Post AsHvGcCSMgnnvvcD7Q by chlopmarcin@101010.pl
 (DIR) More posts by chlopmarcin@101010.pl
 (DIR) Post #AsHKGYmRNlox1WYbSK by enza_paz@pol.social
       2025-03-20T13:11:23Z

0 likes, 0 repeats

Jeżeli lewicowe partie w Polsce się nie ogarną i jeżeli my się nie ogarniemy, jako elektorat lewicowy, do następnych wyborów parlamentarnych, to wiecie, że będzie u nas to samo? Tak tylko pytam, czy jesteście już na to przygotowanx.Wyciszenie tematu LGBTQ+ w obecnej kampanii wyborczej to chowanie głowy w piasek. Słyszałam już opinię, że lewicowi politycy nie mówią o nas, żeby nas nie narażać. Że nas chronią. Zakładając, że faktycznie myślą, iż nas chronią przed prawicą, to mam tylko jedno pytanie: jak zamierzają walczyć o nasze prawa, gdy prawica zacznie robić z Polski jedną, wielką "strefę wolną od LGBT", skoro nie potrafią tego robić jako część koalicji rządowej?🏳️‍🌈🏳️‍⚧️https://oko.press/zakaz-parady-rownosci-w-budapeszcie-o-co-chodzi-orbanowi

(DIR) Post #AsHKGZqNQcZ0K1PGEK by wariat@mastodon.social
       2025-03-20T13:37:04Z

0 likes, 0 repeats

@enza_paz Ale jest też ten problem — tak myślę — że lewicowy elektorat w .pl jest strasznie rozkapryszony i non stop się obraża (o wy tak, to ja już nigdy nie zagłosuję). To pewnie nie ułatwia utrzymywania mocnych i kontrowersyjnych¹ pozycji.I druga rzecz, jak obserwuję po moich znajomych należących do zbioru LGBT… to niestety… tam jest sama twarda libkoza i nie przekonasz, ba mnie próbują przekonać serio!¹ kontrowersyjnych nie dla mnie, ale wiesz, powodujących że zaczynają się lać pomyje.

(DIR) Post #AsHKGaSf8HBkElJpuC by rcz@101010.pl
       2025-03-20T21:34:37Z

0 likes, 0 repeats

@wariat Ci rozkapryszeni to raczej lewicowa banieczka niż szerzej pojęty elektorat. To przecież ci, którzy właśnie domagają się utrzymywania mocnych i kontrowersyjnych pozycji — jednocześnie nigdy się nie przyznając, że te pozycje są jakoś kontrowersyjne. To są zawsze „oczywistości", które jeśli do kogoś nie trafiają, to tylko dlatego że „przestraszeni i zamknięci biali chłopcy cishety” są jak „dzieci drące mordę w sklepie”, i trzeba „dać im się uspokoić i wytłumaczyć spokojnym tonem” bo może coś mają „podawane w nieprzystępny sposób”.To jest po prostu skrajnie, do bólu paternalistyczne podejście — a to przecież same cytaty z tego wątku. Kto chciałby głosować na środowisko, które traktuje go w ten sposób, jak nadęty, protekcjonalny ksiądz?To jest ten szerszy problem lewicy: narcystyczne zapatrzenie w siebie, skupienie na sobie, kompletna niezdolność do rozmowy.Czytam tu o potrzebie „otwierania głów na inne myślenie”, i to jest szczytny cel — ale kiedy człowiek otwiera głowę na inne myślenie? Wtedy kiedy wie że jest w tym myśleniu bezpieczny. Że jego myśli będą się mogły odbijać od cudzych i coś z tego wyniknie. Kiedy wie że druga strona też jest otwarta na jego myślenie, a nie tylko czeka żeby go potraktować z góry za to że myśli źle.Tak się złożyło że przez ostatni burzliwy rok poznałem sporo „normalsów” spoza polityczno-kulturowych banieczek — i jestem przekonany że to „księżowskie” nastawienie, które się zagnieździło na lewicy w ostatnich latach, wyrządziło gigantyczne szkody. Ludzie reagują, cóż, jak na księdza: nawet może uprzejmie przytakują żeby nie wywoływać konfrontacji, ale w głowie mają: „ok, z tą osobą w ogóle nie da się gadać”.@enza_paz

