Post B2PMA8UnYcyvngpZHk by Petr90@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by Petr90@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #B2PLQIsccJN6ga7Sqm by fabia_man@mamutovo.cz
       2026-01-18T06:49:33Z

0 likes, 0 repeats

Vystudoval jsem střední průmyslovou školu, obor Informatika, zaměření programování.Co se týče skutečné informatiky, měli jsme předměty Programování, Databáze, Počítačové sítě, Technické vybavení počítačů, Operační systémy, Webové aplikace, Počítačová grafika.Školu jsem dostudoval v roce 2019. V mé práci toho využívám nejvíce z předmětů Operační systémy a Technické vybavení počítačů.Kolik učiva z těchto předmětů je užitečného v mé práci? Ne, takto to není vhodně formulovaná otázka. Co v práci dělám a co jsme se neučili? Správa domény ve smyslu uživatelů, počítačů v Active Directory. Modul DHCP? Nikoliv. Propojení s Microsoft 365? V té době už to existovalo, neučili jsme se to. Exchange? Ne. Procesy v IT? Ne. Jak řešit problémy s Windows, technické příkazy pro opravu systému? Ne. Z tématu kyberbezpečnosti jsme začali a skončili u složitosti hesla. Doménové politiky v prostředí Windows? Ne. Za to umím editovat grub, znám snad všechny příkazy bashe, umím zakládat uživatele v terminálu, není problém pro mě konfigurovat apache, sambu, atd. Vím, co je to fragmentace paměti, stránkování, preemptivní nebo nepreemptivní plánování, vím, co je to žurnál. Vím, jak se ukládají data do paměti počítače. Vím, jak pracuje procesor, co je to instrukční pointer, registry, instrukce. Vím, jak využít výkon grafické karty v programování přes technologii NVIDIA CUDA. Umím Assembler, C, C++, chápu princip objektového programování. PHP, a další jazyky, na které si už ani nevzpomenu.A Novell, no. Všechno jsou to věci, u kterých jsem rád, že je znám, ale velkou většinu věcí, kterou dělám v práci, mě ve škole nenaučili. Naučil jsem se je sám, protože mě ten obor baví. Praxe českého školství je skutečně taková, že sice máte maturitu z technického oboru nebo titul, ale potom nastoupíte do práce ve stejném oboru a připadáte si hloupí, protože věci, které se v praxi používají, vás nikdo cizí nenaučil. Prostě to tak je.

(DIR) Post #B2PLQKPGwP5DQ8P3Ng by mig@mastodon.1984.cz
       2026-01-18T11:25:00Z

