Post B1k8tk08usIhGEfeT2 by idle@hlad.org
(DIR) More posts by idle@hlad.org
(DIR) Post #B1jj8zCY5TkbwG5AnY by xChaos@f.cz
2025-12-29T09:18:29Z
0 likes, 0 repeats
RE: https://spondr.cz/@michal/115799309051519745Můj názor na decentralizaci ve Fediverse není tak pesimistický: řešením je velké množství malých instancí, které se prostě nebudou stíhat vzájemně nějak blokovat, a obhájí svobodu diskutovat o naprosté většině témat, pokud bude komunikace dodržovat určité základní konvence - "celoplošných tabu" se ustaví relativně málo. Z této všeobecné federace se vyčlení pouze několik málo tematicky vyhraněných instancí, které vytvoří do jisté míry polouzavřené komunity; ostatní instance se budou snažit omezit moderaci jen na největší excesy, botnety a spam a budou podporovat možnost vzniku polemických debat v rámci konsensuální účasti v diskuzi.
(DIR) Post #B1jj90PLbNaBgF4uO0 by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T09:32:58Z
1 likes, 0 repeats
@xChaos Ideální množství lidí na instanci je 1.
(DIR) Post #B1jl3OQXaNpwLU5VIG by xChaos@f.cz
2025-12-29T09:54:18Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ V tom případě ale ztrácíš výhodu federované timeline a jejího prohledávání podle hashtagů a dalších kritérií. Jsi v tom úplně sám a obsah, který si nenajdeš sám, prostě nemáš. Jistě, pořád máš možnost nafollowovat si mix zdrojů podle své volby, když v první řadě ty zdroje objevíš. Bubliny věcí, které by tě asi tak nějak mohly teoreticky zajímat, ti na centralizovaných sítích určoval algoritmus. Na decentralizovaných ti je určuje technologie decentralizace a místní komunita, spolu s širší bublinou názorově a jazykově spřízněných instancí. U jednouživatelské instance, jakkoliv na některá specifická témata by možná dávala smysl mizí ten sociální aspekt, mizí tam ten částečný, ale ne úplný překryv zájmů s někým. Vzniká tím v podstatě antisociální síť 🙂 Netvrdím, že někdy v budoucnu jednouživatelskou instanci nevytvořím - ať už třeba jako základnu pro blog/ezine, s federací komentářů pod články, nebo prostě pro nějaký hodně specifický mix vlastních zájmů, který nebude brát ohledu na "společenskou přijatelnost". Ale něco takového vidím jako hodně vzdáleného v budoucnosti. V zásadě bych se dostal tam, kde jsem, když googlím, nebo kde jsou lidi, kteří si povídají s AI - akorát jinak. Já o nějaké komunitní ovlivňování stojím, ale o nehierarchické (tady samozřejmě jako moderátor mám jistotu, kterou ostatní nemají... ale právě proto se snažím moderovat jen minimálně, formou doporučení apod.).Samozřejmě, nad víceuživatelskými instancemi visí Damoklův meč banu na úrovni celé domény... a neuklidnilo mi, že Mastodon umožňuje uživatelům instance zablokovat jiný místní účet s moderátorskými právy (což důsledné moderátory donutí prakticky používat praktiky tajných služeb - zřídit si víc účtů, o kterých nebudou uživatelé vědět, že "donáší" hlavnímu moderátorovi...).Dá se říct, že všechny myslitelné moderační strategie Fediverse budou jen opakováním sociálních her, které lidské komunity hrají už tisíce let. Ale teď nově může hrát každý...
(DIR) Post #B1jlHcOwQWctjw7gFk by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T09:56:57Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos Vůbec. respektive jenom ze začátku. Začneš sledovat každého, koho najdeš. Tím dostaneš do federated různé servery a pak to pročistíš.