(DIR) Post #AsHKGbWbB7vnXGAUgC by wariat@mastodon.social
       2025-03-20T21:55:31Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Ale to jest też tak, że ja jestem ten wyborca lewicy choć są miejsca gdzie… no kurcze nie.- korporacje są lepsze niż małe firmy, bo są bardziej wydajne i łatwiej kontrolować mniej dużych niż dużo małych - no nie- fizyczny pieniądz to zło, musimy iść w kierunku obrotu pieniądzem elektronicznymPewnie wiele innych, ale ja się tam nie zgadzam, i w żaden sposób nie przeszkadza mi skreślać na kartach razemków jako IMO potencjalnie najlepszą opcję w tym bałaganie. @enza_paz

(DIR) Post #AsHKGcKw9yCI3Nih8q by rcz@101010.pl
       2025-03-20T22:02:43Z

0 likes, 0 repeats

@wariat To jest normalna sytuacja, że nigdy nie ma partii „idealnie 100% ja” — i że z drugiej strony partie starają się przyciągać wyborców którzy nie zgadzają się z ich poszczególnymi postulatami.@enza_paz

(DIR) Post #AsHKGd8ZBRtcXIwKUy by wariat@mastodon.social
       2025-03-21T08:28:22Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Tak i dlatego **moje** podejście jest takie, że ja swój wybór mam, a gdyby jakimś cudem uzyskali oni znaczącą reprezentację to wtedy będę ich cisnął o szczegóły.ORAZ ponieważ uważam, że merytorycznie krytykować należy najbardziej „swoich” będę im każdy fuckup wytykał, ale nie w formie „o jak wy tak to ja bojkotuję wybory”, bo to IMO droga donikąd, czy raczej do wprowadzenia do rządów i takich tam prawdziwych faszolków.I przyjmuję, że może błądzę, ale to moje błądzenie… ;-)@enza_paz

(DIR) Post #AsHKGdumICScwpUpe4 by rcz@101010.pl
       2025-03-21T08:38:45Z

0 likes, 0 repeats

@wariat I tak mi się już ulewał rant, więc uleje się tu. 😉Też jestem wieloletnim wyborcą lewicy, i rozpoznaję się jako lewicowego. Dekadę temu namawiałem ludzi do Razem — w szczególności wrażenie robiło na mnie, jak była wtedy w niej możliwa (bo była) rzetelna debata na tematy, które na lewicy uchodziły za sacrum, jak GMO czy atom. W zdrowej partii jest dużo miejsca na niezgodę i myślenie.Ale w ostatnich latach dowiaduję się, że osoby identyfikujące się jako lewica (także w ramach partii) dość szeroko (bo to co się dzieje na fedi to niestety tylko cień ogólniejszego zjawiska) stawiają mnie poza granicą nie tylko zgody, ale nawet rozmowy. W tej sytuacji trudno mi oczywiście myśleć, że lewica mnie jakkolwiek reprezentuje. Jeśli jestem aż tak daleko od realnie istniejącej lewicy, to znaczy że mamy po prostu bardzo rozbieżne rozumienie tej kategorii i w związku z tym powinienem raczej przestać się nią kierować w moich wyborach.W szczególności, idea racjonalnej debaty jest dla mnie kluczowa, jako dobro publiczne polityki która ma cokolwiek zmienić. Na lewicy zakorzeniło się tymczasem przekonanie, że debata to mechanizm utrwalania struktury władzy. Że jej miejsce jest w ironicznym cudzysłowie, i że to prawicowy „psi gwizdek”.Tymczasem to jest *jedyna* rzecz dzięki której społeczeństwo nie jest tylko jednym wielkim toczącym się jak walec mechanicznym cyklem reprodukcji władzy z jednej postaci w drugą. Władza stale zajmuje się wytwarzaniem uzasadniającej ją ideologii, i ma do tego środki, bo jest władzą — więc, bez zaburzającej ten proces interwencji racjonalnej debaty, i rewolucyjna przemoc, i empatia, a nawet działacze robiący „marsz przez instytucje”, też łatwo zostają zaprzęgnięci do tego mechanizmu.I to jest dla mnie opowieść o katastrofie progresywnej lewicy: „woke” stał się ironiczny, bo stał się ruchem prowadzonym przez najbardziej krzykliwych narcystycznych facetów, ślepo, bez żadnego mechanizmu korekty, reprodukując te same (np. patriarchalne, ale nie tylko) struktury władzy co zawsze.@enza_paz

