Post B2CeN3tPFu1vPPAukS by m0bi@mastodon.com.pl
(DIR) More posts by m0bi@mastodon.com.pl
(DIR) Post #B2CeN0if3OeVZD7n5E by zenia@mas.to
2026-01-11T06:04:04Z
0 likes, 0 repeats
Do fediversu przekonuje mnie elegancja jego integracji i mądre wykorzystanie istniejących standardów. Na pewno nie przekona mnie zacietrzewienie, moralizatorstwo i płytki fanboyizm wielu jego zwolenników.
(DIR) Post #B2CeN1uOdFdLFtcg0u by m0bi@mastodon.com.pl
2026-01-11T10:43:18Z
0 likes, 0 repeats
@zenia Tak sobie pomyślałem, że twoje pierwsze zdanie jest o fedi, a drugie o ludziach 😉 Ponieważ to drugie zdanie jest zasadniczo prawdziwe, to matki założycielki i osoby założycielskie wyposażyły Fediwersum w potężne narzędzia moderacji osobistej. Prawie tak mocne jak narzędzia moderacyjne serwera/instancji.Połączenie tych 2 elementów (moderacja instancji czyści z grubsza, zwłaszcza po zgłoszeniach, a osoba sobie dopieszcza timeline osobiście) z dodatkowym intencjonalnym brakiem algorytmu (innego niż same osoby fediwersowe) jest wyjątkową cechą funkcjonalną Fedi.Stanowi też pewną "zaporę" przed masowymi migracjami tutaj.Jedni mówią, że to bug, inni, że feature. Taka "maseczka" jak przy covid.IMO najważniejsze: 1. Dla osób które chcą tutaj być, to wszystko działa. Fakt, że trzeba się trochę doedukować na starcie to kolejna "maseczka".2. Fedi zmienia. Oducza z czasem "zachowań twitterowych". Czasem na tyle skutecznie, że osoby uciekają.3. Wyłączenie "powiadomień" (z którymi często i tak jest kłopot) poprawia ogólne samopoczucie.P.S. Musisz spróbować jeszcze WordPress-a w Fedi :)
(DIR) Post #B2CeN2olFgii4hzgrw by zenia@mas.to
2026-01-11T10:59:03Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi mam stronę na WordPressie więc może można to szybko ogarnąć
(DIR) Post #B2CeN3tPFu1vPPAukS by m0bi@mastodon.com.pl
2026-01-11T11:06:10Z
0 likes, 0 repeats
@zenia Nie jest to tak proste jak instalacja typowych wtyczek do WordPressa. Piszą że jest, ale nie jest ;)Chętnie pomogę, rozpracowaliśmy temat w @koop dość głęboko.P.S. Słaby shared hosting niestety odpada. Robisz z wordpressa komunikacyjny serwer miotający ogromnymi ilościami json-a, narażony na "DDOS" jak konto ze sporą liczbą osób obserwujących podbije twój wpis. Zacznij od wtyczki cache również dla 'application/activity+json' czyli np. Surge oraz ustawienia cron/wpcron na minutę.
(DIR) Post #B2CeN4aIgQLDYRFAbg by zenia@mas.to
2026-01-11T11:09:52Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi @koop to jest vps ale dość ważne żeby mi nie padł. Więc może na czymś innym spróbuję.
(DIR) Post #B2CeN5Iy0M4Pmy8qEC by m0bi@mastodon.com.pl
2026-01-11T11:16:40Z
0 likes, 0 repeats
@zenia @koop Jak dobrze ustawisz, to kończy się raptem pikami CPU przez sekundy, "normalny" vps nie będzie miał z tym problemu. Nie ma się czego obawiać. Jeśli masz tam skierowaną domenę główną to raczej tam zostań. Po zainstalowaniu wtyczki ActivityPub i sfederowaniu się koniecznie trzymaj backup bazy "tego" wordpressa bo ona zawiera unikalne klucze dla domeny w fedi. Nie możesz "przenieść" sobie na inny serwer i zainstalować na nowo, bo domeny z którymi wymieniłas ruch znające te klucze będą sądziły, że ktoś się podszywa. Czyszczenie tego to koszmar, lepiej zapobiegać.No robienie z WordPressa Mastodona nie jest trywialne, ale bardzo warto. Oprócz federacji postów, komentarzy, reakcji, możesz ustawić też eventy/wydarzenia, również zintegrowane z fedi (Mobilizon/Gancio).W razie czego pytaj :)
(DIR) Post #B2CeN61dKHnc1V2Vqi by zenia@mas.to
2026-01-11T11:20:01Z
1 likes, 0 repeats
@m0bi @koop bardzo ciekawe i kuszące. Komentarze tam są praktycznie martwe od kiedy ludzie przeszli na Facebooka. Może to jest jakiś sposób, żeby to ożywić.