Post AlWZpyXnQIRkY2SKJM by danuzja@mastodon.social
(DIR) More posts by danuzja@mastodon.social
(DIR) Post #AlWQpxglhhgwJ9ZTWq by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T07:37:26Z
0 likes, 0 repeats
Niestety, to może zastanawiać. Wiem, że Fedi nie ma marketingu, bo trudno, aby taka sieć go miała, ale pewna elitarność niektórych odbije się kiedyś czkawką, jeśli rzeczywiście chcielibyśmy rozpowszechnienia usług własnych, niezależnych od dużych firm (a mimo wszystko Bluesky'owi do tego bliżej). No chyba że chcemy być nadal w tym samym sosie z ograniczonym wpływem na rzeczywistość.QT @o_simardcasanova https://mastodon.social/@o_simardcasanova/113053473600003123
(DIR) Post #AlWQpyVoduWarTSF60 by ssamulczyk@mstdn.social
2024-08-31T07:45:48Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC Ej, ale nie oszukujmy się, że społecznościówki to jest coś niezbędnego do życia... Większość ludzi, nie ma nic ciekawego do powiedzenia i poszedłbym nawet dalej - niektórym dostęp do internetu wprost szkodzi...Nic się nie stanie, jak tacy ludzie nie przemigrują nigdzie i po prostu zrezygnują z typu usługi... Nie widze wielkiej wartości z ich migracji do Fedi. @o_simardcasanova
(DIR) Post #AlWQpz8SKFQunJX6K8 by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T07:51:03Z
0 likes, 0 repeats
@ssamulczyk Zgadzam się z tym, ale mimo wszystko to, że Fedi nie potrafi przyciągnąć do siebie użytkowników (zarówno wartościowych, jak i tych, którzy niczego nie wniosą) to jest alarmująca wiadomość, bo od tego zależy przyszłość sieci. Mimo że to społecznościówka, to nie chciałbym sytuacji, w której za parę lat Fedi nadal nie będzie w ogóle istnieć w powszechnej świadomości laików (nawet, jeśli nie będą z tego korzystać).Bo owszem, jest to rozrywka, ale też miejsce, które może faktycznie wpływać na inne dziedziny życia, np. kiedy instytucje w końcu zaczną zakładać tu konta.
(DIR) Post #AlWQpzuJSJiLBjvJuy by ssamulczyk@mstdn.social
2024-08-31T07:56:04Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC Może trzeba zmienić definicję tego co jest wartościowe.Po co na Fedi "laicy"? Żeby byli biernymi odbiorcami? Mi Fedi przypomina czasy popularności IRC, gdzie trzeba było mieć kawałek mózgu, żeby jakąś społeczność znaleźć i coś sobą reprezentować, żeby do niej przynależeć.Trochę mi się wydaje, że kto już miał być na Fedi to jest na Fedi. Wszystko ponad to stanie się marketingowym wyścigiem szczurów o wyświetlenia, jak u tych co żyją z reklam...
(DIR) Post #AlWQq0UTHsdazsqCHI by chlopmarcin@101010.pl
2024-08-31T08:28:01Z
0 likes, 0 repeats
@ssamulczyk Pytasz: "po co na fedi "laicy"?" Więc ja - jako laik - zadam pytanie: a po co na fedi specjaliści? Może oni są mniej wartościowi? Przecież na świecie większość to normalni ludzie a nie jacyś specjaliści. @SceNtriC
(DIR) Post #AlWQq13vA4zglpQVX6 by ssamulczyk@mstdn.social
2024-08-31T08:31:20Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Laicy są w cudzysłowiu nie bez powodu. Miałem na myśli tych, co bezmyślnie przewijają to co podsunie im algorytm. "Specjaliści" mają to do siebie, że mają coś do zaoferowania - widzę, doświadczenie, itp. Możesz się od nich czegoś dowiedzieć, rozwinąć.@SceNtriC
(DIR) Post #AlWQq1cJ6EV2UTVy88 by danuzja@mastodon.social
2024-08-31T08:52:03Z
0 likes, 0 repeats
@ssamulczyk czyli na fedi mają być, tylko ci, którzy wnoszą jakąś wiedzę specjalistyczną, a ci, którzy chcieliby z niej skorzystać, czytając ciekawe rzeczy, albo zwyczajnie pogadać z innymi, mają się wynieść gdzie indziej, a nowi w ogóle nie przychodzić? @chlopmarcin @SceNtriC
(DIR) Post #AlWQq2BOzkZYFJvzpg by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T08:54:06Z
0 likes, 0 repeats
@danuzja Myślę, że w tej rozmowie bardziej chodzi o to, aby nie zachęcać do przychodzenia tych osób, którą robią syf w socialach i wdają się tylko i wyłącznie w pyskówki. Nikt tu nie mówi o biernych odbiorcach lub zwykłych użytkownikach.@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq2ftAOxVlsCLLs by danuzja@mastodon.social
