Post B7ORrfuCtfOCSyAgcq by rholas@mamutovo.cz
 (DIR) More posts by rholas@mamutovo.cz
 (DIR) Post #B7ORq3OAcELQiePgo4 by rholas@mamutovo.cz
       0 likes, 0 repeats

Ubuntu 26.4, tudíž natvrdo Wayland místo X. Počítač nepoužitelný. Změna Gnome > KDE (Plasma). Počítač téměř nepoužitelný. Nainstaloval jsem plasma x11 session. Nestartuje a padá ještě před startem X, v jeho logu není nic. Xorg je nainstalovaný, ale prostě nope, nespustím ho. Nahodil jsem MATE. Nope, po přihlášení spadne taky zpět do sddm. To si mám, kurva, kupovat nový počítač?! Vždyť tenhle nemá ještě ani (moc přes) deset let.

(DIR) Post #B7ORq3poxQSk6PLluC by schmaker@schmaker.eu
       0 likes, 0 repeats

@rholasWayland už roky funguje dobře. Co máš za GPU?

(DIR) Post #B7ORq4CVb4bvElxtGi by mkyral@mamutovo.cz
       0 likes, 0 repeats

@schmaker @rholas Na druhou stranu, 10+ starý počítač s integrovanou grafikou asi žádná velká 3D sláva nebude.Nicméně k další diagnostice je potřeba více informací.

(DIR) Post #B7ORq4OYsGFfq9bW3U by rholas@mamutovo.cz
       0 likes, 0 repeats

@mkyral 3D sláva to rozhodně není. Na pytel je, že dnes táhne grafika i čtení novin. 8GB RAM taky není žádná hitparáda.Sere mě, že to ještě nedávno byl ne úplně svižný, ale použitelný počítač, ale teď pořád tuhne, shazuje aplikace, bo málo paměti atd.@schmaker „Processors: 4 × Intel® Core™ i3 CPU         550  @ 3.20GHz“

(DIR) Post #B7ORq4jpbBGWu7YVCy by schmaker@schmaker.eu
       0 likes, 0 repeats

@rholasTakže integrovanej Intel? Ten by přeci neměl bejt problémovej@mkyral

(DIR) Post #B7ORq4tl0HCnOuCQgC by rholas@mamutovo.cz
       0 likes, 0 repeats

@schmaker Ano, integrovanej Intel. Nechápu, co se tomu nelíbí, ještě nedávno to jelo na X11 bez problému. Waylandu jsem se vyhýbal do poslední možné chvíle a jak vidím, dobře jsem dělal. Je to jakési náročné, takže je i z otvírání „nabídky Start“ tahovka. @mkyral

(DIR) Post #B7ORq54kLPznwzLCoC by schmaker@schmaker.eu
       0 likes, 0 repeats

@rholasProblém nebude Wayland, to se mi nezdá. Zkusil bych jiný live distro, jestli se to bude chovat stejně.Funguje ti vůbec GPU accel?@mkyral

(DIR) Post #B7ORq5GRdvLyXGoY2i by rholas@mamutovo.cz
       0 likes, 0 repeats

@schmaker Začlo to s přechodem na Wayland. Gnome se stal v podstatě nepoužitelným, KDE téměř taky, i když je méně náročné. Wayland prý žere dost. Nevím, jestli by to nespravilo dalších 8GB RAM, ale moc už se mi do tohoto kompu investovat nechce. Ta integrovaná GPU bude mít hodně málo paměti (vlastně spíš žádnou a bere si to z CPU). Akcelerace mi prý funguje. @mkyral

(DIR) Post #B7ORrfgNj4KXm5he4m by schmaker@schmaker.eu
       0 likes, 0 repeats

@rholasPodle mě ti ta akcelerace z nějakýho důvodu nejde, i když glxinfo tvrdí opak.Waylanda jsem na integrovce bez problémů provozoval na Surface Booku.Zkusil bych fakt live jiný distro, jak se to bude chovat - je to nejjednodušší@mkyral

(DIR) Post #B7ORrfuCtfOCSyAgcq by rholas@mamutovo.cz
       0 likes, 0 repeats

@schmaker Jak říkám, tudy se chci vydat, ale nejdřív musím zálohovat, což chvíli potrvá, je to pár set giga. @mkyral

(DIR) Post #B7ORrg4UHRc2yqyteK by schmaker@schmaker.eu
       0 likes, 0 repeats

@rholasNa zkoušení live nic zálohovat nepotřebuješ@mkyral

(DIR) Post #B7ORrgFpbGgdY2HxKa by piggo@piggo.space
       0 likes, 0 repeats

@schmaker @mkyral @rholas to záleží jak moc jsi šikovnej při tom zkoušení :bloblul: