Post ApSkm31dcod1pmiHyq by mistnipobocka@f.cz
(DIR) More posts by mistnipobocka@f.cz
(DIR) Post #ApSkVi4RlZy6D9EjDc by mig@mastodon.1984.cz
2024-12-27T06:32:57Z
0 likes, 0 repeats
(Příště to musím zkrátit nebo rozdělit, tak je to spíš čtení na dlouhé zimní večery :-))"Celý dotační byznys funguje takhle: majorita odběratelů zaplatí zvýšenou cenu elektřiny (prodělá nejvíc). Několik procent lidí si pořídí fotovoltaiku a uměle zvýšenou cenu elektřiny si sníží, navíc dosáhnou na dotaci Zelená úsporám (prodělají středně). Největší dotace dostanou ve finále solární baroni (kteří jako jediní vydělají)."https://blisty.cz/art/123076-vyplati-se-vubec-fotovoltaika.html
(DIR) Post #ApSkm31dcod1pmiHyq by mistnipobocka@f.cz
2024-12-27T06:35:51Z
0 likes, 0 repeats
@mig v pohodě, občas tu Tvé články přebírám ale dělám z nich takový výcuc :-))) samozřejmě s uvedením autora, odkazu a redakčního zkrácení...diky za Tvou tvorbu...
(DIR) Post #ApSpeijPBATMdYVhw0 by tule@mastodon.pirati.cz
2024-12-27T07:30:35Z
0 likes, 0 repeats
@mig Paradoxně bez dotací by ty soláry na střechu byly mnohem levnější. Dělal jsem si průzkum u firem co nabízely systémy pro solární ohřev vody NZÚ light s dotací pro důchodce 90 tisíc. Bez dotace byly ochotné mi to postavit za méně než polovic... Ani tak jsem do toho nešel, ani za tuhle cenu se to nevyplatí. Bohužel.
(DIR) Post #ApT5KcBXPHdBoE6W3M by tritol128@mastodon.arch-linux.cz
2024-12-27T10:26:14Z
0 likes, 0 repeats
@mig Vy v rychlovarné konvici vaříte vodu pět minut? To je spíš pomalovarná konvice ne? Nějak jste do svých úvah o energii horké vody v hrnku zapomněl započítat čas, po který tam tu energii dodáváte...
(DIR) Post #ApZ7Y7UGCWHUjejxq4 by mig@mastodon.1984.cz
2024-12-30T08:19:22Z
0 likes, 0 repeats
@tritol128 můj hrnek na kafe za tři ;-) a když tam naleju vodu, kterou mám v kanystru venku, tak skoro za pět.. ale pravda, mohl jsem to porovnat spíš s hrncem bramboračky..
(DIR) Post #ApZ89pOltz5bdg9asa by mig@mastodon.1984.cz
2024-12-30T08:26:13Z
0 likes, 0 repeats
@tule všímám si v Bulharsku, že jediné co mají lidé na střechách, jsou právě panely na ohřev vody.. ohřívání vody je nejnáročnější.. taky jsem o nich uvažoval, jenže takovou spotřebu horké vody nemám, stačí mi 10litrový bojler i na sprchu..máte pravdu, kdybych dosáhl na dotace, tak cena by byla přepálená a ještě bych na to nemohl deset let sáhnout, tak jsem si to tam radši namontoval sám.. (a další výzvou byl eternit na střeše :-))
(DIR) Post #ApZ8jxFgBGmkQ97xhI by tritol128@mastodon.arch-linux.cz
2024-12-30T08:32:40Z
0 likes, 0 repeats
@mig I kdyby to byla bramboračka, ten čas je tam dost důležitý. Bez něj totiž děláte bramboračku v myslích těch, co vaše články čtou.
(DIR) Post #ApZFF5ddeKwp8IZ14y by mig@mastodon.1984.cz
2024-12-30T09:45:36Z
0 likes, 0 repeats
@tritol128 máte pravdu, že některé detaily by bylo dobré doladit, nejsem detailista a potřeboval bych revizi od lidí Vašeho typu.. jenže ti v procesu nejsou.. nejsem ani novinář ani za články nemám zaplaceno a Blisty ani nezaměstnávají oponenty či jazykové korektory.smysl věci je doufám v pořádku..a ještě proč to dělám.. zjistil jsem, že účinnější než plkat na sociálních sítích, je, zkusit napsat ucelený text.. budu rád za oponenturu, třeba článkem s konkrétními návrhy, jak to s těmi OZE dát
(DIR) Post #ApZICE8NuBtETaGtKi by mig@mastodon.1984.cz
2024-12-30T10:18:42Z
0 likes, 0 repeats
@tritol128 .. proto bych rád, kdyby někdo napsal polemiku a konkretizoval "zelené návrhy", například1. nainstalovat 2500 větrníků -> jak přesvědčit lidi, aby je neodmítli? (pakliže je nepřesvědčím/nedonutím, návrh je irelevantní)2. bude nutno decentralizovat -> jak zajistím provoz pekáren, dopravy a průmyslu? které dostatečně silné lokální zdroje? 3. prioritizovat spotřebu -> domácnosti tvoří jen cca 25%.. není možné péct chleba jen když svítí, tak je třeba vytvořit systém priorit..atd.
(DIR) Post #ApZNem5zjLrvgWaMka by tritol128@mastodon.arch-linux.cz
2024-12-30T11:19:51Z
0 likes, 0 repeats
@mig Bohužel taky nemám znalosti na nějaké oponentury. Je fajn psát ucelené texty, ale možná by bylo dobré si kolem toho udělat nějakou rešerši a ve výsledku se odkazovat na zdroje, ze kterých vycházíte. Jinak je to v podstatě obdoba projevu paní Pekové, která si přečetla neco málo o kvantové fyzice, vůbec to nepochopila, ale dělá z toho spoustu závěrů.
(DIR) Post #ApZNlZzX8FRgAgoAGe by tritol128@mastodon.arch-linux.cz
2024-12-30T11:21:05Z
0 likes, 0 repeats
@mig A zkoušel jste najít nějaké návrhy, třeba od lidí, kteří podobné věci prosazují?
(DIR) Post #ApdWMh0FbPqEtiBufg by tule@mastodon.pirati.cz
2025-01-01T11:16:15Z
0 likes, 0 repeats
@mig Taky jsem dlouho zvažoval, že si to udělám sám, ale ani tak to finančně nevycházelo. Hlavně kvůli životnosti komponent. A mám plechovou střechu - toho jsem se hodně bál, kvůli bleskům. V Bulharsku mají pro ohřev vody spíš termický kolektory, ne? Tam je to přeci jen snazší, je tam trochu tepleji. V našich podmínkách mi termický kolektory přijdou už mimo hru. FV je jednodušší při srovnatelných cenách.