Post Ao07eo5nVCyo06qc8u by Petr90@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by Petr90@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #Ao07elu1e0NJD1KBW4 by jan_petrus@mastodonczech.cz
       2024-11-12T10:00:16Z

0 likes, 0 repeats

Hele, ty neustálé ranty na zadní mlhovky, to je nějaký trend? Vždycky, když se mluví o mlhovkách, tak se vynoří někdo, kdo si stěžuje, že lidi nevypínají zadní mlhovku.Chci říct, že mě zapnutá zadní mlhovka auta přede mnou nevadí. Co mi vadí, je šedé auto v mlze jedoucí na denní svícení, kdy dozadu nesvítí nic. A nejvíc mi vadil ten kokot v Golfu, co mě dojel v mlze jak mlíko a blikáním předníma mlhovkama a pak naplno puštěnými dálkami mě donutil zadní mlhovku zhasnout. Nechal jsem ho jet.

(DIR) Post #Ao07en6p9uCsx0Jv6W by unterwasser@f.cz
       2024-11-12T10:04:52Z

0 likes, 0 repeats

@jan_petrus Mlhovky jsou nejmenší zlo. Napadají mě dvě větší.1) největší zlo je Denní svícení. Doprdele, kterého kokota to napadlo? Lidi jsou idioti a jako idioti se i chovají a nedá se předpokládat, že se začnou chovat jinak. Denní svícení, vole. Sorry za ty vulgarismy, ale nemůžu si pomoct. To auto je zezadu naprosto neosvícené. A je jedno, jestli se stmívá, je mlha, prší. Auto vzadu prostě nesvítí.2) Xenony. Strašně mě to oslňuje. Jednou jsem nějakýho chudáka problikal dálkama, ať si ty svoje dálky vypne. Jenže on neměl dálková světla, ale mizerné xenony. Taky mě problikl, aby mi ukázal, že nesvítí dálkovými, nýbrž potkávačkami. Je to už dva roky, ale na sítnici mám ty fleky vypálené pořád.Vždycky se najde někdo jako já, kdo si stěžuje :-)

(DIR) Post #Ao07eo5nVCyo06qc8u by Petr90@mastodonczech.cz
       2024-11-12T10:24:53Z

0 likes, 0 repeats

@unterwasser @jan_petrus Denní svícení bylo navrženo tak, aby jste při jízdě proti slunci zaregistrovali protijedoucí vozidla. To má logiku.Na sníženou viditelnost je potřeba použít klasické osvětlení. To snad autoškola ještě učí. A do mlhy mlhovky. Chyba není v předpisech, chyba je na tom sedadle kde je volant.Proto večer potkávám i zcela zhasnutá auta.A ta nová je potřeba za mlhy rozsvítit ručně a nespoléhat na automat.

(DIR) Post #Ao07ep6XjvAd8iCiwa by scobra1cz@mastodonczech.cz
       2024-11-13T11:07:44Z

0 likes, 0 repeats

@Petr90 @unterwasser @jan_petrus Ne, nová auta právě není potřeba rozsvicet ručně. Ručně je potřeba rozsvicet stará auta, která mají špatný nebo nemají vůbec senzor pro detekci snížené viditelnosti.A jinak je to samozřejmě blbost. Kdokoliv si někdy zkoušel přesvítit přímé sluneční světlo moc dobře ví, že denní svícení v autě takovou schoponost fakt nemá.

(DIR) Post #Ao07eqIzH8icrb2Aym by Petr90@mastodonczech.cz
       2024-11-13T11:40:41Z

0 likes, 0 repeats

@scobra1cz @unterwasser @jan_petrus Má osobní zkušenost, opravdu nepřesvítí ale je mnohem dříve vidět. Jezdím do Německa a tady se to zavedlo dříve a musím říci, že ten rozdíl mezi viditelností denního svícení u nás a jeho tehdejší absence v Německu byl markantní.Určitě na to existují i studie. Mimochodem přechody světla a stínu nesvítící auta rovněž dokonale skryly.

(DIR) Post #Ao07er9o6kyBVPkMJE by unterwasser@f.cz
       2024-11-13T11:43:55Z

0 likes, 0 repeats

@Petr90 @scobra1cz @jan_petrus Aby nedošlo k mýlce – já nekritizuji denní svícení. Naopak. Ale svítil bych celým autem, protože, jak zmiňuji, lidé jsou idioti, a jak vyplynulo z diskuse, čidla nejsou dokonalá.Informace o tom, že se opotřebovávají žárovky absolutně neberu. Dementy, kteří nedávají směrovky, vídám každý boží den. Je mi 52, řídím od 18 let. Žárovky ve směrovkách jsem neměnil nikdy. Jednou jsem měnil zadní obrysovku, přední žárovku možná za všechny ty roky 10 x.

