Post B2GbAdAXGVoRozPKk4 by xChaos@f.cz
 (DIR) More posts by xChaos@f.cz
 (DIR) Post #B2GacqcQkiJVgpLWrY by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-04T07:43:19Z

0 likes, 0 repeats

#Petice pro odvolání Okamury z vedení poslanecké sněmovny.Já podepsal, vy můžete taky. #Okamura je bezpečnostní riziko pro #Česko i bez toho, aby byl ve vedení. Takovýho #politika u nás v #ČR nechceme.petice.com/petice_za_odvolani_…

(DIR) Post #B2GacrStbeHUJXtQdk by xChaos@f.cz
       2026-01-04T08:57:27Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker "Žádáme Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, aby zahájila kroky směřující k vypsání všeobecného referenda, v němž by se občané České republiky mohli vyjádřit k tomu, zda má Tomio Okamura setrvat v ústavních funkcích"Tohle je vtipné :-)

(DIR) Post #B2GacsUhmPK3VRkO6C by dodoalexo@cztwitter.cz
       2026-01-13T10:22:24Z

0 likes, 0 repeats

@xChaos @schmaker A uvedomujete si vôbec to, že bol demokraticky zvoleny vo voľbách? To znamená že väčšina občanov českej republiky chceli tú vládu ktorá teraz je. A to aj znamená že ste menšina a nie väčšina občanov ktorý s ním nesúhlasia. Tak jednoduché to je.

(DIR) Post #B2Gact7LSkENRHpFKK by zatrsakr@kompost.cz
       2026-01-14T06:02:52Z

0 likes, 0 repeats

@dodoalexo @xChaos @schmaker To že byl demokraticky zvolen neznamená, že by to tak většina občanů ČR chtěla.1) Nerozhoduje většina občanů, ale většina občanů co volila.2) SPD má 15 mandátů z 200, to není většina. Získali necelých 8 % hlasů voličů.3) Po volbách a zvolení se s funkcemi politikaří, strany klidně dělají věci v rozporu se svým programem a prohlášením.

(DIR) Post #B2GbAdAXGVoRozPKk4 by xChaos@f.cz
       2026-01-14T06:09:00Z

0 likes, 0 repeats

@zatrsakr jaké kompromisy si vládnoucí většina dokáže vyjednat, to hodně ovlivní to, jestli bude většinou i v příštím období (což Babišovi může asi být jedno, ale jeho lidem, ať už podřízeným, nebo voličům, by to být jedno nemělo - ponesou si následky jeho politiky)Současné volební preference např. Motoristů jsou pod 5%, tam to je hodně vypovídající, Podpora SPD je ovšem konstantní a naopak spíš bude tím stálejší, čím větši problémy bude koalici působit. Nicméně, Okamura a Babiš většinu netvoří a nikdy tvořit nebudou a Babiš docela zoufale hledá jakékoliv jiné koaliční spojence, než právě Okamuru. @dodoalexo @schmaker

(DIR) Post #B2GbvBTS3HkpXOSBu4 by Jann@mastodonczech.cz
       2026-01-04T09:19:53Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Je mi líto, ale ne. Je pár měsíců po volbách, z dvou set zvolených poslanců jsou jednotky těch, kteří mají s Okamurou problém.

(DIR) Post #B2GbvD1AJQJgKFEd5k by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-04T09:50:59Z

0 likes, 0 repeats

Tohle neni o poslancích, ale posvátný vůli "lidu" ;)Nikdo asi nejsme tak naivní, že bychom čekali zásadní zvrat. Když ta petice ale bude mít milion podpisů, tak to bude mít i politickou váhu, byť nedosáhneš cíle. Minimálně tím dáš signál spoluvoličům, že nejsou sami, komu se tohle nelíbí.A když Babiš uvidí, že to podepisuje i jeho tábor, tak to může mít i politický důsledky ;)

(DIR) Post #B2GbvEAm1Bb1uKjohs by Jann@mastodonczech.cz
       2026-01-04T14:24:07Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Přijde mi trapné, když voliči sněmovní strany, která proti SPD ve vládě neudělala lautr nic, píší nějaké petice, místo aby přímo oslovili své poslance. Petice je strašně neosobní a ryze symbolická. Politici potřebují vidět, že s nimi nesouhlasí *jejich* voliči.

(DIR) Post #B2GbvFOHURzlgW47Oq by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-04T14:30:28Z

0 likes, 0 repeats

@JannTak třeba až se bude příště #Okamura v #Partie ohánět mandátem od voličů, tak mu tvůj politik může říct "ale lidé v petici nesouhlasí, je jich víc než vašich voličů a dokonce chtějí referendum o setrvani Okamury ve sněmovně. Co vy na to?"To je asi dobrej signál, ne?

(DIR) Post #B2GbvGII8CnYUEGqhc by Jann@mastodonczech.cz
       2026-01-04T16:07:56Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Ne, protože ze 185 poslanců ostatních stran se nenajde 100 těch, kteří by ho nechtěli. Jinými slovy mandát od voličů na to má. Nic proti němu nedělá přes 190 poslanců. Vybavuji si opravdu nízké jednotky dnes opozičních poslanců, kteří byli ochotní hledat cestu jinudy.