(DIR) Post #AsHKGeqYpMgJq2Wyi8 by chlopmarcin@101010.pl
       2025-03-21T11:18:09Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Powiem Wam, że ciekawie się czyta tę Waszą rozmowę na wsi, gdzie w moim okręgu wyborczym wyniki to: 55% PiS, a 17% Konfederacja - razem 72%. Z tej perspektywy wszelkie dyskusje o lewicowych bańkach to tak jak opowiadanie o różowych delfinach pływających w Amazonce. Dlatego przypomnę: niewiele niespełna 27% ludzi w Polsce mieszka w miastach ponad 100 tys. ludności. Więc 77% Polaków mieszka w mniejszych miastach, miasteczkach i na wsiach. Rzeczywistość, o której piszecie, dotyczy tylko skrawka Polski i nie ma aż tak wielkiego wpływu na kształt naszego kraju.Piszę nie po to, żeby podważać Wasze opinie (są dla mnie cenne i je szanuję!). Chcę po prostu zwrócić uwagę na fakt, że w dużej części Polski świadomie lewicowego elektoratu po prostu praktycznie nie ma (a jeśli jest to głównie czarzasto-millerowy). Do tych normalsów nie dotrze się hasłami modnymi w Los Angeles czy Berlinie. Nie tylko dlatego, że nie ma na nie apetytu, ale dlatego, że wręcz nie zostaną zrozumiane. U mnie na wsi rozmawia się o cenach, żywności, drogach i komunikacji (w tym o braku pekaesów), warunkach zatrudnienia, cwaniactwie handlarzy (pośredników) i biurokracji.  @wariat @enza_paz

(DIR) Post #AsHKGfrf2l9izk3N44 by enza_paz@pol.social
       2025-03-21T11:31:09Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Dlatego uważam, że lewica nie może rozdzielać przekazu socjalnego, dotyczącego cen, kosztów życia, infrastruktury, rynku pracy, ochrony zdrowia od przekazu o prawach człowieka i prawach mniejszości, a wszystko to spina jedno słowo: "godność".@rcz@101010.pl @wariat

(DIR) Post #AsHKGgg01bQDVrbZWi by chlopmarcin@101010.pl
       2025-03-21T11:41:28Z

0 likes, 0 repeats

@enza_paz Wydawało mi się, że z mojego wpisu wynika dokładnie odwrotny wniosek. Ale widocznie coś źle napisałem. 😎 Trudno. Wracam do obory nakarmić i napoić kury. 🐔 @wariat @rcz

(DIR) Post #AsHKGhJLfIthTu0zrM by enza_paz@pol.social
       2025-03-21T11:51:42Z

1 likes, 0 repeats

@chlopmarcin @wariat @rcz@101010.pl może to ja się wyraziłam nieprecyzyjnie, więc jeszcze raz:Zgadzam się z tym, że lewica nie dotrze do mieszkańców małych miejscowości skupiając się głównie na problemach praw człowieka, zwanych przez prawicę "światopoglądowymi" (które sprowadzasz, trochę pogardliwie, do "haseł modnych w Berlinie", tak, jakby nie było queerów w małych miastach i wsiach albo kobiety z małych miast i wsi nie potrzebowały aborcji). Ale nie może tych tematów porzucać, odkładać na półkę. Musi uspójnić ten przekaz i mówić o wykluczeniu intersekcjonalnie.Twoje wykluczenie nie jest konkurencyjne wobec mojego, moje nie jest konkurencyjne wobec Twojego. To prawica ustawia w ten sposób narrację, żeby zarządzać poprzez konflikt.

(DIR) Post #AsHKGhpFkgPz4qwTaa by rcz@101010.pl
       2025-03-20T21:35:12Z

0 likes, 0 repeats

@wariat (Sorry za ścianę tekstu, mam niestety taki problem.)

