Post AzKP2jnn2nqUS3h4bY by wariat@mastodon.social
(DIR) More posts by wariat@mastodon.social
(DIR) Post #AzIcPMr5R6xF21R9RQ by wariat@mastodon.social
2025-10-17T11:51:08Z
0 likes, 0 repeats
@blotosmetek To wymień proszę te sporo instancji… serio musimy od nowa? :DDla mnie to jest tak, że pod tym względem są instancje dla tych co potrafią w internety i dla tych co nie potrafią. Dziesiony i m.com.pl są w tej pierwszej grupie.Anyway, ja tam nikogo nie namawiam, nie mój problem. Wiem gdzie sam mógłbym mieć konto, a gdzie nie, ale to moje priorytety, nie planuje ich sprzedawać dalej, bo co za róznica.@siwa
(DIR) Post #AzIcPO74l9L2vtvR0C by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-17T11:55:57.549244Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @blotosmetek @siwa myślałam że to tylko na dziesionach (gdzie odpala się straszny syndrom oblężonej twierdzy) wierzą w to, że są masowo defederowane
(DIR) Post #AzIf33YYo9UefXpA6C by wariat@mastodon.social
2025-10-17T11:59:01Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk Nie sądzę, żeby ktoś tam się tym przejmował, ja w każdym razie ten mit słyszę tylko od ludzi pochowanych na małych instancjach i jednego kolesia co nadaje zza płotu dookoła nieba. @blotosmetek @siwa
(DIR) Post #AzIf34a10EFdqLVq0O by kalisz79@mastodon.com.pl
2025-10-17T12:02:24Z
0 likes, 0 repeats
@wariat ale pozostaje też kwestia, w jakim towarzystwie dany fediś, czy fedisia, chce przebywać ;) Kojarzę kilka bardzo fajnych osób z dziesion i mam nadzieję, że compl się z nimi nie zdefederuje, bo szkoda byłoby, ale też jeśli wpadają mi czasem na feed jakieś kuriozalne bezdury, bardziej jak z ćwitera niż z fedi na pierwszy rzut oka, to w 90% przypadków są to właśnie dziesiony. ;) (to nie muszą być nawet rzeczy kwalifikujące się od razu do moderowania, tylko jakiś piwniczno-libertariańsko-bitkojnowy klimacik)@mkljczk @blotosmetek @siwa
(DIR) Post #AzIf35RtltLwXSirzc by wariat@mastodon.social
2025-10-17T12:13:15Z
0 likes, 0 repeats
@kalisz79 Ale co to znaczy w jakim towarzystwie chce przebywać?Że ktoś kogo być może ma się w killfile jest na tym samym serwerze? Jakim cudem ktokolwiek wciąż jest na tt czy fb? :DA to, że na dwa razy większej instancji istniejącej od 8 (?) lat jest więcej różnych ludzi. No mnie nie dziwi. Czemu nie migrują gdzie indziej? Bo im działa. Czy zdarza im się wyciszyć kogoś z własnej instancji? Zapewne.@mkljczk @blotosmetek @siwa
(DIR) Post #AzIf360zfPQSIJ8thA by muppeth@fe.disroot.org
2025-10-17T12:19:18.497144Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @kalisz79 @mkljczk @blotosmetek @siwa Sa na fedi ludzie z obsesja defederowania z blachych powodow. Sam mialem glupia dyskusje z jakas instancja co zbanowala moj server za to ze nie sdefedorowalem jakiejs tam instancji (o ktorej nie mialem nawet zielonego pojecia),bo jak to uznali: ktos od nas moglby repostowac posty z tamtej instancji i ich uzytkowinicy byliby narazeni na zobaczenie ich.Ogolnie nie ma sensu dyskutowac z takimi ludzmi. A co do wyboru instancji, to ryb w morzu sporo wiec jest w czym przebierac.