2024-08-31T09:04:17Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC możliwe, ale wyszło przy okazji to, co od początku tu widuję, że "normiki" tu nie pasują, bo nie są wystarczająco inteligentni, nie znają się na IT, w ogóle ledwo włączają kompa i mają same przywary w stylu właśnie zamiłowania do pyskówek, influenserów i wszystkiego co najgorsze w popkulturze SM.@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq3C9ESlNNvI6dM by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T09:05:45Z
0 likes, 0 repeats
@danuzja No to rozdzielmy to - nie ma nic złego w byciu laikiem w IT, "niedostatecznej inteligencji". Oddzielmy to wyraźnie od osób, które w socialach są po to, aby robić dymy.I tak - jestem przeciw odstraszaniu i próby dominowania nad osobami, które nie do końca ogarniają Fedi technicznie.@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq40UDJ1ru2qJ60 by danuzja@mastodon.social
2024-08-31T09:08:30Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC przecież dymy załatwia tu dość sprawna moderacja, wyciszanie i blokowanie, a także reakcje innych użytkowników na dymiącego delikwenta.@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq4mhK3asJZOoF6 by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T09:09:09Z
0 likes, 0 repeats
@danuzja Bo są to pojedyncze przypadki. A teraz wyobraź sobie, że takich przychodzą setki. @ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq5LnDZfO4Popwe by danuzja@mastodon.social
2024-08-31T09:10:28Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC już były takie fale i fedi nie poszło z dymem ;)@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq64oWBgAK2sn7Q by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T09:12:54Z
0 likes, 0 repeats
@danuzja Ale w tych falach jakoś ludzie się porządnie zachowywali, a przynajmniej nie widziałem sytuacji, kiedy masowo moderacja musiała interweniować. Natomiast przyznaję, że będąc na Dziesionach mogę mieć zaburzony obraz rzeczywistości (za mały serwer) :)@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWQq6gOGTjkCaSngm by danuzja@mastodon.social
2024-08-31T09:29:51Z
1 likes, 0 repeats
@SceNtriC bywało różnie, widywałam gęstsze akcje z innych rejonów kultury osobistej ;)@ssamulczyk @chlopmarcin
(DIR) Post #AlWZpxc0t8E3epQBFI by emill1984@101010.pl
2024-08-31T09:55:08Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC @spikain chcial tutaj publikowac filmy z CD-Action, siegal nawet porady jak to zrobic to zostal obsztorcowany, ze chce uzywac automatyzacji zamiast wklepywac linki recznie, mamy portale grupy Onet to regularnie jest narzekanie, ze to "boty", a nie "prawdziwe konta" - a prawda jest taka, ze bez obecnosci takich ludzi i portali Fedi nie odczaruje swojej aury "bycia trudnym narzedziem dla nerdow", w ktorym w dodatku bez algorytmow masz na poczatku pusta sciane - to stad ten "brak marketingu" i fakt, ze malo kto bierze Mastodona jako swoja pierwsza mysl o alternatywie dla Xitterapomyslu o ograniczaniu rejestracji w takich chwilach, jaki to pomysl padl w innej nitce, nawet nie skomentuje bo to jest cos kompletnie odwrotnego od tego co powinnismy robic 😜
(DIR) Post #AlWZpyXnQIRkY2SKJM by danuzja@mastodon.social
2024-08-31T11:04:51Z
0 likes, 0 repeats
@emill1984 ale z ograniczaniem rejestracji, do tego czasowym, chodziło mi tylko o ekstremalne sytuacje, kiedy pączkowanie kont nagle rozsadza instancję, albo jest zalew spamu, więc admin i moderacja nie dają rady, a nie na co dzień :D@SceNtriC @spikain
(DIR) Post #AlWZpzLmQSQf33qFDk by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T11:06:47Z
0 likes, 0 repeats
@danuzja W sumie to pamiętam chyba tylko jedną taką sytuację, kiedy nasz admin zablokował rejestrację - gdy Elon objął rządy na Twitterze, wykonał pierwsze dziwne posunięcia i pojawiła się tutaj masa osób, które czekały na nową płytę Louisa Tomlinsona. Tzw. wielka fala na Fedi, która jak szybko przyszła i nadszarpnęła zasoby serwera, tak szybko wyszła (ale sporo osób z niej zostało). @emill1984 @spikain
(DIR) Post #AlWZpzxi9QlowhaXLM by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-08-31T11:23:45.779641Z
0 likes, 0 repeats
kto fback moots?