Post B0TQHCP6H935BSeIWO by wariat@mastodon.social
(DIR) More posts by wariat@mastodon.social
(DIR) Post #B0TQH6QeUSj0eXKS6i by enza_paz@mastodon.com.pl
2025-11-21T13:46:27Z
0 likes, 0 repeats
Bycie na wpół wyoutowaną trans kobietą jest dziwnym doświadczeniem, ale w gruncie rzeczy bardzo podobnym do tego, co przeżywałam w pierwszych miesiącach po coming oucie, gdy wiedzieli znajomi, ale nie wiedział nikt w pracy, nie wiedzieli rodzice. Wtedy traktowałam to jako etap przejściowy, w końcu zebrałam się na odwagę i powiedziałam wszystkim. Myślałam, że w pracy nie będę miała życia, jeśli się ujawnię, ale okazało się, że ludzie nie są tak straszni. Ludzie albo okazali się wspierający, albo obojętni, przynajmniej w bezpośrednim kontakcie.Teraz sytuacja się odwróciła, żyję w trybie ukrytym i nawet jeśli komuś przejdzie przez myśl, że mogę być transką, to nie może mieć pewności. Najbardziej zdradza mnie imię, ale w dzisiejszych czasach spotyka się ludzi o różnych imionach i bycie z pokolenia Kaś i Ag nie wyklucza istnienia Enzy. Zdarzyło się już, że dostawałam pytania o to, co moi rodzice mieli na myśli, a ja mam na to dobrą odpowiedź, w dodatku prawdziwą, że to imię po dziadku, ale we włoskiej wersji brzmi lepiej, niż Wincencja i temat się kończy. Żyję jednak w ciągłym strachu, że ktoś mnie wyoutuje i będę musiała zmieniać pracę, znów jestem przekonana, że miałabym nie miałabym życia, gdyby ludzie się dowiedzieli. Wylutowałam się w dobrym czasie - rok 2021 był czasem, gdy cis het osoby z mojego pokolenia deklarowały sojusznictwo, firmy wdrażały DEI, dużo się mówiło o prawach człowieka, a PiS u władzy było w środowisku korpo czymś totalnie obciachowym, często wręcz wrogim. Rok 2025 jest już zupełnie inny. Mam poczucie, że osoby queerowe zostały same, nie mamy żadnej reprezentacji w polityce, zerową sympatię wśród społeczeństwa, nie jesteśmy już grupą, której równouprawnieniem ktokolwiek by się przejmował, powszechnie uznano nas za obcy, wrogi element, a obciachem w środowisku korpo jest DEI i prawa człowieka. 1/
(DIR) Post #B0TQH79JoOSCt4E7jE by wariat@mastodon.social
2025-11-21T13:56:56Z
0 likes, 0 repeats
@enza_paz Tak, ale nie. Owszem mainstreamowa „demokratyczna” partia konserwatywna zmieniła narrację jak tylko doszła do władzy (bo przecież nie, że wygrała wtedy wybory), ale z drugiej strony czy nie było wiadomo, że tak będzie.A ludzie, sama piszesz, są lepsi i bardziej tolerancyjni niż się często wydaje.czy świat się zmienił mimo zmiany narracji w mainstreamie? Chyba nie aż tak. Więc uśmiech i do przodu.A historia z imieniem po dziadku, cudna! :D
(DIR) Post #B0TQH8XSe7MNCEWuzw by enza_paz@mastodon.com.pl
2025-11-21T14:23:28Z
0 likes, 0 repeats
@wariat ludzie byli lepsi w 2021 bo było to modne. Teraz modny jest faszyzm, oczywiście większość wyborców Konfy i Brauna nie określi się mianem faszystów, ale umowny się - za głosem na Brauna może stać tylko faszystowska nienawiść. A za głosem na Konfę, w najlepszym razie, zgoda na faszystowską nienawiść, za cenę niższych podatków.Sojusznictwo nie przetrwało, być może nigdy nie było prawdziwe, a tęczowe torby stanowiły jedynie antypisowski gadżet. Ale to już nie ma znaczenia. Prawica wygrała wszystko i już teraz rządzi, dlatego, że większość Polaków we wszystkim popiera PiS, Konfę i Brauna. Widać to w internecie, widać na ulicach.
