to tak byva, je to prilis komplikovany - informace ruzne po webu ruzny, zavisly na ruznych detailech, ktery neznam, rozdily USA vs. Evropa, rozdily podle typu zarizeni... Gulas. Kazdopadne jsem kdesi zaslechl cosi o minimu 4mm, coz by ta deska asi tak presne splnovala. Ale myslim, ze tim bylo mysleno plne PCB, bez toho vykrojeni. Nevim. Kazdopadne 220V na tyhle moduly nikde zapojene nemam a pokud bych to planoval, urcite se pred tim obratim na nekoho, kdo mi to posoudi odborne. A ty "no-name" bych neriskoval.Co me totiz stve, je, ze co jsem zatim videl "normalni" "elektrikarska" rele na DIN listu, ceny byly nehorazne - kolem 200-400Kc za jeden kanal, to se neda.Pro zajimavost: spinac Shelly 1 ma PCB vypadajici jeste divocejiwww.letscontrolit.com/forum/vi…pritom se na obalu pysni logem CE: community-home-assistant-asset…...ale zas tam maji to rele s COM na druhe strane :)P.S. ten link na Mouser mi nevim proc nefunguje, ale "SFN4D-DC18V" vyhledat slo. Ta cena brutus no :)

(DIR) Post #9oOpZPEECLSM0lUZ84 by skautik@nerdica.net
       2019-10-28T21:24:38Z

0 likes, 0 repeats

@mprymek Ono CE je třeba brát dost s rezervou. CE je v podstatě jen to že to je bezpečné s ohledem na život a majetek v rámci daných vládních nařízení a předpisů ( které jsou v souladu s nějakým evropským ). A že zařízení splňuje EMC.Malá odbočka.Přiznávám že v práci CE vystavuju ale nemám úplně tak ponětí o znění oněch nařízení. Ale zas to není že se dá nějaký papír a dobrý - samozřejmě že si to někdo prostudoval a že se snažíme mít vše v pořádku ( zákazník do toho hází sem tam vidle.. ). Všechno to stejně je hodně navázané na normu o strojích kde je to vše psáno co a jak. Co je ale podstatné je to že CE může vystavit kdokoli, i prodejce ( v podstatě ) bez rozsáhlejšího testování. Zatímco UL certifikace je něco kde daný kus zařízení musí projít nezávislou zkušebnou kde je otestováno asi vším co se na dané zařízení vztahuje. A UL autorita si toto velmi hlídá.  A po nějakém prověřovacím procesu smí i firma dávat UL certifikaci ale nevím jak dalece a na co všechno. My máme jen průmyslové rozvaděče. Ve zkratce tedy řeknu - koukat spíše po nějakém ESČ, TUV, UL, SCC než po CE. Certifikace od nezávislé ( a né nutně UL ) zkušebny ( a ideálně znamější - US, Kanada, Německo ... ).K oněm vzdálenostem.Ono to není všude možně. Je to popsáno v harmonizované ČSN EN 60950-1 ED.2 ( harmonizovaná = evropská IEC, v podstatě stejné číslo jen začína IEC ), případně krásný soubor předpisů / norem IPC (vycházející i ze zkušeností lidí z NASA, letadel ..)  - IPC-2221.Tam je vše přesně popsáno tuším že i včetně zkoušek. Anglické výrazivo je "creepage and clearance distances". Amatérsky přeloženo jako "povrchové vzdálenosti a bezpečné vzdušné vzdálenosti" . A prozradím že vzdušná vzdálenost není problém, problém je povrchová vzdálenost - proto se dělá to že se dává taková čárka (maska na pcb) mezi vývody / piny či se frézují díry ( lepší ale dražší řešení ) a zalakovávají se hotové PCB ( to není kvůli zhoršení opravitelnosti ) .K tomu původnímu Petrovu vláknu kdesi na G+ jsem dával i výstrižky z oné ČSN a nějaké další hlody ( nic se Petrovi pochopitelně nelíbilo ... ). Teď se bohužel nedostanu k normě ( z domova ), dvě IPC mám rovněž v práci ( ale tam bude možná zmínka, jsou o jiných věcech  trošku).Takže mohu posloužit jen vcelku hezkým čtením zde www.smps.us/pcbtracespacing.ht…  , které se nebojím označit jako za dostatečně informativní.Použití oněch modulů na 230V bych úplně strach neměl - přidal bych nějaké jištění ( trubičková pojistka s patřičným ratingem - alespoň plněná pískem )- pokud bych potřeboval spínat velké proudy do indukční / kapacitní zátěže, tak bych vřadil nějaký stykač / větší relé ( modulem spínat to větší, klidně 230V )- samozřejmě to dát do nějakého "rozvaděče" U Shelly bych se právě moc nebál z důvodů v předchozím komentáři. Celé zařízení je schované v celkem hezké krabičce a pak někde v další krabičce a laik se za běžných provozních podmínek nedostane k nebezpečnému napětí - stejně jako strojek vypínače / zásuvky. A není to něco přímo určené pro bastlení. To že by instalaci tohoto zařízení měl provést elektrikář beru jako samozřejmost ( rovněž i fakt že se to tak neděje ).V manuálu mají hromadu varování ( nic o montáži osobou způsobilou ). CE mají nejspíš jen pro EMC ( že to vysílá jen tak jak má a že to prošlo nějakou zkušebnou přes EMC ). V manuálu je rovněž uvedeno UL listed a číslo UL file ale na krabičče už žádné UL nevidím ( takže jej nemá ). Jedinné co stojí za řeč je směrnice 2014/35/EU kde se člověk v podstatě dočte že zařízení musí být bezpečné . Viz eur-lex.europa.eu/legal-conten… až strana 12.Navíc konstrukčně je elektronika Shelly bez galvanického oddělení od sítě. Zdroj bude asi jen omezeni proudu rezistorem, kondenzatorem sražené napětí a nějaké usměrnění + vyhlazení zenerkou - jednoduché, levné a fungující . Špatné je na tom to že onen rezistor musí být výkonný a trošku topí.Na odkazu 4. obrázek zhora, vedle 4xsvorky je vidět rezistor, hned vedle malý kondenzátor ( X1 třída nejspíše ) ale to tady mezi asi nemá smysl rozebírat, tuším že tu budu ten nejméně vzdělaný po elektrotechnické stránce ( jako elektrikář co má elektroniku za koníčka "samostudiem" ) :D.Na slušná relátka na lištu za pár korun recept nemám ale doporučím Omron z řady G2R ( jeden i dva póly a několik napětí civky AC/DC. Jen je relé a patice zvlášť a je třeba myslet na počet kontatků při nákupu patice.Jeden zákazník je v rozvaděčích má montovány už přes 12let. Dají se koupit i na ebay ale s těmi NEMÁM žádnou zkušenost. reléwww.tme.eu/cz/details/g2r-1-s-…a patice www.tme.eu/cz/details/p2rf-05-…Zde se mimochodem opět ukazuje ( mě ) mé odtržení od reality protože v rozvaděčích jsou malých relé řádově desítky a tudíž je to pro mě drobná bižuterie ( byť podvědomě vím že stojí kolem 200kč )Hezké jsou třeba tyto od Phoenix Contact ale taky dost drahé ( a stará řada byla zelená patice a bílé relé - či černé pokud to bylo SSR )www.phoenixcontact.com/online/…

