Post B2Ji47Js3ATSSSUkd6 by xChaos@f.cz
(DIR) More posts by xChaos@f.cz
(DIR) Post #B2JDyTiarV9zZ2SD8y by jan_petrus@mastodonczech.cz
2026-01-15T11:40:29Z
0 likes, 0 repeats
OK, dospěl jsem do finálního rozhodnutí pořídit si soukromý notebook (+ sem tam věci do práce) s Linuxem. Jsem úplná lama, BFU a linuxový takřka panic (proběhly nějaké letmé polibky, ale ještě jsme na to spolu pořádně nevlítli) a nechci vidět příkazovou řádku a diskusní fórum na téma "how to install basic things on linux", pokud je to jen trochu možné.Mastodone poraď, co chci!V zásadě potřebuju funkční internet. Microsoft 365 výhodou, ale vystačím si s online verzemi. Chci Průša slicer a SketchUp pro 3 modely. A taky Steam na hraní.Co by měl mít za HW a jaké distro chci?
(DIR) Post #B2JDyVQwU6EGssD8uO by js@snac.lab8.cz
2026-01-15T12:31:06Z
0 likes, 0 repeats
Debian. Udělat si rešerši co se vám líbí nejvíc za desktopové prostředí, při instalaci vybrat. MATE, XFCE, KDE, GNOME.Cca jakýkoliv počítač z posledních 15 let.
(DIR) Post #B2JXW9vspT9nAuRagS by mkyral@mastodonczech.cz
2026-01-15T13:09:33Z
0 likes, 0 repeats
@js @jan_petrus Debian má docela dost konzervativní verze SW. To je třeba u 3D tisku docela nevýhoda a pak je potřeba řešit Flatpak a s tím spojené problémy.
(DIR) Post #B2JXWAh20As3X8VFAm by hlad@hlad.org
2026-01-15T16:01:35Z
1 likes, 0 repeats
Nebo je moznost pouzivat na Debianu vetev testing a s tim spojene problemy 😀 Pouzivam testing na desktopu mnoho let a obcas se nejaky problem vyskytne, ale minimalne. Vetsinu to vyresi dalsi aktualizace balicku. S Gentoo jsem si taky kdysi hral, ale pak mi prislo, ze to umira. Dneska podobnou zabavu zazivam s NixOSem, ale to rozhodne neni doporuceni na zacatexnickej desktop 😀
(DIR) Post #B2Ji41y3wp3hrNFlRY by vldysek@mastodonczech.cz
2026-01-15T12:53:10Z
0 likes, 0 repeats
@jan_petrus HW a distroCPU: 6–8jádrový Ryzen 5/7 nebo Intel i5/i7 (novější generace) – kvůli multi‑thread výpočtům PrusaSliceru a VM/Protonu.RAM: minimum 16 GB, ideálně 32 GB pokud plánuješ Windows VM pro Microsoft 365 desktop nebo náročnější hry.GPU:pro lehčí hry a hlavně práci: integrovaná AMD (APU) nebo Intel iGPU nové generace,pro serióznější hraní: NVIDIA RTX / AMD RX s dobrými ovladači pro Steam/Proton.Disk: min. 1 TB NVMe SSD kvůli knihovně Steam her, projektům a případné VM; 500 GB je spodní hranice.Distro pro tento scénář:Fedora (např. Fedora KDE) – moderní balíky, dobrý desktop a ovladače, vhodné pro vývoj, Steam i PrusaSlicer.Linux Mint (Cinnamon) – pohodlné, stabilní prostředí, hodně návodů pro Steam a Wine/SketchUp.Pop!_OS – zaměřený na gaming, dobrá podpora NVIDIA, často doporučovaný pro Steam a hry.
(DIR) Post #B2Ji43hTVSyjEVVXrk by jan_petrus@mastodonczech.cz
2026-01-15T13:16:09Z
0 likes, 0 repeats
@vldysek OK, díky za docela zajímavý seznam. Jinak tohle je můj současný stroj, který chci předat dál a který mi po výkonové stránce vyhovuje, takže hledám něco podobného.
(DIR) Post #B2Ji450eddulIHUNOq by xChaos@f.cz
2026-01-15T14:52:36Z
0 likes, 0 repeats
@jan_petrus @vldysek Mě to přijde nadupané až dost. No, já celá léta osciloval mezi Debianem a Ubuntu a pořád mi přijde, že Ubuntu dává největší šanci např. na resize Windows partition a dual boot. Připodobnit zvyklostem Windows jde nejvíc prostředí MATE, ale neumím posoudit, jak intuitivní to bude pro začátečníky, no (dnešní Windows jsou pro mě neintuitivní úplně a i guruové se pořád na něco ptaj AI, přijde mi).S tím 3D tiskem nevím, ale většinu běžných potřeb uspokojí LibreOffice, s tím, že LibreOffice Draw je zajímavý nástroj, která v Microsoft Office chybí úplně.