(DIR) Post #AsHKGlbDinZOmUPKGu by rcz@101010.pl
       2025-03-21T08:54:40Z

0 likes, 0 repeats

A w jakim sensie ślepo i bez mechanizmu korekty?Progresywna lewica uzasadnia się rozpoznaniem opresji i wykluczenia, i solidarnością w ramach tego rozpoznania.Tyle że w tym marszu — w którym nikomu nie wolno powiedzieć: „hej, zaraz, przecież to jest bez sensu” — wystarczy że jeden czy drugi facet wpisze sobie w profil niebinarne zaimki, i tą deklaracją staje się członkiem grupy z największymi pretensjami do samego szczytu piramidy opresji. Skąd wiadomo, że jego pretensje są słuszne? Od niego, jako członka opresjonowanej grupy. Na czym polega jego opresja? Na tym że społeczeństwo odmawia rozpoznania go jako członka wyjątkowo opresjonowanej grupy. Skąd wiemy że dzieje mu się opresja? Bo to jego lived experience. Dlaczego traktujemy to jego rozpoznanie poważnie? Bo przecież nie kwestionujemy lived experience opresjonowanych grup. Takie zamknięte kółeczko. Więc oczywiście to jego potrzeby — potrzeby faceta, który postanowił postawić swoje potrzeby w centrum — faktycznie stają się centrum zainteresowań progresywnych ruchów. Nawet feministki mają zajmować się tym, żeby wszystkie jego potrzeby były spełnione, nawet kosztem potrzeb kobiet, inaczej przecież „nie są prawdziwymi feministkami” i zasługują na dowolnie przemocowe traktowanie ze strony „sojusznictwa”.Jeśli to nie jest klasyczny mechanizm reprodukcji struktury władzy poprzez wytwarzanie uzasadniającej ją ideologii (i idącej za nią przemocy), to ja nie wiem co jest. To jest to na co „woke” jest, bardzo uparcie, całkowicie ślepy.A to jest przecież w tak oczywisty sposób niepoważne myślenie. Tyle że progresywna lewica straciła wszelkie narzędzia korekty, które pozwoliłyby jej sobie powiedzieć: „hej, przecież to jest niepoważne myślenie, może to nie jest dobry kierunek”. To by wymagało dopuszczenia do, tfu, "debaty".@wariat @enza_paz

(DIR) Post #AsHZRQ59YqEkXowim0 by wariat@mastodon.social
       2025-03-21T12:05:34Z

0 likes, 0 repeats

@enza_paz Ale właśnie na pewno **musi mówić**?Wyobraźmy sobie abstrakcyjny scenariusz, że z przekazem jak teraz, albo jeszcze bardziej przykrojonym nagle razemki wygrywają wybory. LOL xDPach i Adrian zostaje premierem, na przystawki (bo większość niepewna) bierze sobie po 2 ministrów z LibkoLewicy i PO i jeszcze Magdę. :DJak myślisz jakie w takim rządzie byłyby losy rozwiązań dotyczących aborcji, równości małżeńskiej, wstaw co chcesz.Ja naiwnie wierzę, że byłoby OK.@chlopmarcin

(DIR) Post #AsHZRQqeiEEav9Aeoa by enza_paz@pol.social
       2025-03-21T12:34:22Z

1 likes, 0 repeats

@wariatNie wiem, po co snuć takie abstrakcyjne scenariusze. Wolę się skupiać na tym, co jest, a jest chujowo.@chlopmarcin

(DIR) Post #AsHZRYwGdFTc0rrFfk by wariat@mastodon.social
       2025-03-21T12:54:12Z

0 likes, 0 repeats

@enza_paz OK. Ja tam jednak skupiać się na tym jak jest źle nie lubię, wolę jakąkolwiek pozytywną agendę. Pewnie mi kiedyś za to obywatelstwo dobiorą. :D@chlopmarcin

(DIR) Post #AsHZRZhlmdTSOC5BiK by enza_paz@pol.social
       2025-03-21T12:57:49Z

1 likes, 0 repeats

@wariatPozytywną agendę rozsiewam wokół siebie :) Od polityków wymagam pracy na rzecz ludzi, którzy ich wybrali i nie zamierzam im słodzić, kiedy zawodzą oczekiwania.@chlopmarcin