(DIR) Post #B1jmnUGKK3sTiaqyqO by xChaos@f.cz
2025-12-29T10:13:50Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ tak já taky sleduju, koho najdu, hlavně z menších instancí, ale stejně jsem objevil obrovské množství účtů jen díky tomu, že je objevil někdo jiný na instanci. Máme tu velký záběr z hlediska zájmů: bikepacker, cargocyklista a cykloaktivista, několik linuxáků, euro-nadšenec, a tak dál. Několik cestovatelů si nás zvolilo možná díky prodloužení statusu na 2000 znaků, což se hodí na blogování. Já jsem samozřejmě klasický nerd přes astronomii a kosmonautiku. Určitým jednotícím tématem je, že nás tu dost straní Ukrajině a jejímu právu bránit se ruské invazi... Rozhodně bych nepokryl všechny tyhle zájmové okruhy sám. A cílem otevřených registrací je prostě... přilákat sem další uživatele. Protože to prostě otevírá nové možnosti. Je jasné, že nestojíme o nějaký nekonečný růst nade všechny meze... to ale neznamená, že nestojíme o kvalitu, o dobrou reputaci, apod.A doporučuju vám nastavit si jazyk statusu na češtinu, pane šéfe vlastní instance :-) Nabízí to u nás překlad :-)
(DIR) Post #B1jo4LeTgn9dtGknke by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T10:28:10Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos Jazyk odpovědi se nastavuje automaticky podle nastavení příspěvku, na který reaguješ. 😉
(DIR) Post #B1joXjPaQhqLyhndUu by xChaos@f.cz
2025-12-29T10:33:25Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ ano. a u tebe se mi nastavuje pořád angličtina, vidím angličtinu a musím to v každé odpovědi přepínat 🙂 Nevím, jak se ti to povedlo, ale na naší instanci by nás uživatelé asi pěkně hnali...
(DIR) Post #B1jxuHdcky4q5VC5b6 by idle@hlad.org
2025-12-29T12:06:35Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZNo ale je fakt, že třeba hashtagy jsou na malé instanci nanic. (Pokud to teda není specialita Friendiky.) Najdu přes ně jenom to, co už sleduju.@xChaos
(DIR) Post #B1jxuItG6KB3yHW5bc by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T12:18:14Z
0 likes, 0 repeats
@idle @xChaos Nejsou, hashtagy jsou přes všechny instance. Co je naprd jsou takový ty "trending".
(DIR) Post #B1jzoDfYncHvwwKsm8 by xChaos@f.cz
2025-12-29T12:39:35Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ @idle hashtagy si jde "subscribnout" a pravděpodobně se nějakým způsobem při pollování každá instance ptá právě na followované hashtagy, kromě followovaných uživatelů. Je to každopádně udělané celkem zajímavě.Pořád se domnívám, že přiměřeně víceuživatelská instance má význam, pokud jde o vyhledávání zajímavého obsahu. Jiná věc je optimální strategie followování: některý obsah followuju, aby byl na instanci přítomen, ale v mojí vlastní domovské timeline ho až tolik nepotřebuju. Tohle zatím řeším řazením skutečně sledovaných účtů na seznamy, ale časem to budu muset vyřešit jinak.
(DIR) Post #B1jzqVLy1OzPNIGEwy by idle@hlad.org
2025-12-29T12:36:43Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZTak to to má Friendica asi jinak. Věci, o kterých nevím, mi přes hashtag nenajde. (Trending mě netrápí, ale tohle mi docela chybí. Aspoň že existují skupiny.)@xChaos
(DIR) Post #B1jzqWxE4MO4L8hVfE by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T12:40:07Z
0 likes, 0 repeats
@idle @xChaos Na jako samozřejmě, že jdou jenom ze známých serverů. Neznámé servery přes hashtag neobjevíš. Ty objevíš jenom přes sledování a když někdo boostuje. A relay, ty ti toho otvírají hodně.
(DIR) Post #B1k0fhPwvW6tYmXEoq by xChaos@f.cz
2025-12-29T12:49:19Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ Relay jsem zrušil, protože mi přišlo, že tematicky posouvala instanci úplně jinam a objevovaly se mi ve federované timeline věci, které jsem fakt absolutně netušil, proč tam jsou. Myslím, že to přebíjalo naši místní federovanou timeline, do značné míry.Ok, ten pocit "místní komunity" je dvousečný. Lidé, co mi nejvíc zajímají, jsou často na jiných instancích. A samozřejmě vzniká tam pocit moderátorské odpovědnosti, který na jednouživatelských instancích asi nevzniká.Přesto, drtivá většina uživatelů Fediverse nedokáže administrovat vlastní instnaci (ani já ne - řeším některé částečné věci, ale neadministruju samotnou VPS a nedělám aktualizace Mastodonu osobně). A otevřené instance jsou jediná naděje, jak přilákat jakkoliv relevantní množství lidí, kteří sice neumí nic administrovat, ale zase vkládají zajímavý obsah...@idle
(DIR) Post #B1k129x3WDh6QYjKgC by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T12:53:26Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos @idle V době dockeru je administrace triviální, a i bez něj to není nic složitého. Dneska už v podstatě upgrady nic nerozbíjí. Jasně, že je to o fous složitější než třeba Nostr, ale ten má zase jiné nevýhody.
