Post B5NSCSiKERyufbW3ma by ruza@witter.cz
 (DIR) More posts by ruza@witter.cz
 (DIR) Post #B5NSCRJTRMVaKEshPM by ruza@witter.cz
       2026-04-16T22:44:35Z

0 likes, 0 repeats

Není pravda, že změnou kapsy z niž se financují ČT a ČRo se nic nemění. Mmj inflační doložka s limitem 5% je pomalu utahující se oprátka, je tu i důležitá změna procesní.- Dosavadní "Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích" (č. 348/2005) schvalují obě komory Parlamentu ČR (PS i Senát).- V procesu schvalování státního rozpočtu je Senát vynechán (vyjímka podle čl. 42 Ústavy) a tedy i případné schvalování financí pro ČT a ČRo.https://www.youtube.com/watch?v=CA4AeQz5pfs&t=1722s

(DIR) Post #B5NSCSiKERyufbW3ma by ruza@witter.cz
       2026-04-16T22:45:32Z

0 likes, 0 repeats

Nehledě na zdroj financování může částečnou ochranou proti každoročnímu vydírání být např. zajištěné automaticky valorizované financování na období delší než je funkční období poslanců, což ostatně mají i některé západní vzory realizující financování přes státní rozpočet.

(DIR) Post #B5NSCTu3oIxkMI0wiG by zatrsakr@kompost.cz
       2026-04-17T07:07:48Z

0 likes, 0 repeats

@ruza Asi to víc sledujete. Probíhá paralelně k debatě o zdroji financování i debata o tom, co a jak mají v dnešní době (víc jak 30 let od účinnosti zákona) veřejnoprávní média zajišťovat?

(DIR) Post #B5NeJDj7YF1xfIsRrk by ruza@witter.cz
       2026-04-17T09:23:32Z

0 likes, 0 repeats

@zatrsakr Podle mého skromného rozhledu nad rámec subjektivních názorů zda sport a Stardance prakticky ne. Jestli někdo o něčem serióznějším ví, asi by mě to i zajímalo.Za těch třicet let jsme určitě v jiném mediálním trhu a účastnící se subjekty ozkoušeli kdeco, včetně třeba rozšíření o online obsah, co nějakou zpětnou vazbu, třeba ve sledovanosti a všemožné kritice, dostalo. Možná by to bylo vhodné téma pro referendum?

(DIR) Post #B5NjuESiHOk6Qnfdp2 by zatrsakr@kompost.cz
       2026-04-17T10:26:17Z

0 likes, 0 repeats

@ruza Zaznamenal jsem od zastánců současného stavu veřejnoprávních médií (ČTK se nepočítá, protože se uživí sama), že jim nemá jít o sledovanost, protože jsou i pro menšiny.Referendum by bylo hodně zajímavé. A také ten křik před ním, že přímá demokracie jen odcamcaď pocamcaď.

(DIR) Post #B5NnhLGK5LEJZcz4nw by ruza@witter.cz
       2026-04-17T11:08:44Z

0 likes, 0 repeats

Sledovanost a obsah pro menšiny se imo obecně nevylučuje. Oboje jsou, v rozumné míře, na veřejnoprávní subjekty relevantní požadavky. Docela mě teda překvapilo, že podle aktuálního "Memoranda o způsobu naplňování veřejné služby" má být toho obsahu zaměřeného na menšiny minimálně 30%. To mi přijde hodně, dřív to tak, zdá se, takhle kvantifikované nebylo. Tipuju, že je to lobingem jiných mediálních subjektů.