(DIR) Post #AzIf36qOaIXgrjBwoa by kalisz79@mastodon.com.pl
2025-10-17T12:22:28Z
0 likes, 0 repeats
@muppeth no są, sam dobrze pamiętam osobę, która biegała po całym fedi i nawoływała do defederowania półsociala, bo się za coś tam obraziła, że moderacja nie dość radykalna. Ale tak jak piszesz - instancjów jak mrówków. Niemniej możemy sobie na tym targowisku próżności wybierać ładniejsze ;)@blotosmetek @wariat @mkljczk @siwa
(DIR) Post #AzIf37Wa3SHoyYvdZI by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-17T12:25:29.599403Z
0 likes, 0 repeats
@kalisz79 @muppeth @blotosmetek @wariat @siwa To (onkomi aka onkomini) był rasistowski i queerfobiczny troll promowany i usprawiedliwiany przez osobę administrującą mastodon.art, a nie rzeczywista osoba zatroskana o moderację na polskim fedi.
(DIR) Post #AzIfpEZv8EP8kkQvQ0 by wariat@mastodon.social
2025-10-17T12:29:00Z
0 likes, 0 repeats
@blotosmetek No tylko to nie est ten przypadek. Albo jeśli jest to 100% osób które wciąż mają konto na tt/fb/insta/li/bsky to faszyści. No więc… chyba nie. :>Anyway, przypominam ja nikogo do niczego nie namawiam. Ale nadal… gdybym musiał wybierać polską instancję to wybrałbym jak wyżej bo taki wybór jest najbliższy mojej prywatnej liście priorytetów. Tyle… @kalisz79 @mkljczk @siwa
(DIR) Post #AzIfpFuACSBuroubbs by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-17T12:34:16.852693Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @blotosmetek @kalisz79 @siwa Na tt/fb/insta/li ludzi trzyma efekt sieci. Na fedi, jeśli admin jest np. transfobem albo przyzwala na treści których nie akceptujesz to możesz po prostu przemigrować na inny serwer. Chyba właśnie po to przechodzisz ze scentralizowanych sm na te sfederowane, c’nie?
(DIR) Post #AzIhP2XRTPXpn5uZRw by kalisz79@mastodon.com.pl
2025-10-17T12:20:08Z
0 likes, 0 repeats
@wariat znaczy, że dla mnie instancja po @ jest też jakiegoś rodzaju deklaracją, tak jak na ircu były to kanały, na których przebywałem "na stałe"; dlaczego ktokolwiek - nie wiem, wiem natomiast, dlaczego mnie nie ma już na x (ani na dziesionach) ;)@mkljczk @blotosmetek @siwa
(DIR) Post #AzIhP3xMCXruBl2mTw by siwa@pol.social
2025-10-17T12:26:21Z
0 likes, 0 repeats
@kalisz79 @wariat @mkljczk @blotosmetek Ale ja bym chciała sama decydować kogo widzę, a kogo nie. Nie mam używam programowo TikToka, na Twitterze czasami podglądam, ale moim zdaniem mam tam shadow bana.Facebooka bym zakopała, ale niestety większość moich znajomych traktuje Metę jako podstawowy kanał komunikacji (msg, łozap).Wychodzi mi, że szukam instancji, która nie defederuje, tylko moderuje.Na dziesionach znam kilka sensownych osób, ale owszem, moja instancja trochę świadczy o mnie. Porftel się potem znajdzie, ale niesmal pozostanie.https://dowcip.net/dowcip/czesc-rysiek-wiesz-co-nie-chce-zebys-do-nas-wiecej-przychodzil-14018
(DIR) Post #AzIhP4lhBO8Ohsaywa by wariat@mastodon.social
2025-10-17T12:42:38Z
0 likes, 0 repeats
@siwa Instancja świadczy o mnie…Ale zdajesz sobie sprawę, że ta cała „wojenka” wywołana z bardzo niskich IMO pobudek jest o regulamin bezeceństwa jak:„Nie zostaniesz zbanowany za poglądy, ale musisz stosować się do kilku zawartych tutaj zasad. Nie bądź agresywny, nie obrażaj innych i nie groź im. Erotykę i inne treści przeznaczone dla dorosłych wstawiaj, jako treść ukrytą (CW)”Myślozbrodnia, regulamin dopuszcza więc to faszole https://101010.pl/about :D@kalisz79 @mkljczk @blotosmetek
