Post AzTsWbUt8FBSTX5LzU by polamatysiak@mstdn.social
 (DIR) More posts by polamatysiak@mstdn.social
 (DIR) Post #AzTsVwRxkDTxAaOwEq by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:08:12Z

0 likes, 1 repeats

Dziś sąd odrzucił pozew Newagu przeciwko mnie w sprawie o naruszenie dóbr osobistych.

(DIR) Post #AzTsW4tuKCaZNZXMuG by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:09:01Z

0 likes, 0 repeats

Parlamentarzystę, w tym mnie, w czasie wykonywania mandatu posła czy senatora, chroni immunitet. Dotyczy to zarówno wystąpień w czasie posiedzeń zespołów czy komisji, jak i podczas zabierania głosu na sali plenarnej. Nie można w tym zakresie pominąć Sejmu, bo to posłowie podejmują decyzję o zgodzie na pociągnięcie posła do odpowiedzialności sądowej.

(DIR) Post #AzTsWDGXDxRTK4BYHo by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:09:27Z

0 likes, 0 repeats

Ten pozew to typowy SLAPP, którego celem było zastraszenie, uciszenie i zniechęcenie mnie do zabierania głosu w ważnej sprawie o interesie publicznym. Skutkiem miał być także efekt mrożący - chodziło zapewne o to by zniechęcić także inne osoby, do zabierania głosu w tej sprawie.

(DIR) Post #AzTsWL1EOjxDMv5RXk by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:09:46Z

0 likes, 0 repeats

A sprawa dotycząca mechanizmów celowo wywołujących awarię w systemach sterowania taborem kolejowym firmy Newag powinna zostać wyjaśniona. Wykryte modyfikacje oprogramowania prowadziły do nieplanowanych zatrzymań składów kolejowych firmy Newag na podstawie - między innymi - odczytu bieżącej lokalizacji geograficznej (koordynaty GPS). Awarie były wynikiem zapisów w kodzie oprogramowania.

(DIR) Post #AzTsWThM80P4HsrCJU by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:09:59Z

0 likes, 0 repeats

Temat w Sejmie podejmowałam w czasie posiedzeń Zespołu ds. Walki z Wykluczeniem Transportowym oraz w czasie prac Komisji Infrastruktury - tutaj wspominane kwestie nie zostały omówione zgodnie z wnioskami innych parlamentarzystów, bo na zamknięte posiedzenie komisji infr. nie dotarli przedstawiciele ABW. Będę ponownie zgłaszała temat do planu pracy komisji.

(DIR) Post #AzTsWbUt8FBSTX5LzU by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:10:14Z

0 likes, 0 repeats

W kontekście obecnej sytuacji geopolitycznej naszego kraju oraz znaczenia infrastruktury krytycznej (w tym również kolejowej) dla bezpieczeństwa państwa, bezwzględnie konieczne wydaje się kompleksowe wyjaśnienie tych, jak i wszystkich podobnych im incydentów.

(DIR) Post #AzTsWkM0CeQJwZzstE by polamatysiak@mstdn.social
       2025-10-22T21:10:21Z

0 likes, 0 repeats

Szczególnej uwagi wymaga weryfikacja potencjalnych zagrożeń dla ciągłości funkcjonowania transportu kolejowego w czasie krytycznym bądź w chwili zagrożenia oraz wykluczenie ewentualnej możliwości wykorzystania wykrytych podatności przez podmioty zewnętrzne działające na szkodę Polski.