Post B55UwDIpfnkNsEihmq by lpryszcz@genomic.social
 (DIR) More posts by lpryszcz@genomic.social
 (DIR) Post #B50sbIiPmRozgmRnKy by dawid@social.craftknight.com
       0 likes, 0 repeats

Szukam sobie telefonu "służbowego" - coś taniego mniej więcej 250€/1000 PLN, na otwartym systemie.Ma:- Dzwonić/pisać SMSy (ważne, żeby to było stabilne i "first class" - nie może się psuć).- Obierać i pisać maile - podpisane PGP.- Obsługiwać Signal.Koniec wymagań. Resztę mam na prywatnym telefonie.Zastanawiam się nad fairphone4, którymś ze starszych pixeli 6/7/8 (pod graphenOS).Pinephone widzę odleciał cenowo, Jolla totalnie nie ta kategoria - z resztą w tych stabilność i dzwonienie jest pod znakiem zapytania.Może ktoś coś wie/słyszał? Trochę tu śledzę podobne wątki i nic mi się innego nie rzucało w oczy.

(DIR) Post #B50sbJCBzjdnB8NZke by lpryszcz@genomic.social
       0 likes, 0 repeats

@dawid w Hiszpanii można kupić nowy Pixel 10a poniżej 400€ (w lutym wyprzedawali 9a za 309€). Od ub roku używam @GrapheneOS na 9a, jest rewelacyjny! Z istotnych aplikacji nie działa tylko Google Pay, a alternatywy (np Curve) nie udało mi się aktywować ani razu. Podejrzewam, że Pixel 7-8a będzie działał podobnie, nie różnią się znacznie sprzętowo od kilku lat... Polecam! https://www.simyo.es/simyo/telefonia-movil/sistema/android/

(DIR) Post #B50sbJX6jyN4E0AHLs by dawid@social.craftknight.com
       0 likes, 0 repeats

@lpryszcz Akurat nie będę nim płacił, nie potrzebuje bankowości itd. - wiele mi odpada rzeczy, które czytałem są problemem dla ludzi. Dosłownie te 3 rzeczy, reszta i tak jest na prywatnym iOSie. Przy okazji to bedzię test dla mnie na przyszłość co działa a co nie. Słyszałem też, że instalacja Signal nie jest trywialna, ale istnieje Molly - tylko nie wiem jeszcze jak z crosskompatybilnością - czy kontakty z Signal będą mogły się bez problemu kontaktować i czy tego nie wysadzą z czasem 🤷

(DIR) Post #B50sbJkDxCrYsgIknQ by lpryszcz@genomic.social
       0 likes, 0 repeats

@dawid akurat używam Molly bez blob. Na głównym profilu mam tylko aplikacje z @fdroidorg , ale przez #neostore, działa lepiej niż oryginalna apkaW przestrzeni prywatnej mam cały syf z Google Play, aktywuje je tylko raz na kilka dni :)

(DIR) Post #B50sbJvZH1w9RrboTg by fdroidorg@floss.social
       0 likes, 0 repeats

@lpryszcz Test latest Basic alphas too: https://f-droid.org/2026/01/24/fdroid-basic-2.0-alpha.html 😉

(DIR) Post #B50sbKTbEV9v9PWzWS by lpryszcz@genomic.social
       0 likes, 0 repeats

@dawid możesz spróbować wrzucić rzeczy z pracy w profil prywatny, ja tak mam, a na głównym mieć swoje prywatne rzeczy. Albo zrobić osobnego użytkownika. I eSIM działa dobrze, więc bez problemu możesz żąglować dodatkowymi numerami!

(DIR) Post #B51HI3HfQZVLBIr2XY by lpryszcz@genomic.social
       0 likes, 0 repeats

@fdroidorg thanks, it works great indeed! Added @IzzyOnDroid and #molly repositories manually. It would be great to provide more popular repositories preconfigured like #neostore does

(DIR) Post #B51Ir6IQJuJ0c4U6aW by fdroidorg@floss.social
       0 likes, 0 repeats

@lpryszcz We offer a repo with only #FLOSS apps, by default, whatever else you add, I hope you've done your research and you fully trust them. 🤷

(DIR) Post #B55UwDIpfnkNsEihmq by lpryszcz@genomic.social
       0 likes, 0 repeats

@fdroidorg I've been testing the f-droid basic alpha and it's fantastic! Works way better that neostore. Thank you!