Post AojIBz3MpRKL0o7aka by stfn@pol.social
(DIR) More posts by stfn@pol.social
(DIR) Post #AojIBv0jrGqcTUrR68 by m0bi@mastodon.com.pl
2024-12-05T01:14:23Z
0 likes, 0 repeats
Kiedy kilka lat temu zaczynałem przygodę z fediwersem i jego budowaniem, mieszkaliśmy pod kamieniem i mieściliśmy się tam wszyscy 😉 Niszowe rozwiązanie zrobione przez wariatów dla wariatów, którym nie podobał się syf reklamowy, spam, złe zachowania i "influencerka" w internecie.Dzisiaj do ActivityPub dołączyło Threads od Mety. Platforma oparta o najgorsze wzorce BigTechu i GAFAM.Ale ludzie tam są. Podobnie jak na Bluesky. Dotkną tego naszego fedi, chyba, dowiedzą się, że można żyć w sieci inaczej, może osoby szukające innej kultury w socialkach tutaj przyjdą.Oczywiście nie mam złudzeń co do intencji Meta, już ich opisy i narzucenie własnego logo fedi wiele pokazują (duża sieć Meta i "jakieś małe satelity").Nie mam też złudzeń co do "inkluzywności" dzisiejszego "elitarnego" fedi 😉 Niemniej, możliwości technicznych nie było, a już są. Jakieś. Co z nimi zrobimy, zależy od nas. Kto nie chce interoperacyjności z "wielkimi", będzie blokował. Kto chce, może.IMO fedi nie da się już "skonsumować" przez BigTech. Zbyt urosło i okrzepło. Czy da się wykorzystać przez BigTech? Pewnie nie.Ciekawe czasy i nowe tematy do dyskusji.Ja myślę, że spotkamy się na końcu wszyscy w fedi, tylko nie wiem, ile to potrwa. "Duzi" pięknie wykańczają się sami. Wybór robi robotę. Migracja po migracji, ExiTT, DeReddit, eXodus, niebawem pewnie deThreats czy unBlusky 🤔Spadający "koszt" odejścia od monopolistów ruszył lawinę. Prawdziwa obietnica organicznych zasięgów kusi.
(DIR) Post #AojIBwCTR7pSABMK1o by stfn@pol.social
2024-12-05T07:39:59Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi Ja jestem już generalnie sceptyczny. Mam jedynie nadzieję, że Fedi przetrwa i nie stanie się komercyjne. A co do BS jestem dość pewien że ostatecznie się zenszytyfikuje jak twitter.
(DIR) Post #AojIBxNV3cF7ofWdqy by m0bi@mastodon.com.pl
2024-12-05T07:42:32Z
0 likes, 0 repeats
@stfn IMO fedi nie stanie się komercyjne. Gdyby jakiś serwer zaczął się enszytyfikować, łatwość odejścia z niego na inny jest tak duża, że błyskawicznie straci ludzi.W fedi ludzie muszą chcieć gdzieś być.
(DIR) Post #AojIBy6sKuXU5Oksa0 by stfn@pol.social
2024-12-05T07:44:26Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi Dokładnie to. Dzięki temu że Fedi jest prawdziwie sfederowane, jest połączeniem niezależnych serwerów niezależnych ludzi, zawsze znajdzie się ktoś kto nie pójdzie w komercjalizację. Dlatego też aktualnie Fedi to jedyne miejsce społecznościowe w które chcę inwestować swój czas, pieniądze i umiejętności
(DIR) Post #AojIBz3MpRKL0o7aka by stfn@pol.social
2024-12-05T07:45:42Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi I już to tutaj pisałem, ale napiszę to znowu. Zachwyca mnie że moja mała śmieszna instancja federuje się już z ponad 2700 innych instancji. 2700+ różnych serwerów prowadzonych przez różnych ludzi. To pokazuje prawdziwą siłę Fedi moim zdaniem.
(DIR) Post #AojIBzutcQ93gpALBY by mturczynowicz@expressional.social
2024-12-05T08:11:04Z
0 likes, 0 repeats
@stfn @m0bi użytkowników Fedi jest więcej, niż mogłoby się wydawać
(DIR) Post #AojIC0aN8DK1lSZSpk by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-12-05T08:13:34.901055Z
0 likes, 0 repeats
@mturczynowicz @stfn @m0bi sześciu?
(DIR) Post #AojIE4apCfjulvldJI by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-12-05T08:14:02.757238Z
0 likes, 0 repeats
@mturczynowicz @m0bi @stfn aż sześciu?
(DIR) Post #AojaQcaQRMMyqpiIxU by mija@101010.pl
2024-12-05T03:02:43Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi Wszystko, co pachnie GAFAM, od dawna mam oznaczone jako "filtruj". Czy to wystarczy? Co z moimi/naszymi publicznymi wpisami? Zostaną zassane bez mojego/naszego udziału? Trudno przewidzieć. Wyrażasz nadzieję, ale ludzkie reakcje mogą być rozmaite. Na pewno niektórzy dadzą się skusić. To tylko pierwsze wątpliwości, na szybko bo muszę uporać się z tą wiadomością.#rozkminki_egzystencjalne
(DIR) Post #AojaQdTj7kbbcLaT9k by m0bi@mastodon.com.pl
2024-12-05T03:10:11Z
0 likes, 0 repeats
@mija Nasze publiczne wpisy kto chce, ten pobiera. Nie zablokujesz tego. Zresztą Bluesky też jest otwarty jak wrota do stodoły i był już pobierany w całości. Tutaj jedynie zastanowienie się nad widocznością wpisów przy publikacji może pomóc (coraz więcej osób publikuje "do obserwujących").
(DIR) Post #AojaQe88hUvpdgUk9A by mija@101010.pl
2024-12-05T03:18:25Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi Na razie, nie wiem jak długo, blusky postrzegam jako mniejsze zagrożenie niż Meta. Pożyjemy, zobaczymy. Serdeczności ode mnie 🍂🍂🍂
(DIR) Post #AojaQesZuq4vxiDpWy by m0bi@mastodon.com.pl
2024-12-05T03:23:36Z
0 likes, 0 repeats
@mija Myślę, że nie ma co porównywać non-profit Bluesky, opartego na wolnym oprogramowaniu i otwartym protokole (szkoda, że własnym) z komercyjnym i nastawionym na maksymalizację zysków Threads...Jeśli Bluesky pójdzie do końca w decentralizację (w co raczej nie wierzę) to ustanowi nowy model "większych" i bardziej otwartych socialmediów klasy korporacyjnej.Załoga i ludzie z bsky mają dobre intencje. Ale wielokrotnie już tak było, że ludzi się wymieniało a serwis zgówniało dla zysku...Serdeczności wzajemnie :)(bezsenność na wsi)