(DIR) Post #B2Ji4612tfp0PmgCeG by jan_petrus@mastodonczech.cz
2026-01-15T14:58:42Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos @vldysek S těmi LibreOffice je potíž, že nejsou úplně kompatibilní s MS. Moje dokumenty totiž mohou vypadat třeba takhle a to se pak rozsypává třeba formátování tabulek, nadpisů, fontů, poznámek pod čarou, vložených rovnic atd. Nevadilo by mi to, kdych pak nemusel zákazníkovi dát verzi ve Wordu, která se jemu ukáže rozbitá...
(DIR) Post #B2Ji47Js3ATSSSUkd6 by xChaos@f.cz
2026-01-15T15:11:07Z
0 likes, 0 repeats
@jan_petrus no, online Office 365 v browseru bohužel taky není moc WYSIWYG. Takže řešení je používat trochu jednodušší formátování (míra kompatibility je až už léta vysoká) a posílat dokumenty exportované jako PDF (to je stejně největší jistota, pokud si chceme být úplně jistí vzhledem dokumentu). To PDF je celkem průmyslový standard, který nikoho nepřekvapí, když ho dostane (ovšem problém je společná tvorba dokumentu, zaslání k redakčním úpravám, apod.)Jako... není to jednoduché a Linux často ovlivní profesní směřování - třeba u programátorů je Linux běžný, protože kód dnes většinou běží v browseru nebo na serveru. To samé síťaři, protože 100% rozhraní je web nebo terminál a pokud existuje nějaký specializovaný desktopový software, bude pro Linux s větší pravděpodobností, než pro Windows.V případě grafiky je Linux populární až když je o naprostý high-end, typu Blender, takoví ti desktopoví a weboví grafici ho ve zvyku nemají. To LibreOffice Draw je spíš takové kreslítko. Nejvíc mi to připadá, jako kdyby se součástí Microsoft Office býval stal Corel Draw, ve své době :-)Taky chybí CAD program, který by byl skutečně na úrovni... alternativy existují, ale zatím jsou takové na hraní.
(DIR) Post #B2Ji48M2CbnbfSVzdo by jan_petrus@mastodonczech.cz
2026-01-15T15:32:26Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos Ajo vlastně! Já budu potřebovat i CAD (od toho si platím nemálo peněz za DraftSight).Libre Office Draw jsem zkoušel, když jsem neměl peníze na pořádný CAD a to je fakt nouzové kreslítko na nějakou seriózní CAD práci to fakt není.Sakra...Když já bych fakt chtěl si ten Linux na starý kolena osahat... 😕
(DIR) Post #B2Ji49Bn6BCQFyjKJU by js@snac.lab8.cz
2026-01-15T18:08:54Z
0 likes, 0 repeats
@smoon@mamutovo.cz se živí prací ve FOSS CADu, třeba poradí.CC: @xChaos@f.cz
(DIR) Post #B2JwOuuilfNTQEXm3k by smoon@mamutovo.cz
2026-01-15T20:42:57Z
1 likes, 0 repeats
@js @jan_petrus Já FOSS CAD nepoužívám, ale řadu let používám BricsCAD a platím si jednou za čas klasickou krabicovou licenci. Bohužel neexistuje (nebo o žádném nevím) open source 2D CAD, který by byl dostatečně pokročilý na každodenní práci. Jinak ano z 99,9% jedu vše i pracovně na Linuxu a to už řadu let. Z těch hlavních pracovních nástrojů používám BricsCAD (dwg) a LibreOffice (s exportem do docx). Chtít přejít na Linux v pozici projektanta nebo zpracovatele PBŘS je sice bohulibé, ale je nutno počítat, že určitě ne bezbolestné. V prvé řadě jakýkoliv profesní výpočtový nástroj ve většině případů na Linuxu bezpečně nerozjedeš a pokud ano, pak je potřeba čas na jeho ohýbání. Ve většině případů to končí virtualizovanýma windowsama nebo vytvořením vlastního programu. Například elektronické autorizační razítko, hlavní nezbytnost pro projektanta, v Linuxu prostě nejde (a to jsem tomu věnoval pár dní zkoumání). Pozitivní je, že ve virtualizovaných windowsech to je bez problému. Takovýhle pastí a nášlapných min je spousta. Například problémy s PDF formuláři (vůbec úprava PDF jako taková). Rozchození prezentace na plátně/televizoru v zasedačce cizí firmy je doslova loterie. Ani ne tak ta prezentace jako spárovaní ntb s linuxem s místním systémem. Musím však poznamenat, že uživatelé Jobsovo pomsty na tom nebývají o moc lépe. Já jsem na Linuxu už více jak 20 let, s mnohým si poradím a nad mnohým mávnu rukou. Je to hodně o kompromisech a o srdíčku. Pokud bys do toho přeci jen šel, pak ti doporučím distribuci založenou na deb balíčkovacím systému a součaně by bylo dobré, aby už v základu podporovala instalaci flatpaku. Důvod je jasný. Pokud už nějaká firma z oboru vyvíjí svůj software pro Linux, tak v 90% případů mají k dispozici deb balíček. Když nemají deb balíček, tak mají flatpak balíček. Flatpak je dnes asi nejjednodušší cesta k aktuálním aplikacím jako PrusaSlicer, Steam ... a vlastně dnes z flatpaku nainstaluješ takřka vše co běžný uživatel potřebuje. @xChaos