(DIR) Post #AzIhP5pHFYarzHHMAK by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-17T12:51:55.985572Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @siwa @kalisz79 @blotosmetek Do tego administrator-transfob, moderator-transfob, czyli osoby aktywnie powodujące, że istotna część fedi nie może czuć się bezpiecznie
(DIR) Post #AzIixqyaYLXi1Mm036 by wariat@mastodon.social
2025-10-17T13:02:00Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk Dlatego mówię, dla mnie to jest wybór czy chcę sam wycinać to czego nie chcę widzieć, czy i w jakim stopniu chcę, żeby mi to spadło z góry (i w żaden sposób ode mnie nie zależało).A poza tym tak sobie myślę, że gdyby dało się jakoś magicznie przeszukać Twoje bardzo stare tootki to mogłoby wyjść tan na pierwszy rzut oka, że sama jesteś transfobka i faszystka… i co to zmienia? IMO nic. :>@blotosmetek @kalisz79 @siwa
(DIR) Post #AzIixsC61bwRnY6Ik4 by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-17T13:09:30.046557Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @blotosmetek @kalisz79 @siwa Oczywiście, czytałam na pl fedi wezwania do defederacji mnie (i oburzenie że ktoś zalinkował do fediverse.pl w swoim artykule) właśnie za moją przeogromną transfobię. I co — no właśnie nic, jakoś nie zadziałało, widocznie dobrze się z nią kryję.
(DIR) Post #AzKOjJMX7ceAwrgIxk by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-18T08:32:11.315388Z
0 likes, 0 repeats
@mawhrin @stfn @mr_zvbr @wariat @siwa Możecie wrzucić u siebie chociaż https://github.com/glitch-soc/mastodon/pull/2462 :P
(DIR) Post #AzKP2iL2UDFlubEb9U by stfn@mastodon.com.pl
2025-10-17T13:53:49Z
0 likes, 0 repeats
@mr_zvbr @wariat @siwa nigdy nie słyszałem nic negatywnego o kolektivie, a słyszałem różne rzeczy o różnych instancjach, taki jest mój input
(DIR) Post #AzKP2jnn2nqUS3h4bY by wariat@mastodon.social
2025-10-17T14:00:28Z
0 likes, 0 repeats
@stfn Było jak im pały wjechały i zabrali dyski to się jacyś burzyli, że to straszna zbrodnia, że oni im te dyski wydali. Coś w ten deseń… także tak… ludzie mają czasem dziwny obraz świata. :D@mr_zvbr @siwa
(DIR) Post #AzKP2kvcr9hvweMqSO by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-18T08:35:39.143997Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @stfn @mr_zvbr @siwa trzymanie backupu na niezaszyfrowanym dysku u siebie na chacie jest jednak mało odpowiedzialne, to nie jest kwestia „obrazu świata”
(DIR) Post #AzMZQZQsdYkd6BtuLI by Barbara_Sliwinska@mastodon.social
2025-10-19T09:35:57Z
0 likes, 0 repeats
@mawhrin 😮jak można narzekać, że się ma za duży limit?przecież nie ma obowiązku atakowania ścianami txtu wykorzystując ilość znaków do imentu?... @mr_zvbr @wariat @siwa
(DIR) Post #AzMZQbKZZytUzCxtmy by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-10-19T09:41:27.431100Z
0 likes, 0 repeats
@Barbara_Sliwinska @mawhrin @mr_zvbr @wariat @siwa można narzekać, bo to kreuje dynamikę dyskusji, a mastodon jest z założenia platformą mikroblogową