0 likes, 0 repeats

@fabia_man Jelikož učím právě sítě a webovky na střední, pár poznámek. Škola nenaučí všechno - hlavním smyslem ZŠ i SŠ je pořád "prodloužená mateřská školka", tedy vyplnit čas žáků tak, aby tito "nezaháleli s marihuanou, kratomem a vapem v ruce" :)kromě toho škola i něco málo naučí. Jenže: jako učitel byste toho rádi předali mnohem víc.. máte zkušenosti.. rádi byste... jenže narážíte na neustálý odpor.. vlastně ten odpor, to je to, co mi nejvíc bere energii.. vedl jsem dřív kurzy v Gopasu, úplně jiná situace, učit dospělé, když tam přijdou a jsou motivovaní.. na SŠ spíš musíte tu motivaci neustále vytvářet, takže po sedmi hodinách si jdu doma lehnout, protože jinak nejsem schopen odpoledne fungovat..existují studenti zvídaví, které věci baví a odpor vůbec nevytvářejí.. sami jako houba nasávají technologie.. s těmi je radost pracovat, vlastně jen sledovat, jak se v něčem rozvíjí a pokud možno jim neházet klacky pod nohy.. jenže většina lidí taková není.. u té většiny jste nakonec rádi, že nastaví IP adresu bez použití AI.. učební plány už teď jsou tak nafouknuté, že není reálné všechno stíhat.. za čtyři roky  škola z člověka má udělá programátora, který umí SQL, linux, react, javu, c#, typescript, hardware - přestože dotyčný/á na začátku neuměl napsat "if".. (navíc se neučí jen IT, ale matika, Čeština, jazyky, účetnictví a kdoví co ještě, takže studenti na konci integrují a derivují, přestože na začátku zvládli leda roznásobit závorky).. a tak za dva roky zvládáme linux, CCNA1, CCNA2 i část CCNA3, dále konfiguraci služeb na linuxu, včetně nastavení třeba wifi hotspotu s captive portalem, vytvoření vlastní certifikační autority,... na konfiguraci mailserveru opravdu už nezbývá čas..tohle všechno při dvou hodinách cvičení týdně a hodině teorie, přičemž to samo je jen teorie, protože v praxi hodin spousta odpadne kvůli svátkům, prázdninám a divadlům...je mi jasné, že mnozí studenti vůbec nebudou potřebovat to co je učíme - protože ani já nevím, co budou potřebovat, stejně tak oni to nevědí a často si ani neuvědomují, že vůbec něco budou potřebovat, protože žijí z peněz rodičů a řeší instagramové problémy, nikoli jak zaplatit nájem..často, třeba když učím webovky, ani sám nevím, jestli to bude za pět let platné.. mám učit tailwind? nebo ještě bootstrap? nebo obsolete jquery? a tak nyní třeba jedeme vibe coding, ale tak, aby uměli promptovat líp než "vygeneruj mi auto"....ovšem na druhou stranu je nutno přiznat, že škola ten odpor v mnohých lidech vyrábí.. není to ale o škole jako spíš o učitelích.. a učitelé nejsou všichni géniové, je to úplně stejný vzorek populace jako ti, které učí.. učitelů je přes 150 tisíc, nemůže být každý skvělý..a bohužel další skvělý kolega za rok chce odejít za lepším do korporátu.. má děcko, a tudíž jiné priority než pozvedávat školství.. za ty tabulkové platy to může dělat jen člověk, kterého to baví, který už se zajistil, nebo který to bere jako smysl ve svém životě, jelikož třeba nemá děti..takže za mě to beru spíš tak, ukázat nejrůznější technologie, průřez možnostmi, zbytek se člověk naučí až tehdy, kdy to bude potřebovat...

(DIR) Post #B2PMA8UnYcyvngpZHk by Petr90@mastodonczech.cz
       2026-01-18T11:33:14Z

0 likes, 0 repeats

@mig @fabia_man Škola by měla naučit se učit a chtít to. A to je nevděčné.

(DIR) Post #B2PMbw0bZrCVBHxnZg by ruza@witter.cz
       2026-01-18T11:38:18Z

0 likes, 0 repeats

Mně by se moc věcí lépe učilo a pamatovalo kdyby byly víc vysvětlované principy a souvislosti, než pouhým výčtem.

(DIR) Post #B2PNwH6SxSBsLmy3xg by fabia_man@mamutovo.cz
       2026-01-18T11:53:13Z

0 likes, 0 repeats

@mig Je to tak. Nikdy nenaučí všechno. Proto u paní v příspěvku jr v pořádku, že si myslí, že nic neumí.

(DIR) Post #B2PQ9jYSgeCwGRbkkS by mig@mastodon.1984.cz
       2026-01-18T12:18:06Z

0 likes, 0 repeats

@fabia_man taky jsem si dlouho myslel, ze mi byl gympl k prdu.. az ted, kdyz vidim studenty na prumyslovce, tak zjistuju, ze oni casto nevedi "zakladni veci", o nichz se domnivam, ze jsou "prirozene".. treba chemii a biologii maji jen rok, historii uplne prolitnou.. kdyz jsem byl v Nemecku, tak jsem zjistil, ze mam docela dobre zaklady jazyka, prestoze jsem si myslel, ze nas nemcinarka mnoho nenaucila.. clovek ten efekt sam moc nevnima..