Post AsjCVITA3psUYx3FrM by enza_paz@pol.social
(DIR) More posts by enza_paz@pol.social
(DIR) Post #AsjCVITA3psUYx3FrM by enza_paz@pol.social
2025-04-03T22:00:48Z
1 likes, 0 repeats
Wczoraj w nocy, zmęczona kwartalnym pakowaniem cyferek do koszyczków, podzieliłam się tu pieśnią o puszczy, którą tłumaczyłam sobie w myślach jak mantrę szeptaną w zakamarkach, które nie zostały zaprzęgnięte do excela. Dziś wracam do najpiękniejszej ze znanych mi kołysanek. Kolejny dzień kończę z Niną.To moja ulubiona, od pewnego czasu, kantautorka - pieśniarka / śpiewająca piosenkopisarka (Julię Holter uważam za kompozytorkę muzyki klasycznej, która wybiera formy art popowe, to inne rejony, wiadomo, Julia Holter jest numerem jeden w moim muzycznym świecie, na zawsze, lecz teraz znajdujemy się w uniwersum "dziewczyna z gitarą, czasem też pianinem"'). Istnieje angielskie określenie na osobę piszącą i wykonującą piosenki, ale podobnie, jak wiele pojęć z języka angielskiego, nie nadaje się ono do cytowania. Kantautorka (jesteśmy w Chorwacji, zatem w tym przypadku "kantautorica". Znana z polszczyzny końcówka "-ka" dla feminatywów charakteryzuje język serbski. W chorwackim jest "-ica" - dygresja dla zainteresowanych) lub piosenkopisarka to zdecydowanie milsze memu uchu słowa.A Nina przedstawia swoją twórczością ideał tego, nad czym sama zaczynam pracować, na miarę swoich skromnych możliwości. Też chcę zostać kantautorką.Największa inspiracja. Chciałabym jej to kiedyś powiedzieć i podziękować. Muszę się wybrać do Zagrzebia na jej koncert.Jestem wykończona, ta praca wytrąca mnie z siebie. Mam nudności i kręci mi się w głowie, zbyt mało wody i słońca. Zapętlam kołysankę i wsuwam się z powrotem do ciała."Pragnę tylko wrócić już do domuNapić się wody ze źródła Wyprażyć się na słońcu, wyleżeć na ziemiZapuścić korzenie głębokoZanurzyć się do ciała, uspokoić burzeStuletnie hałasy w piersi mejWymazać utrapienia, wszystko co wczorajsze,Zatłoczone w chwili obecnejRzucić się do rzeki, niechaj mnie zaniesieNieznanemu morzu, na zawszeI utulić dziecko, ukołysać dzieckoW objęciach moich jesteś bezpiecznaBezpiecznaPragnę tylko wrócić już do domuNapić się wody ze źródła"https://youtu.be/wlx6KnWnGWI?si=y9st62s-rybLmxhM