(DIR) Post #AsHvGZOOnpZZE6BCoi by rcz@101010.pl
       2025-03-21T13:36:28Z

0 likes, 0 repeats

@wariat Ha. Ale to nie ma jak łatwo. Jak nie będzie mówić, to przeciwnicy przypomną. I to już zresztą było: dlaczego Kaczyński w którymś momencie zaczął powtarzalnie rzucać tym żarcikiem o „Zosi”? Bo tak działają wedge issues.Można było to zobaczyć na przykładzie aborcji. Po protestach 5 lat temu aborcja stała się zupełnie wygodnym tematem dla PO, a wedge issue dla PiS. Dlaczego? Bo to PiS znalazł się między oczekiwaniem pryncypialnego stanowiska przeciw aborcji, a perspektywą alienowania własnego elektoratu tym pryncypialnym stanowiskiem. Nie był w stanie ani odejść od tego pryncypialnego stanowiska, ani przy nim obstawać — dlatego to się stał dla nich niewygodny temat, w który mogli walić przeciwnicy.Dla lewicy to są kwestie wokół LGBTQIA+. Nie można się wprost wycofać z pryncypialnego stanowiska przez tę niechęć do przyznania że w tym pakiecie są obecnie rzeczy *bardzo* nieoczywiste i alienujące duże grupy wyborców, przykrywana eufemizmami („chodzi o to że istniejemy”) i górnolotnymi ogólnikami bez pokrycia („to po prostu prawa człowieka”). Nie bardzo da się też wprost sformułować to pryncypialne stanowisko, bo tajemnica poliszynela jest taka że ich kilka i są wzajemnie sprzeczne.Więc to nie tylko kwestia mówienia czy nie mówienia, czy też konstruowania sprytnych narracji łączących wątki. Temat jest słabością lewicy gotową do wykorzystania przez dowolnych przeciwników w dowolnej chwili.Dlatego mówić czy nie mówić, żadnego wyjścia na wsie i do miasteczek po prostu nie będzie, dopóki ten klin w lewicy tkwi. 🤷 @enza_paz @chlopmarcin

(DIR) Post #AsHvGaa8NgYOumg5kO by chlopmarcin@101010.pl
       2025-03-21T14:42:01Z

0 likes, 0 repeats

@rcz A gdyby tak ta bardziej ludowa lewica przestała nazywać się lewicą, lecz czymś, co pozwoli odróżnić się od liberałów w oczach 90% społeczeństwa.  Może np. "wspólnotowość", "solidaryzm"? @wariat @enza_paz

(DIR) Post #AsHvGbKDcLPvDiEtZw by wariat@mastodon.social
       2025-03-21T14:44:27Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin A to serio nazwa szufladki jest ważniejsza niż program? Niż to co się robi? No to mamy już kompletnie przechlapane. :D@rcz @enza_paz

(DIR) Post #AsHvGcCSMgnnvvcD7Q by chlopmarcin@101010.pl
       2025-03-21T14:47:18Z

0 likes, 0 repeats

@wariat Nazwa szufladki może sprawić, że 90% ludzi nie zajrzy do tej szufladki. :-( Jeśli chcesz, żeby ktoś znalazł tam program, to nie może się zniechęcić, zanim się zanim otworzy szufladkę z programem w środku. @rcz @enza_paz

(DIR) Post #AsHvGcpo0OHHty1dS4 by wariat@mastodon.social
       2025-03-21T14:49:21Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Podtrzymuję. W takim razie mamy kompletnie przechlapane. Jeśli większość ludzi zawartość szuflady będzie oceniać po etykietce to spokojnie możemy tylko odliczać dni do czasu, aż wybory wygra jakiś Braun i państwo zacznie nas po kolei zamykać w obozach… :>@rcz @enza_paz

(DIR) Post #AsHvGdN80UvtZJcFOK by wolnyjez@mastodon.social
       2025-03-21T17:49:31Z

0 likes, 0 repeats

@wariat Co wy macie z tym Braunem, już któryś raz to słyszę 🤔. Przypominam, że nie Braun, a Trela chciał ludzi zamykać bo się nie zaszczepili.@chlopmarcin @rcz @enza_paz

(DIR) Post #AsHvGe0pcsgxYSBxHE by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2025-03-21T18:47:51.134958Z

0 likes, 0 repeats

@wolnyjez @wariat @chlopmarcin @rcz @enza_paz Podajesz ludziom na fedi Tomasza Trelę jako przykład lewaka? Odważna teza :D