Post AqixWaAAKad2LSI5ku by andyy@fosstodon.org
(DIR) More posts by andyy@fosstodon.org
(DIR) Post #AqixWWcjUR6RMtcqjA by andyy@fosstodon.org
2025-02-02T23:10:42Z
0 likes, 0 repeats
Ej jak to jest. Za napisanie że jest tylko dwie płcie, a wszystko inne to po prostu zaburzenia w ich rozwoju taki post jest kasowany przez #Fosstodon, a kiedy na innym serwerze #101010.pl jest konto które wrzuca obraźliwe memy z JP2 to jest ok? Dodam że zgłoszone.To jest ta sprawiedliwość i równość w wykonaniu Mastodona? Oba serwery kierują się w regulaminie podobnymi zapisami. Tak niektórzy narzekają, że na innych systemach niby obrażanie a tutaj jest to samo niestety...
(DIR) Post #AqixWXNAhmFXgvLw6y by 74@101010.pl
2025-02-03T00:01:25Z
1 likes, 0 repeats
@andyy „sprawiedliwość i równość w wykonaniu Mastodona”czy ty właśnie postulujesz masową defederację serwerów z powodu choćby *nieco* innego podejścia moderacyjnego?Myślałem, że tak uważają tylko w sejfspejsach :)
(DIR) Post #AqixWaAAKad2LSI5ku by andyy@fosstodon.org
2025-02-02T23:15:28Z
0 likes, 0 repeats
Dodam, że to pierwsze nie jest obraźliwe, a opisuje faktycznie jak to wygląda, za to to drugie już tak. Czy może w tym wszystkim chodzi jednak o to kto to pisze? Lewa strona jednak może co chce tak?Pytanie retoryczne.
(DIR) Post #AqjbbmoohXyRD6LE3s by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-02-03T07:27:45.370237Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Pierwsze jest obraźliwe, skrajnie upraszcza rzeczywistość zamiast „opisywać faktycznie jak to wygląda” i jest kopiowaniem idiotycznej mody zza oceanu.
(DIR) Post #AqjdWJSwbg7odPd1lY by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T07:49:12Z
1 likes, 0 repeats
@mkljczk bo ta rzeczywistość jest taka prosta. Może się to komuś nie podobać - ma do tego prawo ale tak samo jak mam do tego prawo pisać jak wyglądają fakty. Akurat twierdzenie że jest więcej niż dwie płcie to kopiowanie mody zza oceanu, ktoś była do niedawna przez długi czas propagowana.
(DIR) Post #AqjdcmOtwO9s6zoxdY by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-02-03T07:57:59.434653Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Nie, to nie kopiowanie mody zza oceanu, to nauka. Która zaczyna być cenzurowana.https://www.reuters.com/world/us/us-cdc-orders-pullback-new-scientific-papers-involving-its-researchers-source-2025-02-02/
(DIR) Post #AqjkhMSeVgAYmyhugC by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:21:35Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk przeczytałem ten artykuł i nie widzę nic co ma to do tego o czym pisałem. Jeszcze raz. Przez ostatnie lata była wciskana moda, że jest więcej niż dwie płcie, co jest oczywiście nieprawdą. Albo ktoś jest męskiej płci, albo żeńskiej. Wszystko inne to zaburzenia w jej rozwoju. Nikt nie neguje że takie osoby są i nie chce im ani niczego zabrać ani nigdzie zamknąć. Po prostu takie są fakty. Teraz USA dała jasno do zrozumienia że kończy z tamtą modą czyli o tworzeniu że jest więcej płci
(DIR) Post #AqjkhNJTLIQ7QnQ60e by mkljczk@pl.fediverse.pl
2025-02-03T09:17:13.799102Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Ma to, że udowadnia że obrona prawicowej ideologii „dwóch płci” wymaga wprowadzania cenzury.
(DIR) Post #AqjlRt01riUR1eVI6S by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T00:07:49Z
0 likes, 0 repeats
@andyy To bardzo prostePierwsze to zaowalowana sugestia, że osoby transpłciowe są chore psychicznie i ich tożsamość nie jest "prawdziwa", czy "poprawna". Ta narracja, pompowana przez sporo wpływowych mediów na swiecie, efektywnie czyni życie wielu osób bardzo bardzo trudnym lub wręcz zagrożonymDrugie to szydera z postaci historycznej (czy bardziej kultu wokół niej), która nie wyrządza nikomu realnej krzywdy, choć może razić czyjeś uczucia, sentymenty albo poczucie estetyki
(DIR) Post #AqjlRuKcucYn9p9Fqa by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T05:10:06Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki zacznijmy od drugiego. Obraza uczuć i symboli religijnych w Polsce jest karalna. Więc każdy serwer może sobie mieć swój regulamin ale podlega polskiemu prawu. Jeżeli chodzi o pierwsze, to jest to stwierdzenie faktów. Mówię o tym że są dwie płcie a nie o memie. Czy dzisiaj nie można napisać jak jest? Nawet jeżeli ktoś z tego powodu czuję się urażony, to nie można unikać pisania prawdy. Ktoś wcześniej wrzucił jakiś artykuł napisany przez politologa odnośnie tej kwestii.
