Post ArgWtcDJ2dVTLZm4jw by siwa@pol.social
 (DIR) More posts by siwa@pol.social
 (DIR) Post #ArgWtcDJ2dVTLZm4jw by siwa@pol.social
       2025-03-02T20:37:32Z

0 likes, 0 repeats

Rozumiem, że prawicowi publicysci nie umieją powiedzieć PRIORYTET. Mówią pjorytet albo projitet. Nie mówię R i wiem, że są słowa trudniejsze (Gibraltar, pamiętamy). Ale slowo PŁEĆ nie jest jakieś bardzo trudno. Dwie płcie. Płcie jak płuca. Czemu oni mówią DWIE PUCIE.Pucie to ma redaktor Semka, wcielenie barona Vladymira Harkonena.#polityka

(DIR) Post #ArgWtd6FkLSW5zTxNw by jzillw@mastodon.gamedev.place
       2025-03-02T20:45:17Z

0 likes, 0 repeats

@siwa Tak zupełnie serio to zgadywałbym, że to jest dialektowe lub może znak jakiejś ewolucji języka. "Prjorytet" to chyba sam mówię. "Pucie" nie, ale "pcie" mi się zdarza. Oczywiście nie robię tego specjalnie, samo tak wychodzi, tak samo jak, dajmy na to, "Wesłoski".

(DIR) Post #ArgWte6I1h5BCOVV56 by wariat@mastodon.social
       2025-03-03T15:44:20Z

1 likes, 0 repeats

@jzillw I w sumie niewiadomo jak jest lepiej. Był tu w jakimś momencie kolega który twierdził, że jak w słowie biblioteka mówię wszystkie literki, bo właściwie dlaczego nie to mówię źle.Ja tam przyjąłem, że on — @Chrabia — nawet może mieć rację, ale nadal uważam, że literki zasłużyły na to, żeby „je mówić jak już są”. :D@siwa

(DIR) Post #ArgWti796S8zeCwEyG by jzillw@mastodon.gamedev.place
       2025-03-03T15:50:55Z

1 likes, 0 repeats

@wariat @Chrabia @siwa Jako radykalny deskryptywista stoję na stanowisku, że jeśli poprawnie rozpoznaję, co powiedziałeś, to znaczy, że powiedziałeś poprawnie.Fonetyka zna zjawisko polegające na tym, że wygłaszając jedną głoskę "uruchamiamy" w mózgu inną. Np. w standardowej wymowie drugie "w" w "Wesołowski" zmienia się w "f", ale mózg nadal "myśli" że to "w".