(DIR) Post #B2GbvGrO1is4F4gsPA by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-04T16:32:46Z

0 likes, 0 repeats

Ministři a vedoucí sněmovny nejsou voleni a tak žádnej takovej "nárok" neexistujeA to, že tam někdo nesedí "za mě" ještě neznamená, že nemám právo to kritizovat a ukazovat na to, že je bezpečnostním rizikem pro zemi

(DIR) Post #B2GbvHh8vIGspauD4q by Jann@mastodonczech.cz
       2026-01-04T16:46:34Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Já ti to právo neberu. Já říkám, že vláda, která téměř jistě získá důvěru Sněmovny, bude fakticky podporována celou Sněmovnou (resp. účast SPD ve vládě – a potažmo ve vedení PS), tedy nějakými  96 % voličů. Těžko se mi proti tomu protestuje. Pokud se tu bude ničit demokratické zřízení, bude to něco jiného.Stejný problém jsem měl s protibabišovskými demonstracemi v době druhé Babišovy vlády. Babiš vyhrál volby se vším, co měl na triku (v době, kdy Milion chvilek začínal).

(DIR) Post #B2GbvIgTFHKNtnbBfU by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-04T16:48:46Z

0 likes, 0 repeats

Stejný problém jsem měl s protibabišovskými demonstracemiV tom případě ti asi uniká smysl těch demonstrací. Demonstrace nemusí změnit něco okamžitě, ale říká politikům:1. Tohle jste přehnali, dejte si na nás bacha, nebudeme mlčet2. Opozice, tohle my chceme, dejte nám to a budem vás volitDemokracie nekončí volbama, ale začínáEdit: A těch 96% voličů podporující vládu je úplnej nesmysl, ale to ti asi vysvětlovat nemusim 😀

(DIR) Post #B2GbvJq4x2bjTt6NHc by Jann@mastodonczech.cz
       2026-01-05T09:17:37Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Podle mě ale nikdo nic nepřehnal, jen plní svůj program. Že s ním nesouhlasím, je něco jiného. Demokracii nerozvrací, dělají to, na co mají mandát. Znova zdůrazňuji, že s podporou de facto celé Sněmovny. Jasně že nemusíš. Vím, že zastoupení ve sněmovně ≠ ideová vůle voličů, ale v případě stále se opakujících individuí je to spíš hloupost lidu.

(DIR) Post #B2GbvKq7EOEOaI7uym by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-05T16:21:58Z

0 likes, 0 repeats

Podle měTvůj názor je v pořádku. Ta hromada lidí, co nebyla líná a demonstruje ho ale nesdílí.s podporou de facto celé SněmovnyTuhle tezi v threadu opakuješ po několikáté, ale není pravdivá. Co tě vede k tomu myslet si, že maj podporu celý sněmovny, když minimálně slabá půlka je proti (a ta slabá půlka zastupuje slabou půlku elektorátu)?

(DIR) Post #B2GbvM3GiyLYLNHw7U by Jann@mastodonczech.cz
       2026-01-05T18:46:04Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Vede mě k tomu to, že SPD má 15 snadno nahraditelných poslanců a že Babiš nijak na vládě s SPD nelpí. Vede mě k tomu to, že mnohé opoziční strany před volbami tvrdily, že jde o všechno, a po volbách bez mrknutí oka odevzdaly moc 15 členům uznaného „fašistického hnutí“. Chápu, že voličům těchto stran je nepříjemné si to přiznat, a tak to asi zkusím tady raději moc nevytahovat, ale naštvaní by měli být primárně na své poslance.

(DIR) Post #B2GbvMqBn5Tin6B0N6 by zatrsakr@kompost.cz
       2026-01-14T06:17:16Z

0 likes, 0 repeats

@Jann @schmaker SPD není „uznaným fašistickým hnutím“. Kdyby tomu tak bylo, byla by občanská povinnost předchozí vlády navrhnout Nejvyššímu správnímu soudu rozpuštění SPD.

(DIR) Post #B2Gc7JfrOEVORe2ieG by schmaker@schmaker.eu
       2026-01-14T06:07:33Z

0 likes, 0 repeats

@zatrsakr4) Základní teze #SPD je, že politik má být odvolatelný a toho se tahle petice domáhá 😀@xChaos @dodoalexo

(DIR) Post #B2Gc7Ki1XfpXee3xey by zatrsakr@kompost.cz
       2026-01-14T06:19:41Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @xChaos @dodoalexo Jj, reálně jsou za odvolatelnost jen odcamcaď pocamcaď. Myslím, že nepraktikují odvolatelnost ani uvnitř svého hnutí.

(DIR) Post #B2JboWadjC5WTUWJvc by xChaos@f.cz
       2026-01-15T17:00:21Z

0 likes, 0 repeats

@zatrsakr já bych zašel dál a zakotvil bych odvolatelnost speciálně Tomia Okamury odkudkoliv přímo do Ústavy.  Sice mít speciální zákon na jednoho člověka, jako byl lex Babiš, je nezvyklé, ale nová doba přináší nové výzvy :-)@schmaker @dodoalexo

(DIR) Post #B2JyLDjH4REEWjYSHo by zatrsakr@kompost.cz
       2026-01-15T21:12:52Z

0 likes, 0 repeats

@xChaos @schmaker @dodoalexo To by se muselo formulovat šikovněji. Zákon který by směřoval přímo na TO by byl neústavní.

(DIR) Post #B2JygqeLYn5NJmYxHc by xChaos@f.cz
       2026-01-15T21:16:43Z

0 likes, 0 repeats

@zatrsakr tak dělám si legraci.Pokud by se ale kvórum pro iniciování referenda nastavilo nějak chytře, tak by zrovna referendum o něm pořád vypsáno být mohlo... bohužel by ale mohlo ohrozit i jakékoliv jiné menšinové politiky v jakékoliv menšinové funkci a ohrožovaly by obecně koaliční potenciál malých stran. Hmm.@schmaker @dodoalexo