(DIR) Post #AqjlRvLj812CJWfeCW by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T05:10:14Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki Wbrew zarzutom przeczytałem go, moze po łebkach ale przeczytałem i tylko się utwierdziłem w przekonaniu, że to co napisałem jest faktem.
(DIR) Post #AqjlRwXShs120DAX8C by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T07:57:12Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Skoro obraza uczuć religijnych jest nielegalna, to w czym problem? Dlaczego po prostu nie wydrukujesz jednego czy drugiego mema i nie zgłosisz procederu na policję czy prokuraturę?
(DIR) Post #AqjlRxE09i2k894VRA by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:15:12Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki widzę że nie czytałeś moich komentarzy. Głównie zwracam uwagę, że coś łamie polskie prawo i moderacja danego serwera ma to w dupie, bo uderza w osoby konserwatywne i wierzące a nie lewicowe. A coś co żadnego prawa nie łamie a stwierdza tylko fakty jest kasowane, bo części lewicowej się nie podoba. Czy nienawidzisz tutaj nierównego traktowania i próbę cenzury? Bo ja widzę i głównie o to chodzi.
(DIR) Post #AqjlRxkGDlqbkCAGie by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T08:21:16Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Widzę dobrze zastosowaną cenzurę. Taką, która usuwa szkodliwe narracje a nie chroni bliżej nieokreślone uczucia
(DIR) Post #AqjlRyNxq9bfjKjybY by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:23:12Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki szkodliwe narrację? Czyli fakty z którymi się nie zgadzamy?To jest zwykla cenzura - negatywna i szkodliwa. Okna niczego ani nikogo nie chroni tylko blokuje wolność słowa. Coś co ponoć tutaj jest ważne.
(DIR) Post #AqjlRyxPiLxlVHKHrM by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T08:25:20Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Zdajesz sobie sprawę z tego, że generalnie nikt nie twierdzi, że jest jakaś arbitralna liczba płci większa niż dwie? Że zupełnie chybiasz sedno problemu?
(DIR) Post #AqjlRzjynmoLvu34Yi by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:31:48Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki skoro tak jest to dlaczego mój post został skasowany gdzie pisałem, że są tylko dwie płcie?
(DIR) Post #AqjlS0NKRUHptwSUtM by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:32:52Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki gdzie tu jakaś transfobia?Chyba że niektórzy wszędzie ją widzą.....
(DIR) Post #AqjlS0zy7pC9pmXM7U by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T08:37:41Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Transpłciowość nie jest chorobą ani zaburzeniem według aktualnej wiedzy naukowej z zakresu psychiatrii i seksuologii. Dlatego sugerowanie, że jest, jest uznawane za obraźliwe
(DIR) Post #AqjlS1e1itEnq1HLYe by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:46:48Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki masz prawo mieć inne zdanie.
(DIR) Post #AqjlS2LH85pg09Vsy8 by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T08:52:30Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Jeśli mówimy o klasyfikacji tego, co jest, a co nie jest zaburzeniem czy chorobą, to nie ma miejsca na moje czy twoje zdanie. To jest wiedza naukowa. Kiedy sugerujesz komuś, że jest chory psychicznie lub zaburzony, jest to zwyczajnie obraźliwe, niezależnie od twoich autorskich teorii na temat zdrowia
(DIR) Post #AqjlS32AYc8y9Ba8pM by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T08:55:44Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki skoro ktoś nie ma ani męskiej ani żeńskiej płci, to ma zaburzenie w jej rozwoju. Rozumiem, że lewicowe lobby na całym świecie próbuje przepychać pewne rzeczy i niestety w wielu kwestiach się to im udaje, jednak faktów to nie zmieni.
(DIR) Post #AqjlS3z11pDP5h78YC by marcinsawicki@pol.social
2025-02-03T09:08:36Z
0 likes, 0 repeats
@andyy Obawiam się, że nie mogę traktować cię poważnie jeśli jako argumentu używasz historii o kontrolującym wszystko lewicowym lobby
(DIR) Post #AqjlS4u5bcrvwhoiVk by andyy@fosstodon.org
2025-02-03T09:23:30Z
0 likes, 0 repeats
@marcinsawicki czyli CEO FB kłamał, że administracja wymuszała nią nim cenzurę?Dzisiaj niestety nie można o wielu kwestiach mówić publicznie, bo jesteś wyzywany od najgorszych.
(DIR) Post #AqkMknD1JaeUsBSVGK by mike@fosstodon.org
2025-02-03T16:02:07Z
1 likes, 0 repeats
@andyy Fosstodon and 101010.pl are different instances. They have different moderation staff, different codes of conduct, and may enforce their codes of conduct as they feel is best. If you disagree with Fosstodon's code of conduct (which you agreed to when you joined this instance), then it's probably in your best interest to migrate to a host that better conforms to your preferences. If you refuse to follow our code of conduct, your posts will be removed and/or your account suspended.