Post AsileyvgroC85un0F6 by enza_paz@pol.social
(DIR) More posts by enza_paz@pol.social
(DIR) Post #AsileyvgroC85un0F6 by enza_paz@pol.social
2025-04-03T14:43:51Z
0 likes, 1 repeats
Dobra, Zandi, masz mój głos.Chciałam zagłosować na kobietę i zyskałam sporo sympatii do Magdy Biejat. Ale niech to będzie moja inwestycja obywatelska w wartościowe środowisko polityczne, w którym kobiety i osoby queerowe nie są maskotkami, ale robią lewicową robotę.W starych komuchów i liberalnych karierowiczów nie ma sensu inwestować, nawet mimo sensownych osób, które są z nimi w drużynie - TO JEBNIE.Razem ma przyszłość.
(DIR) Post #Asip6WQcj6Jvfe58zY by grayrattus@mastodon.social
2025-04-03T17:39:40Z
0 likes, 0 repeats
@enza_paz dzieki ze polecilas ten wywiad. Holly shit jak on tego Stanowskiego zmiażdżył. Uuaaaaaa
(DIR) Post #Asip6XKHOAq8SG7ak4 by wariat@mastodon.social
2025-04-03T18:05:48Z
0 likes, 0 repeats
@grayrattus To trwa 3h? I ludzie to oglądają? PO 7 minutach mi się znudziło… ale dałem łapkę :D@enza_paz
(DIR) Post #AsipChU4XDePhFdo2a by wariat@mastodon.social
2025-04-03T18:16:45Z
1 likes, 0 repeats
@mkljczk DZIĘKI!Za „młodzież” :D@grayrattus @enza_paz
(DIR) Post #AsipfNdnOFswYHrg2q by enza_paz@pol.social
2025-04-03T15:39:09Z
0 likes, 0 repeats
@sumek ten wywiad w sumie nie różni się bardzo od innych. Tutaj Zandberg musiał zejść kilka intelektualnych pięter w dół z uwagi na poziom prezentowany przez prowadzącego, ale zachował profesjonalizm.Moja obawa dotycząca głosowania na niego wynikała z niepewności, czy razemki nie odwrócą się plecami od osób queerowych, by poszerzać elektorat, ale czuję się spokojniejsza i wydaje mi się, że nie mają takiej potrzeby. Program prezentowany przez Zandberga broni się jako merytoryczna propozycja w obecnej, kabaretowej kampanii wyborczej i to wystarczy.Stanowski próbował go wciągnąć w dyskusje o 69 płciach i Zandberg go zgasił, że jest wolnościowcem i państwa nie obchodzi kto tam co.Nie zgadzam się z tym, że państwa ma nie obchodzić, bo państwo jest od tego, by przeciwdziałać dyskryminacji. No ale Zandberg nie sprawia wrażenia kogoś, kto by się takim działaniom przeciwstawiał.To pisząc, ubolewam nad rozłamem partii razem i szkoda, że tak się stało.
(DIR) Post #AsipfOn37Ksi7HCa6i by patryk@soc.gronkiewi.cz
2025-04-03T15:48:19Z
0 likes, 0 repeats
Nie zgadzam się z tym, że państwa ma nie obchodzić, bo państwo jest od tego, by przeciwdziałać dyskryminacji.No to ja zrozumiałem jego wypowiedź trochę inaczej (biorąc pod uwagę raczej całokształt działalności) - państwa nie powinno interesować czy ktoś „z pudełka” dostał macicę, penisa czy oba na raz, czy czuje się kobietą, mężczyzną, czasem tak czasem inaczej, bo wszyscy powinni mieć równe szanse (co wynikało też z późniejszych części dyskusji), a jeśli do dyskryminacji dochodzi, to powinno się z nimi walczyć, niezależnie od identyfikacji danej osobyCC: @sumek@hachyderm.io
(DIR) Post #AsipfQ0uZHZ1uYhALw by enza_paz@pol.social
2025-04-03T18:20:41Z
1 likes, 0 repeats
@patryk @sumek No tak, tylko warto to powiedzieć. Może to nie jest dobre porównanie, ale jest taka scena w serialu Ted Lasso, gdy piłkarz gej outuje się przed drużyną i ziomki reagują tekstami w rodzaju "stary nie ma to znaczenia", chcąc mu przekazać, że jest ciągle tą samą mordeczką.I wtedy pan trener Lasso mówi, że nie, że to ma mieć dla nich znaczenie. To jest ta scena:https://youtu.be/91O7q7D4xnU?si=HDXsNWSOMABIM3tiChciałabym, żeby lewicowy kandydat na prezydenta powiedział to wprost: Wasze państwo jest z wami, wspiera was i nie będziecie już nigdy samx. I dotyczy to również innych mniejszości, niż elgiebety, bo państwo opiekuńcze jest od tego, by być ostoją dla swoich obywatelek, obywateli, osób obywatelskich.Kumam, że Zandberg przyjmuje inną taktykę, ale mógłby być takim trenerem Lasso czasami.A jaka jest odpowiedź na żarty z tego, że mężczyzna może urodzić dziecko?Ja bym popatrzyła w oczy panu zero i powiedziała: "no tak, znam faceta, który jest transpłciowym mężczyzną i urodził dziecko. Przeszedł tranzycję prawną, legitymuje się dowodem osobistym z męskim znacznikiem płci. Jako kandydat na prezydenta RP szanuję prawo i wyroki sądów. A pan, jako kandydat na prezydenta, chce te wyroki i legalne dokumenty obywateli podważać?". I tak by go zgasił.Może jeszcze się doczekamy takiego Adriana.
(DIR) Post #AsitgaImCamlvRrYv2 by wariat@mastodon.social
2025-04-03T18:23:17Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk Ja chyba nie umiem… ;-)@grayrattus @enza_paz
(DIR) Post #AsitgbJWRIyb43Dfii by LukaszD@pol.social
2025-04-03T18:57:13Z
1 likes, 0 repeats
@wariat czysty jak łza, szkoda że nie kandydujesz na prezydenta 😅@mkljczk @grayrattus @enza_paz