Post Av3bQG85BdNtDHCgCW by DonJirka@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by DonJirka@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #Av3bQDIFjMjkPwwG8W by martin@libera.site
       2025-06-12T12:32:37Z

0 likes, 0 repeats

Povinná četba pro všechny zajímající se o přijetí eura.Long story short - euro tu nebude minimálně dalších 15 let. S kundoxichtem u moci od podzimu to fakt rozhodně nehrozí...#^Thread by @VMerinsky on Thread Reader App@VMerinsky: O přijetí eura se mluví víc než kdy dřív. Bulharsko se připravuje na vstup, euro podporují svazy, část politiků i byznysu. Ale než řekneme ano, měli bychom si upřímně říct, co by nás to stálo. 🧵Přehledně...…#Euro

(DIR) Post #Av3bQErNuEQvHCNpXE by DonJirka@mastodonczech.cz
       2025-06-12T13:10:08Z

0 likes, 0 repeats

@martin Mám to tak, že je mi  přijetí nebo nepřijetí eura celkem jedno... reálně se nic nezmění, nezbohatneme ani neschudneme, takže na to názor nemám žádný, jen bych tedy očekával, že pokud přijmeme rezoluci, že to uděláme, tak bych také čekal, že se to stane...

(DIR) Post #Av3bQFYHKkkDQES5OS by martin@libera.site
       2025-06-12T13:17:31Z

0 likes, 0 repeats

@DonJirka Fakticky jsme ale jen souhlasili(žádnou rezoluci jsme nepřijali) s budoucím přijetím eura za podmínek v roce 2004(např. že za svůj dluh zodpovídá sama země a nikdo jiný za něj neručí). Takové euro už dávno neexistuje.Současná levicová vláda to ale vzala od lesa a potichu skoro zrovnoprávnila korunu, euro, britskou libru a americký dolar. Kdo tu dnes chce používat jen a pouze euro, tak může(až na pár osamělých stánků, které vyžadují cash).

(DIR) Post #Av3bQG85BdNtDHCgCW by DonJirka@mastodonczech.cz
       2025-06-12T13:50:14Z

0 likes, 0 repeats

@martin je to možné, ale jak říkám, za mě je to jedno...

(DIR) Post #Av3bQGanSsLweKdbxQ by xChaos@f.cz
       2025-06-12T14:08:42Z

0 likes, 0 repeats

@DonJirka kurzové riziko mezi CZK a EUR je relativně malé, ale účetnictví a ceny v € bych zjednodušily integraci do evropské ekonomiky a trochu zvýhodnily seriózní podnikání a profese oproti turistlandu... obecně CZK máme podle mě jen z důvodu jakési národní hrdosti a skutečný smysl to nemá. Symbolické by ale bylo vstoupit spolu se severskými "korunovými" zeměmi (Dánsko ale vstoupit vůbec nechce...) @martin

(DIR) Post #Av3bQHSgEXSFLRqdwe by martin@libera.site
       2025-06-12T14:11:32Z

1 likes, 0 repeats

@Chao-c' Ty sis to vlákno očividně nepřečetl. 😁