Post AwFx9fvR02Hy3i6U3U by sithian@c.im
 (DIR) More posts by sithian@c.im
 (DIR) Post #AwFx9cucCcqoiIhHrU by avolha@infosec.exchange
       2025-07-18T10:23:14Z

0 likes, 0 repeats

Względnie niedawno @InfZakladowy opublikował "Felieton o uzależnieniach" dotyczący rozpanoszenia się big techów. W odróżnieniu od większości piszących na ten temat osób Tomek zachowuje optymizm i kreśli analogie z przemysłem tytoniowym. "Moim zdaniem powyższe firmy są dziś na etapie, który koncerny tytoniowe osiągnęły 2-3 dekady temu – uzależnionych jest nadal bardzo wielu, kasa się zgadza, ale toksyczność produktów jest już udowodniona a na horyzoncie widać niekorzystne regulacje" – czytamy w felietonie i jest to moim zdaniem ciekawe podejście. Nie umiem natomiast sobie wyobrazić porzucenia wyszukiwarki Google'a na rzecz Perplexity (co dla Tomka okazało się strzałem w dziesiątkę). Nie dlatego, że Google jest takie dobre – dlatego, że Perplexity wciąż za dużo fantazjuje. Przykład z wczoraj: poprosiłam Perplexity, żeby mi przypomniało, jak długo trwało dziennikarskie śledztwo opisane w książce "Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji", którą napisali Laurent Richard i Sandrine Rigaud. Odpowiedź uzyskałam, ale coś mnie tknęło i zapytałam jeszcze, czy w tej książce pojawiają się jakieś wątki polskie. Otrzymałam obszerny elaborat, że tak, TAK, pojawiają się. Szkopuł w tym, że ja tę książkę miesiąc temu czytałam, od deski do deski – i wiem na pewno, że nie ma w niej żadnych (!!) wątków polskich, nic a nic. Napisałam to w kolejnym zapytaniu, na co Perplexity, że no, faktycznie nie ma i bach! kolejny elaborat o tym, że nie ma, i jeszcze mi dziękuje za "słuszną korektę". To tyle w kwestii wiarygodności tego narzędzia (testuję wersję PRO jakoś tak od marca i wielokrotnie już miałam do czynienia z różnymi halucynacjami). Felieton Tomka dla zainteresowanych: https://informatykzakladowy.pl/felieton-o-uzaleznieniach/

(DIR) Post #AwFx9fvR02Hy3i6U3U by sithian@c.im
       2025-07-18T11:18:22Z

1 likes, 0 repeats

@avolha @InfZakladowy Każdej osobie, pytającej mnie o to czy wyszukiwanie przy pomocy AI ma sens, odpowiadam tak samo: zacznij zadawać średnio trudne i niezbyt ogólne pytania ze swojej działki, na której naprawdę się znasz.Odpowiedzi, jakie dostaję po takich testach, nie nadają się do cytowania.