Post AmM3H0eYUpTGdkohUW by joter@soc.ua-fediland.de
 (DIR) More posts by joter@soc.ua-fediland.de
 (DIR) Post #AmM2WZpJu6Qk7Qi944 by gamerua@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T05:44:32Z

1 likes, 1 repeats

Шановне панство!Знову дискусійне питання.Хто не зна, Я працюю в університеті. Сьогодні зранку перечитував вимоги до укладання електронних документів. Мене обурює, що у вимогах прописано використання саме MS Office для роботи. Та і безальтернативне використання .doc теж завжди бісило. Я розумію, вони не хочуть, щоб воно все "пливло", але для того, щоб не "пливло" треба перестати бути ригідними сраками і перейти на сучасні програми. І бажано з відкритими типами, на зразок .odt. Моє питання. До кого треба писати, щоб трохи зрушити це з мертвої точки і зобов'язати організаторів хоча б давати альтернативу. І взагалі заборонити вказувати MS Office як безальтернативну програму для роботи з документами. Просто це спонукає до піратства, адже не всі можуть собі дозволити купити продукти MS. Ще ця концентрація на  2003/2007/2010🤦‍♂️ Словом, як просунути .odt та LaTeX? Куди звертатись?@ua @rada #100дописівукраїнською

(DIR) Post #AmM39GpcSf76V4Il60 by CakesTwix@shkey.cakestwix.com
       2024-09-25T06:24:03.300Z

0 likes, 0 repeats

@gamerua@soc.ua-fediland.de, привіт сучасний світ України. Така ж фігня в освіті. Не хочеш користуватися/купляти/піратити софт - не сдав предмет, 2 балаА софт то старий, Windows Server 2003, RAD Studio де не міг налаштувати git та взагалі Windows-only софтЯ казав директору коледжу, але сказала що така програма. Казав, що MS Access майже ніде не користуються, особливо на серверах, але вона взагалі не хотіла чути про цеUPD: Зараз почитав текст.. Windows Word 2010...(

(DIR) Post #AmM39HfNMEVv5aW5lg by gamerua@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T06:42:05Z

1 likes, 0 repeats

@CakesTwix Так. Та думаю це ще і від пасіонарності залежить. Я в університеті хоч і тільки лаборант, але потроху ламаю цю систему. Та і останні віяння мені подобаються. В нас дуже серйозно ставляться до принципу доброчесності (плагіат і піратство не вітаються). Тому в нас на IKT зараз навчають не MS, а Google Docs. Не ідеальний інструмент, але краще ніж піратити.

(DIR) Post #AmM3H0eYUpTGdkohUW by joter@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T05:59:17Z

0 likes, 0 repeats

@gamerua @ua @rada Підтримую. Може в яке міністерство яке затверджує стандарти, в документі має бути вказано. А стосовно doc, що не пливе, це перебільшення. Свого часу зіткнувся з тим що набираючи документ на комп'ютері де встановлений принтер, скажімо Epson 1, а потім відкрити цей документ на комп'ютері де встановлений інший принтер, скажімо Epson 2, то розбивка на сторінки може збитись, і картинки поперестрибувати на інші сторінки. Документ попливе.На мою думку, кожна організація сама обирає формат в якому їй зручно зберігати/обробляти документи, виходячи з технічних можливостей. Наприклад податкова може мати біль сучасні засоби, бібліотека Вернадського, де всі наукові роботи зберігаються може мати застаріле обладнання, і т.д. Міністерство освіти, університет ТГ.Шевченка.Я знаю що якась бібліотека в США для оцифровки документів використовувала DjVu формат, щоб зберегти шрифт та оформлення, а потім перейшла на pdf/A, який портативний, включає в себе грифи символів (вбудовування шрифтів), використовує стискання зображень. Для архівування на данний час я знаю тільки один формат: pdf. В цьому чи минулому році була надана документація pdf у вільний доступ (до цього вона була платна, що ускладнювало розробку відкритих продуктів). І також зовсім недавно був затверджений pdf 2.0 (в цьому чи минулому році) (pdf можна хоч в текстовому редакторі створювати, дотримуючись правильної розмітки)

(DIR) Post #AmM3H1SBWJAb7g2Kqe by gamerua@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T06:38:38Z

0 likes, 0 repeats

@joter pdf тут не підійде. Бо з присланих документів укладається один збірник. Тож треба щось, що можна без проблем скопіювати. Взагалі ідеально, щоб усіх науковців зобов'язали вивчити latex. Там просто текстовий документ, куди треба вписати своє, але то трохи утопія, бо в ньому досить своєрідна робота з таблицями та зображеннями. Сміх ще в тому, що docx базується на (хоч би зараз не збрехати) на xml і прекрасно сумісний з odt. Odt прекрасно переганяється в docx. Але ж ні, в нас купа людей ще користуються 2003 офісом. У мене лише таке пояснення тяги до doc.

(DIR) Post #AmM3H20DTmOMpDxVtQ by joter@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T07:00:11Z

0 likes, 0 repeats

@gamerua latex, на скільки я знаю має розширення, які не на кожному комп'ютері можна буде обробити, так як можуть бути відсутні. Це вимагає встановлювати певний набір інструментів програм, в тому числі і графічних, щоб полегшити обробку.Latex для індивідуального використання, на мою думку, щоб потім згенерувати остаточний документ, будь то pdf, doc, docx, odt, html.Сам особисто їм не користувався, а як цікавився то виникало питання що встановлювати. Є і проприєтарні рішення, і вільні (але тут переважно будуть  утиліти командного рядка). Вибір став занадто складним.А Що ви саме використовуєте для створення документу в Latex?