(DIR) Post #B0TQH958cuIYsgHoUS by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-11-21T14:53:55.511832Z
0 likes, 0 repeats
@enza_paz @wariat Opierasz słowa o faszystowskiej nienawiści ze strony wyborców brauna o kontakty z wyborcami (do których broń Boże nie zachęcam), badania focusowe lub jakiś dokładniejszy research, czy intuicję? Bo z tego pierwszego i drugiego wynika raczej, że to sfrustrowany „antysystemowy” elektorat, któremu ktoś po prostu wskazał wroga (choć błędnie to nie, nie jesteś nim Ty ani ja). Spotykam się z opiniami, że wyborcy Brauna są często bardziej antykapitalistyczni niż „lewicowi” wyborcy. A gdy ktoś przekracza te kilka procent poparcia, można spodziewać się że ten elektorat nie jest już wybitnie świadomy politycznie. Tylko że odbić ich może cyniczny, lewicowy populizm (który miałby zdecydowanie bardziej pod górkę w realiach medialnych i sm-owycy niż ten alt-rightowy), a nie edukacja polityczna.
(DIR) Post #B0TQHCP6H935BSeIWO by wariat@mastodon.social
2025-11-21T13:59:48Z
0 likes, 0 repeats
@enza_paz I jeszcze jedno.Jak w usanii nastał pomarańczowy prezydent to był wielki hałas jak to trzeba emigrować bo tam już życia nie będzie. A jakoś tak wyszło, że jedna dziewczyna którą oglądam na tubce właśnie teraz wyemigrowała z Niemiec do usanii… z żoną i dzieckiem. Z własnej woli…
(DIR) Post #B0TQHF4eLdTNSu6VYu by enza_paz@mastodon.com.pl
2025-11-21T13:48:09Z
0 likes, 0 repeats
Ma to odzwierciedlenie w sondażach poparcia dla partii - na fali są Konfederacja i Braun, za 2 lata skrajna, faszystowska prawica obejmie pełnię władzy i przy aplauzie nakręconego nienawiścią społeczeństwa, urządzą nam takie piekło, że rząd Morawieckiego będziemy wspominać z nostalgią. I nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jestem przerażona i nie mam z kim o tym pogadać.W ogóle, odnoszę wrażenie, że w społeczeństwie nie pozostało już prawie nic poza nienawiścią. Do Ukraińców, osób o ciemniejszym kolorze skóry i elgiebetów w pierwszej kolejności, lecz antysemityzm, antyfeminizm i inne, reakcyjne fobie mają się lepiej, niż kiedykolwiek. Na tym buduje się obecnie politykę, czasem tylko wzbogacając ten nienawistny przekaz kuszącym widmem lotnisk, linii kolejowych i pociągów, które będą wozić nieskazitelnie białych, rdzennych, cis hetero Polaków, nieskazitelnie białe, rdzenne, cis hetero Polki i ich nieskazitelnie białe, rdzenne, cis hetero dzieci. Wystarczy tylko pozbyć się wszystkich ludzi, którzy nie pasują do tego obrazka. I podatków. Chyba nigdy dotąd tak bardzo się nie bałam. Potrzebuję pomocy, jakiegokolwiek znaku, że może być inaczej. 2.
(DIR) Post #B0TQmOM7t7opEI8EOO by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-11-21T14:59:40.790294Z
0 likes, 0 repeats
@enza_paz @wariat Oczywiście to, kto doprowadzi faszystów do władzy nie ma większego znaczenia, te szczegóły mają znaczenie tylko dla tych, którzy mają siły i nadzieję, że da się to jeszcze odwrócić.