(DIR) Post #9oOpZVMFPRR71NI3Si by joy@nerdica.net
       2019-10-28T23:19:07Z

0 likes, 0 repeats

@skautik FYI, právě jsem dokončil vývoj WiFi teploměru napájeného přímo ze sítě, určeného do rozvaděčů a podobně. Snažil jsem se to udělat jak nejlépe jsem uměl, ale teda trubičkovou pojistku plněnou pískem jsem tam nedal  Měl bych tě angažovat jako poradce pro vývoj, jsi chodící encyklopedie a máš zkušeností víc, než stíháš rozdávat 

(DIR) Post #9oQbWFS2UfPA9YgE4W by skautik@nerdica.net
       2019-10-29T15:42:40Z

0 likes, 0 repeats

@mprymek Zas to nepřeháněj. Školu na to nemám takže ani ty správné teoretické znalosti nejsou ( a občas by se hodily :( ).Takže je to spíše jen to co jsem jinde okoukal, sám na to přišel ( samožřejmě několikátý v řadě ) a podobně.Ale můžu ti udělat radost tím že za tu pojistku bych paralerně k přívodu dal varistor ( ochrana proti přepětí ) . Tak jsem to dělal u jednoho Wi-Fi relé pro známého... U DC k tomu můžeš použít transil. Ty se rovněž používají i jako ESD ochrana, třeba GPIO nějakého MCU. Zvláště pokud jsou vyvedeny někam ven.

(DIR) Post #9oQbWGAhob8MO5Zth2 by joy@nerdica.net
       2019-10-29T18:16:41Z

0 likes, 0 repeats

@skautik transily na vstupu WiFi teploměru používám už několik let, vlastně od prvních letních bouřek. Varistory jsem použil, když jsem dělal komusi tuším ovládání žaluzií. U nového WiFi teploměru jsem ale bojoval s místem, a tak jsem místo trubičkové pojistky dal PTC (polymerovou pojistku). Neříkej mi, pokud je to špatně, díky :)