(DIR) Post #AmM3H2SZmL4qFBEA64 by gamerua@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T07:13:37Z

1 likes, 0 repeats

@joter Теж з цим стикнувся. А повний пакет latex займає 7Gb. Я аж присів коли це побачив. І там багато непотрібного для нас. По типу підтримка всих азійських мов. Трохи пізніше перейшов на браўзерну версію Overleaf. В ній навіть через orcid можна авторизуватись, що натякає саме на науковий вектор цього сервісу. Дуже зручний сервіс для роботи з latex, який ще й має vim гарячі клавіші.Ось на зразок мій сценарій для D&D партії.https://www.overleaf.com/read/phvgvjdkwrrj#042333

(DIR) Post #AmM3h0E2i05MqKoHy4 by qugalet@pl.m0e.space
       2024-09-25T07:28:38.890113Z

0 likes, 0 repeats

@gamerua @joter можна користуватися texlive, він виступає таким собі пакетним менеджером для встановлкння софта для tex/latex/xetex/xelatex/etc. доволі зручна утиліта, ставиться на більшості дистрибутивах (навіть на моєму void вона є), дуже крута штука. взагалі я дуже шукаю адекватний шаблон під дсту для оформлення курсових, якщо в когось є. наразі знайшов якийсь шаблон для ВНТУ для бакалаврської, але воно трохи через костилі зроблено. якщо хтось має, надішліть сюди бдлск.бля, треба писати курсову :BocchiAvoid:

(DIR) Post #AmM43OrjmGYxdO3aXg by CakesTwix@shkey.cakestwix.com
       2024-09-25T07:25:34.641Z

0 likes, 0 repeats

@gamerua@soc.ua-fediland.de, воно наче сумісне с відкритими стандартами, тому краще MS Office

(DIR) Post #AmM43PhqeWFMF0RClc by gamerua@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T07:30:32Z

1 likes, 0 repeats

@CakesTwix Тоді хай оплачують мені користування MS Office.)

(DIR) Post #AmM46I1VfpjrHX0Q7s by qugalet@pl.m0e.space
       2024-09-25T07:33:13.545248Z

0 likes, 0 repeats

@gamerua @CakesTwix треба, щоб людям платили за користування офісом

(DIR) Post #AmM4I6qt2BmE6qfmpk by gamerua@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T07:34:28Z

1 likes, 0 repeats

@qugalet Курсові писав 10 років тому ще коли MS 2010 був актуальний. Тож 🤷‍♂️ Але якщо ось буде, напиши мені. На Overleaf можна буде його викласти назагал.Ну або посидіти і підготувати свій шаблон.

(DIR) Post #AmM6aIDhhskOUI8yjA by CakesTwix@shkey.cakestwix.com
       2024-09-25T07:35:38.842Z

1 likes, 0 repeats

@qugalet@pl.m0e.space @gamerua@soc.ua-fediland.de Ще щоб платили за фотошоп під час навчання ))

(DIR) Post #AmM6aJOjKNA48mJIYK by alexfortis@social.kyiv.dcomm.net.ua
       2024-09-25T08:00:18Z

1 likes, 0 repeats

@qugalet @gamerua @joter Я писав дипломну в TeXStudio, непогано, але шаблон, який я знайшов щось іноді конфліктував на крашив генерування змісту (тільки коли здав помітив, що двічі той пакет підвантажував).

(DIR) Post #AmM7wTVCXYmXntT94y by alexfortis@social.kyiv.dcomm.net.ua
       2024-09-25T08:15:40Z

1 likes, 0 repeats

@qugalet @gamerua @joter Я тут знайшов оцей шаблонистий сайт:https://www.uzhnu.edu.ua/uk/infocentre/25923Може допоможе

(DIR) Post #AmMDg67qHoE8OT7KL2 by joter@soc.ua-fediland.de
       2024-09-25T09:07:59Z

1 likes, 0 repeats

@alexfortis @qugalet@gamerua ось і відповідь на питання. Ужгородський національний університет пропонує на своєму сайті latex шаблони. Кожен сам обирає як застосовувати стандарти.

(DIR) Post #AmMDi1kxV9DxQFKkKW by qugalet@pl.m0e.space
       2024-09-25T09:20:53.473008Z

0 likes, 0 repeats

@alexfortis @gamerua @joter щось я не можу зрозуміти, як його збілдити...

(DIR) Post #AmMLn3Yd212w5cTWsK by qugalet@pl.m0e.space
       2024-09-25T10:51:24.625740Z

0 likes, 0 repeats

@alexfortis @gamerua @joter я розібрався, але для мого універа ДУЖЕ важливий шрифт (Times New Roman), а шаблон написаний конкретно під latex, що робить його майже непотрібним...

(DIR) Post #AmrSnUM0zZFT1tsJge by miliukhin@soc.ua-fediland.de
       2024-10-10T11:03:07Z

1 likes, 0 repeats

@qugalet @alexfortis @gamerua @joter на лінуксах є шрифт Nimbus Roman. Різниця мінімальна, до мене ніхто не докопувався за нього. На мому ґітхабі з шаблонами доків можеш глянути шо як клацати