Post AtMFP5v0Y4b7tQlvyC by rcz@101010.pl
(DIR) More posts by rcz@101010.pl
(DIR) Post #AtMFM5LSDxdlFIhujI by hrw@society.oftrolls.com
2025-04-21T11:18:09Z
0 likes, 0 repeats
Nie chce mi się sprawdzać kto robił polskie tłumaczenie do #Pachli ale jest zrobione źle.Angielskie tłumaczenie używa formy "XYZ polubił Twego posta" dzięki czemu widać od kogo to. Nieważne jaki rozmiar fonta i ekranu.Polskie tłumaczenie używa "polubienie Twego posta of XYZ" co ukrywa autorstwo przy większych fontach lub krótszych ekranach.Trzeba będzie chyba wysłać poprawki. Ale to nie dzisiaj.
(DIR) Post #AtMFM6ajadSP6yrdBY by LukaszHorodecki@pol.social
2025-04-22T06:04:05Z
0 likes, 0 repeats
@hrw To ja tłumaczę Pachli na polski o/Wybrałem formę „Polubienie twojego wpisu przez %s” (oraz „Podbicie twojego wpisu przez %s”), żeby komunikat był neutralny płciowo. Nie wpadłem na to, że w niektórych przypadkach może to ukrywać nazwę konta.Forma „%s polubił twój wpis” odpada, bo nie jest neutralna. W ostateczności rozwiązaniem mogłoby być „%s polubił(a) twój wpis”, ale zrezygnowałem z niego, bo nie obejmuje wszystkich przypadków i wygląda średnio.Myślę, że może tu pomóc zmiana obecnego tłumaczenia na jedną z form, które rozważałem: „Osoba %s polubiła twój wpis” lub „Konto s% polubiło twój wpis”.
(DIR) Post #AtMFM7gnVZtwW4hzH6 by hrw@society.oftrolls.com
2025-04-22T06:50:28Z
0 likes, 0 repeats
@LukaszHorodecki Póki co przełączyłem apkę na angielski. Ważniejsze dla mnie jest info "kto" niż "co".dla mnie to może być i "XYZ ❤️ twój post" + "XYZ 🔄 twój post".
(DIR) Post #AtMFM8bW6hGtLzFHgO by LukaszHorodecki@pol.social
2025-04-22T06:53:21Z
1 likes, 0 repeats
@hrw Zmieniłem na osobizmy. Nowe wydanie wychodzi zazwyczaj pod koniec miesiąca, powinno mieć już zaktualizowane tłumaczenie.Wersja z emoji wyglądałaby ciekawie, ale nie wiem jak z ich dostępnością dla czytników ekranu.
(DIR) Post #AtMFP4LAPqKmzyznSy by emill1984@101010.pl
2025-04-22T06:56:29Z
0 likes, 0 repeats
@LukaszHorodecki @hrw z tego co pamietam, emoji wlasnie jest czytane przez czytniki, w przeciwienstwie do emotek tworzonych recznie ze znakow interpunkcyjnych ( " ;) " zostanie przeczytane jako "srednik nawias")
(DIR) Post #AtMFP5GayKGts5reym by wariat@mastodon.social
2025-04-22T07:04:30Z
0 likes, 0 repeats
@emill1984 A to nie jest miejsce na ticket żeby ;-) było czytane tak samo jak 😉 ? @LukaszHorodecki @hrw
(DIR) Post #AtMFP5v0Y4b7tQlvyC by rcz@101010.pl
2025-04-22T14:48:56Z
0 likes, 0 repeats
@wariat Są wtyczki do czytników które to robią, ale też: czytniki ekranowe to jest ten rodzaj oprogramowania, którego, z punktu widzenia użytkownika, „jak działa, to lepiej nie ruszać”, bo nawet jak zwykła aktualizacja coś posypie, to może nie być jak to naprawić. Dlatego dodawanie fancy funkcji do czytnika to zazwyczaj nie jest to co rozwiązuje problemy z dostępnością.A swoją drogą, to jest naprawdę ironiczne, że przy całej energii wokół zaimków, nie udało się zbudować rozwiązania które pozwoliłoby apce wybrać dla uzytkownika właściwy rodzaj gramatyczny, więc wszędzie jest nadal to kombinowanie lewą nogą przez prawe ucho, że „post podbity od Ziutek on/jego”. To chyba powinno dać do myślenia, że coś tu jest w tym temacie wymyślone źle.@emill1984 @LukaszHorodecki @hrw
(DIR) Post #AtMFP6fnk61oEYfIuG by hrw@society.oftrolls.com
2025-04-22T15:29:14Z
0 likes, 0 repeats
@rcz @wariat @emill1984 @LukaszHorodecki"właściwy rodzaj gramatyczny" zależy od języka.Polski ma czasowniki zależne od "płci" (polubił, polubiła, polubiło), angielski nie ma (liked).Skąd użytkownik (przykładowo) anglojęzyczny ma wiedzieć że jego "like" będzie stanowić problem w innych językach?Jak kiedyś tłumaczyłem komuś jak skomplikowane potrafią być liczebniki w języku polskim to usłyszałem "ale macie to pojebane".
(DIR) Post #AtMFP7PX04bkWO3pBY by wariat@mastodon.social
2025-04-22T17:02:29Z
1 likes, 0 repeats
@hrw A skąd klient ma wiedzieć jak pisać o foobar@example.com który polubił/polubiła/polubiło (ono/ona/bot)? Tak mamy inaczej i tak, lokalizacja softu to ciężka robota która nigdy nie przynosi efektów doskonałych, co najwyżej znośne. :D@rcz @emill1984 @LukaszHorodecki