Post Alv7VVHCadHSDg8sC0 by mason@f-t.net.pl
(DIR) More posts by mason@f-t.net.pl
(DIR) Post #Alv7VUQ1mKkJYlGPJI by didleth@mastodon.social
2024-09-11T21:28:32Z
0 likes, 0 repeats
z cyklu: higiena cyfrowa - robisz to źle.Poza sytuacjami typu "koleżanka wrzuca zdjęcia z wycieczki" w zasadzie nie przeglądam rolek na fb. Za wyjątkiem...5-6 profili ściśle lub luźno powiązanych z tematem higieny cyfrowej właśnie. Złapałam się na tym, że wchodzę na fb specjalnie po to, żeby sprawdzić, czy nie ma w tych rolkach nic nowego... Chyba muszę sobie zrobić detoks ;) #higienacyfrowa
(DIR) Post #Alv7VVHCadHSDg8sC0 by mason@f-t.net.pl
2024-09-12T00:41:23Z
0 likes, 0 repeats
@didleth - niekoniecznie. Jeśli te profile, które obserwujesz są wartościowe, to zaglądanie tam jest normalną sprawą. Detoks trzeba byłoby robić wtedy, kiedy czujesz, że musisz tam zaglądać, bo Cię coś ominie, itp.
(DIR) Post #Alv7VW2LlKziZuCWgK by didleth@mastodon.social
2024-09-12T07:22:29Z
0 likes, 0 repeats
@mason no właśnie na tym polega cała idea rolek - one znikają albo po jednym dniu, albo po iluś tam odsłonach, więc jak się nie załapiesz, to je przegapisz. Uczą FOMO.
(DIR) Post #Alv7VWYFqiW0Ar80PY by wariat@mastodon.social
2024-09-12T07:28:43Z
0 likes, 0 repeats
@didleth Nie wiedziałem, że to znika. Ale idee „rolek” znam z YT i z Signala (gdzie wyłączyłem, bo mnie drażniła ikonka której nie używam bo nie wiem co to :D). Ale zgadzam się, jeśli działa to tak jak mówisz to jest ZŁE™ i potrzebna jest moda na ignorowanie ustrojstwa, się nie będzieklikać nie będzie powstawać… @mason
(DIR) Post #AlvBjFtwwyfWPD4xbE by didleth@mastodon.social
2024-09-12T08:17:35Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk @wariat @mason to jak się nazywają te pionowe kafelki co wyskakują na fb na górze strony, powiązane z obserwowanymi profilami, złożone z grafik, tekstów i filmików, autowyświetlające się (trzeba dać kursor w okienko do odpowiadania, żeby to zatrzymać, inaczej ciężko przeczytać treść) i przechodzące szybko w następny kafelek? Takie, że widzisz coś wieczorem, myślisz "a, sprawdzę rano", a rano już tego nie ma, więc ewidentnie są pod FOMO tworzone? Chyba nie odróżniam tych 2 form /1
(DIR) Post #AlvBjGiHvow0vKdA3s by didleth@mastodon.social
2024-09-12T08:18:20Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk o których piszesz 😅 wiem też, że niektórzy wrzucają to z poziomu instagrama, wyświetla się na fb i jak się coś odpisze (a czasami się nie da) to to "odpisywanie" pojawia się w prywatnej rozmowie messengera z danym profilem. Potem ta odpowiedź zostaje, ale treść, na którą się odpowiedziało, z messengera też znika. Mam z tym duuuży problem, bo z jednej strony są tam interesujące dla mnie treści, a z drugiej wiem, że jutro, czy tym bardziej za tydzień, już ich tam nie będzie.../2