Post AyRQICkYIzyrQCh9EG by spoofy@mastodon.com.pl
(DIR) More posts by spoofy@mastodon.com.pl
(DIR) Post #AyRQICkYIzyrQCh9EG by spoofy@mastodon.com.pl
2025-09-21T18:03:05Z
0 likes, 0 repeats
Chyba najwyższy czas, aby powiedzieć kilka słów... 😉 1.Instancja jest prowadzona i utrzymywana przez realnie doświadczoną ekipę, zarówno pod kątem moderacyjnym/administracyjnym (15+ lat doświadczenia w dość "flame'owych" czeluściach i projektach to tylko przykład) jak i infrastrukturalnym.Obok instancji znajdują się komercyjne usługi i w dokładnie taki sam sposób prowadzona jest ta instancja, zaś dzięki infrastrukturze i wieloletniej działalności (m.in. oficjalnego, wieloletniego partnera NASK, ugruntowanej na rynku Polskiej firmy, własnej infrastuktury, sprzętu m.in. w Gdańskim datacenter Artnet czy też partnerstwie z OVH m.in. wykorzystując lokację Ożarów mazowiecki, wysokowydajny sprzęt ostatniej generacji), czy innych "dobrodziejstw" z tego wynikających, możemy w praktyce zapewnić realną stabilność, bezpieczeństwo i spełnienie obowiązujących norm czy wymogów prawnych.Mieliśmy jedną nieciekawą sytuację, lecz od tego czasu dużo się zmieniło, także jesteśmy przygotowani na różne ewentualności. Nie jest to "jednoosobowy" czy "amatorski" projekt, bo zwyczajnie wymogi prawne na to nie pozwalają, zaś doświadczona ekipa ma doświadczenie w prowadzeniu podobnych miejsc czy projektów (np. NGO) w przeszłości. Pracujemy obecnie nad procedurami bezpieczeństwa i np. automatycznym fail-over'em do drugiej niezależnej lokacji, na wypadek jakichkolwiek problemów z dostępnością - te rzeczy niebawem się pojawią.#mastodoncompl
(DIR) Post #AyRQIEqeVI33vhZ30y by spoofy@mastodon.com.pl
2025-09-21T18:03:25Z
0 likes, 0 repeats
2.Nie gramy też w żadne "gierki" czy "wyścig szczurów" - chcemy współtworzyć fediverse, które ma być przede wszystkim ogólnodostępnym miejscem DLA LUDZI - bo to oni, a nie żadne technikalia tworzą tą przestrzeń, zaś my możemy jedynie dać swój wkład w postaci tychże technikaliów.Każdy projekt, instancja, czy aktywność współtworząca i rozwijająca fediverse jest nam bliska, dlatego z żalem przyjmujemy każdą wiadomość o tym, że jakaś część nagle znika czy ulega awarii. Dotyczy to również instancji `pol.social` - mamy nadzieję, że niebawem wróci jej dostępność i dalej będziemy swobodnie wymieniać między sobą treści. Prywatnie, na tyle ile pozwolą zasoby czasowe, oferuję pomoc, jeżeli zajdzie taka potrzeba.Nie konkurujemy i nie walczymy z nikim - nie jest to miejsce do rywalizacji, więc jeżeli ktoś chce się spełnić w taki sposób, połechtać swoje ego czy ścigać się w numerkach - to polecam inne miejsca, zaś dla nas (i mnie osobiście) liczy się efekt końcowy w postaci rozwoju niezależnego od wielkich korporacji, szanującego prywatność i wolność kawałka ogólnodostępnego internetu.Marząc o idealnym świecie, (co wielokrotnie powtarzałem) widzę, jak każdy posiada własną instancję np. GoToSocial, mając pełną kontrolę nad własnymi danymi, do czego również zachęcam.Angażując się w ten projekt od 2019'stego roku, pragniemy zapewnić przede wszystkim prawdziwie WOLNĄ, przy okazji bezpieczną i stabilną platformę, która jest alternatywą dla dużych, zamkniętych sieci społecznościowych. Spotykam tutaj wiele fajnych duszyczek, często znanych mi z kiedyś innych kręgów, co jest również potwierdzeniem, że jest to miejsce dla mnie osobiście ważne.#mastodoncompl
(DIR) Post #AyRQIGxodcy0UUvnSS by spoofy@mastodon.com.pl
2025-09-21T18:03:41Z
0 likes, 0 repeats
3.W kwestii podejścia moderacyjnego - jak już wspomniałem, mamy doświadczenie z trollami, flame'em, dziecinnymi gierkami, czarnym PR'em, marketingiem czy "krzywymi akcjami" i nie będzimy ich tutaj tolerować. Nie bez powodu na stronie głównej istnieje informacja, jakie jest nasze podejście moderacyjne, zaś w dniu wczorajszym wszystkie zaangażowane w ten projekt osoby, wyraziły jednoznacznie te granice.Nie będziemy się angażować w żadne gierki polityczne, dramy, oceniać, osądzać czy rozwiązywać dylematów, które jawnie nie łamią obowiązującego prawa czy norm WOLNOŚCI - skrypt udostępnia przecież możliwość blokowania treści we własnym zakresie, do czego zachęcamy. Chcemy reprezentować pewien poziom, który wynika z chęci obrony takich wartości jak WOLNOŚĆ - która może być ograniczona jedynie wolnością drugiej jednostki - tak więc nasze prywatne poglądy, w żaden sposób nie wpływają na czynności stricte administracyjne czy moderacyjne - to że np. "wierzę w Jedi i modlę się do Obi-wana" nie powinno w żaden sposób przesądzać o tym, że będę bronił swobody i wolności do wyrażania opinii na ten temat, ale gdy prywatnie mi się ona nie spodoba, lub gdy mnie urazi, zawsze mogę na tym polu prywatnym zareagować, a nie ogólno-administracyjno-moderacyjnym - są to dla nas oczywiste oczywistości.Na koniec - skoro miejsce tworzą ludzie, a my jesteśmy tu dla nich, to jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje zmian, uwagi czy konstruktywną krytykę, więc jeżeli macie jakieś pomysły, wyrażacie chęć lub potrzebę - napiszcie, a może uda się zrobić coś fajnego.#mastodoncompl
(DIR) Post #AyRTPf4RhuWD9AFOQC by spoofy@mastodon.com.pl
2025-09-21T20:35:34Z
0 likes, 0 repeats
@f8 Każdy może mieć swoją opinię, ale faktów nie zmieni. Bez konkretnego kontekstu, konkretnego raportu, ciężko się odnieść.Widzisz, doświadczenie ekipy jest spore, można nas znaleźć w internetach bez większego problemu, tym bardziej ukazując naszą bezstronność w ocenie."Mowa nienawiści" jest konkretnie sprecyzowana w prawie, również Polskim, więc zawsze reagujemy, gdy ktoś jawnie szerzy nienawiść, ale gdy tego nie robi, a wyraża tylko pogląd - sprawa jest oczywista.Rozumiem, że nie mam co liczyć na rozwinięcie i informację, jakiej konkretnie sytuacji dotyczy opisywana przez Ciebie sytuacja?