(DIR) Post #B1k8thEZCn3Wg6Od28 by idle@hlad.org
2025-12-29T13:14:45Z
0 likes, 0 repeats
@xChaosSubscribe na hashtag mám, a nemá to žádný efekt. (Ale nevím, jestli to třeba ovlivňuje nějaké nastavení serveru nebo tak.)@Mac_CZ
(DIR) Post #B1k8tiuQyc8jsEzZvk by xChaos@f.cz
2025-12-29T13:33:06Z
0 likes, 0 repeats
@idle u nás opravdu vidím ve federované timeline příspěvky s daným hashtagem i od lidí, které nefollowuju.@Mac_CZ
(DIR) Post #B1k8tk08usIhGEfeT2 by idle@hlad.org
2025-12-29T13:57:39Z
0 likes, 0 repeats
@xChaosA sleduje je někdo jiný z tvé instance?(Pokud jo, tak to opravdu ukazuje na problém malých instancí. Pokud ne, tak to bude spíš rozdíl mezi Mastodonem a Friendicou.)@Mac_CZ
(DIR) Post #B1k8tl0XAuCwNjrTiS by Razemix@mamutovo.cz
2025-12-29T14:02:57Z
0 likes, 0 repeats
@idle @Mac_CZ @xChaos Buď tak nebo to dofederuje přes relay. Jeden provozuje @nolog (https://relay.witter.cz/), můžeš se zkusit domluvit na připojení. Ale lepší jsou v tomhle ohledu skupiny, no.
(DIR) Post #B1k8tlvbkhrTEkZ3g0 by xChaos@f.cz
2025-12-29T14:12:49Z
0 likes, 0 repeats
@Razemix já se od relay.witter.cz odpojil, protože ta relay prostě mezi tím milionem aktivních uživatelů Fediverse vybírala jinou skupinu uživatelů, než o jakou se zajímají uživatelé naší instance.To není nic proti ničemu: uživatelů je milion a do federované timeline se jich z toho dostane kolik ... 10000? Možná ani to ne. Pokud převezmu relay z witteru, tak logicky vytlačím jiný obsah (samozřejmě, jde dále zkrátit životnosti statusů bez interakcí, apod....) @idle @Mac_CZ @nolog
(DIR) Post #B1k8tn3nXk0UkRP756 by Razemix@mamutovo.cz
2025-12-29T14:19:50Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos Tohle mi nějak nedává smysl. Nic nevytlačíš, ne? Obsahu prostě jen bude víc. Žádnej filtr tam AFAIK není, jen pokud si uživatel omezí jazyk. Ale jako jo, jakmile má instance dostatečnej počet lidí, tak to není nutný. U instancí pro jednoho nebo pár lidí je to ale podle mě nutnost, pokud má ve federovaný tajmlajně vůbec něco bejt.@idle @Mac_CZ @nolog
(DIR) Post #B1k8tnkKza2CsNJ5O4 by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2025-12-29T14:21:21Z
0 likes, 0 repeats
@Razemix @xChaos @idle @nolog Když toho je hodně, tak v tom ztratíš to, co tě zajímá.
(DIR) Post #B1kBf3qV9VzkKHqw8u by xChaos@f.cz
2025-12-29T14:52:28Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ tak od toho jsou seznamy a hashtagy...Asi nemám žádný uzavřený okruh toho, "co mi zajímá", i když dílčí témata existují. Spíš se děsím, že mi něco podstatného unikne. Tohle řeší boostování, ale spousta zajímavých zdrojů, které jsem objevil, neboostuje vůbec nikdo (protože jsou to nakonec strojově konvertované feedy, apod. - ale i z nich musí někdo vybírat to opravdu zajímavé...)Záložka "Populární" se hodně řídí interakcema, jednak místníma, jednak pak globálníma. Tedy, čím víc účtů má instance ve federované timeline, tím víc je záložka "Populární" tématicky rozmanitější...@Razemix @idle @nolog