Post AxprVnIAvQ7V2mnOTY by xlenka@pol.social
 (DIR) More posts by xlenka@pol.social
 (DIR) Post #AxprVnIAvQ7V2mnOTY by xlenka@pol.social
       2025-09-03T16:52:06Z

0 likes, 1 repeats

To się pochwalę, co zrobiła nowa szkoła mojego dziecka. Na zebraniu z rodzicami w poniedziałek, wychowawczyni przypadkiem wspomniała, że dzieci będą mieć utworzone konta mailowe. Po moim pytaniu co to za konta, pani powiedziała że googlowe, więc od razu zaprotestowałam i powiedziałam że nie wyrażam na to zgody i że RODO itp.Dziś na lekcji angielskiego okazało się, że szkoła utworzyła te konta (z nazwami imię.nazwisko z domeną specjalną dla szkoły) już 28 sierpnia czyli jeszcze  nie-uczniom, nie tylko bez zgody ale też bez wiedzy rodziców. Nauczycielka angielskiego, po odmowie dziecka, zmusiła mojego syna do zalogowania się na konto i zrobienia testu poziomującego, który to jest właśnie w jakiejś tam googlowej chmurce, tylko tam.Wstępnie przygotowałam wiadomość do dyrektorki, ale jeszcze chwilę czekam aż trochę ochłonę, bo nie chcę na wkurwie wysyłać czegokolwiek.Informatyk jest OK (po angielskim była informatyka), nie jest zwykłym nauczycielem, jest z Wydziału Matematyki i Informatyki UMK. Po tym jak dziecko poinformowało go o niechęci do googla i microsoftu, od razu powiedział, że jeśli chce to przygotuje dla niego linuksa na szkolnym komputerze albo może chodzić ze swoim laptopem. Będę pisać do niego prośbę o to pierwsze :D Zobaczymy co będzie.