(DIR) Post #Ao07es84UhAwWJwUF6 by Petr90@mastodonczech.cz
       2024-11-13T11:46:45Z

0 likes, 0 repeats

@unterwasser @scobra1cz @jan_petrus Myslím, že by především bylo potřeba mít v autě omezovače. Včera na dálnici řádně označený úsek nejprve 100 km, pak 80 km a v tom užším pruhu mě šílenci brali klidně 130 a více. A dnes jeden takový zabil v tom úseku silničáře. Prostě si ani nevšiml zůžení.

(DIR) Post #Ao07et3V3B73OQoLku by mkyral@mastodonczech.cz
       2024-11-13T11:55:04Z

0 likes, 0 repeats

@Petr90 @unterwasser @scobra1cz @jan_petrus Omezovač předpokládá, že jsou omezení značena správně, tedy včetně řádného ukončení. Což se často neděje. Navíc by musel poznat, že omezení bylo ukončeno křižovatkou. No a to už jsme u autonomních aut.

(DIR) Post #Ao07etfQm9SDI4YdsW by unterwasser@f.cz
       2024-11-13T11:56:41Z

0 likes, 0 repeats

@mkyral @Petr90 @scobra1cz @jan_petrus On by bohatě stačil omezovač na 130 km/h. Sice neřeší situaci, kterou popisuje @Petr90, ale jako první krok proti idiocii za volantem by to stačilo.

(DIR) Post #Ao07euczCj5oGmQChs by mkyral@mastodonczech.cz
       2024-11-13T11:59:01Z

0 likes, 0 repeats

@unterwasser @Petr90 @scobra1cz @jan_petrus Takže chceš ke dlouhým předjíždění kamiónů přidat i dlouhá předjíždění osobních aut? 😎

(DIR) Post #Ao07evTo2LLMub8O2K by unterwasser@f.cz
       2024-11-13T12:07:34Z

0 likes, 0 repeats

@mkyral @Petr90 @scobra1cz @jan_petrus Jak říkám: Pokud nejsme schopni zodpovědnosti, zasloužíme si omezení.Pomíjím otázku, proč bych ve 130 km/h vůbec potřeboval předjíždět.

(DIR) Post #Ao07ewTUL0gRztzeBE by mkyral@mastodonczech.cz
       2024-11-13T12:48:34Z

0 likes, 0 repeats

@unterwasser @Petr90 @scobra1cz @jan_petrus Proč se předjíždějí kamiony? Rozdílná přesnost měření rychlosti, rozdílná výkonnost motorů, rozdílné zatížení.Odmítám trestání všech kvůli několika debilům, co nedokáží přizpůsobit rychlost a styl jízdy současným podmínkám.Za nepříznivých podmínek je 130 km/h moc a naopak jindy není problém 150 🤷‍♂️

(DIR) Post #Ao07exIBIXEWX7i8C8 by unterwasser@f.cz
       2024-11-13T12:49:46Z

0 likes, 0 repeats

@mkyral @Petr90 @scobra1cz @jan_petrus A jsme u toho. To, že 150 není někdy problém nás neopravňuje 150 km/h jezdit.

(DIR) Post #Ao07exxIpe7uaewyI4 by mkyral@mastodonczech.cz
       2024-11-13T12:54:48Z

0 likes, 0 repeats

@unterwasser @Petr90 @scobra1cz @jan_petrus Jenže tvrdé omezení na max 130 vůbec nic neřeší.

(DIR) Post #Ao07eymLlqxZ8ypjrE by Petr90@mastodonczech.cz
       2024-11-13T12:57:43Z

0 likes, 0 repeats

@mkyral @unterwasser @scobra1cz @jan_petrus Úplně by stačilo využít dálniční kamery na průběžné měření rychlosti a sledování přestupků do doby, než se auta budou řídit sama.Pak jich bude stačit polovina a možná ještě méně, protože je nebudeme vlastnit.Sci-fi to nazývá robotickým taxi. Přijede rychle a dopraví bezpečně - pokud nenastane vzpoura strojů.

(DIR) Post #Ao07ezs3i77WWyVoOW by johnny@chatsubo.cbrpnk.dev
       2024-11-13T13:13:30.481Z

0 likes, 0 repeats

@Petr90@mastodonczech.cz"Přijedou rychle a dopraví bezpečně", již brzy ve vaší dystopii.https://www.youtube.com/watch?v=4TCXvkaUyzM@mkyral@mastodonczech.cz @unterwasser@f.cz @scobra1cz@mastodonczech.cz @jan_petrus@mastodonczech.cz