Post AlWMWqLuMBkUEfRTGq by pgronkievitz@wspanialy.eu
(DIR) More posts by pgronkievitz@wspanialy.eu
(DIR) Post #AlWMWqLuMBkUEfRTGq by pgronkievitz@wspanialy.eu
2024-08-31T08:35:27Z
0 likes, 0 repeats
kurde, mam straszny problem z takim podejściem.Jak widzicie niżej w załączonym wątku gość wychwala algorytmy, które można sobie ustawić itp., a mi wydaje się, że zupełnie mija się z niszą, w którą celuje ActivityPub (dalej jako AP).AP i większość serwisów korzystających z niego, działają trochę jak RSS, tylko jest dorzucona interakcja. I to jest piękne. Właśnie po to się ucieka do Fedi jako takiego, żeby mieć odczucia "starego internetu". Jasne, część ludzi idzie sobie na threadsy, które teoretycznie są częścią Fedi (ale są tak zdefederowane, że mało kto je w sumie chyba widzi), ale interakcję mają (miały do niedawna?) jednostronną. Ludzie idą na Bsky czy na Threads nie po to, żeby doświadczyć czegoś nowego - oni tam szukają Xittera, ale bez Melona. A Fedi ma zupełnie inną filozofię.Trzeba się samemu narobić, żeby mieć sensowną ścianę, ale to jest właśnie fajne - masz dokładnie to, co chcesz. Masz ochotę odkryć coś nowego? Wchodzisz na jakiś losowy serwer, który ci się przewinął i możesz przeglądać, albo w przypadku Mastodona przeglądasz zakładkę Odkryj (chyba tak to się tłumaczy?). Tymczasem Bsky i Threads w założeniach nie różnią się niczym od Xittera czy innego Instagrama. Teraz może jeszcze nie, ale za jakiś czas, raczej krótszy niż dłuższy, będą to platformy zasrane reklamami i pełne gównoburz o byle pierdołę. W Fedi tak nie ma - jak toczy się gównoburza, to zwykle zatrzymuje się na 2-3, może 4 serwerach i to by było na tyle. Reklamy? Nikt tu tego nie zboostuje, więc też nie ma sensu ich pchać.Fedi i AP to próba przywrócenia dobrych, starych czasów, które były, ale je zaprzepaściliśmy dając się wciągnąć w korpoświat. A Facebook najpewniej pójdzie z AP ścieżką udowodnioną już Microsoftowi (czy taką, jaką sam przeszedł z XMPP, razem z MS i Google) - Wdróż, Rozszerz, Wyeliminuj (ang. Embrace, Extend, Exterminate).https://mastodon.social/@o_simardcasanova/113053473600003123
(DIR) Post #AlWMWr6hYDBAZnKqCu by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T08:42:57Z
0 likes, 0 repeats
@pgronkievitz Jeśli chodzi o algorytmy, to nie popieram. Natomiast mimo wszystko martwi mnie, że ludzie w tak małym stopniu wybierają Fedi jako alternatywę. Już dzisiaj pisałem o tym - wiem, że Fedi nie jest platformą, która będzie miała swój marketing, ale mimo wszystko brakuje mi choć skromnego napływu ludzi (mając też na względzie zagrożenia z tym związane). I o to chyba głównie chodziło autorowi tamtego wątku.
(DIR) Post #AlWMWrp0tScmnE4EHA by lukaso666@chaos.social
2024-08-31T08:47:29Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC martwi cię, że ludzie w małym stopniu przychodzą tutaj? marzyłaby ci się galeria handlowa z gównem, mydłem i powidłem, zamiast małego warzywniaka? szkoda. nie kumam tego ciśnienia, żeby ten specyficznie zjebany mental z X/Threads/insta cisnąć na chama do Fediverse. w jakim celu?@pgronkievitz
(DIR) Post #AlWMWscduwK7H9HrdI by SceNtriC@101010.pl
2024-08-31T08:53:05Z
1 likes, 0 repeats
@lukaso666 Spróbuję trochę spokojniej odpowiedzieć.Marzy mi się, aby było trochę więcej osób, szczególnie z grona twórców treści z branży naukowej, społecznej, gierkowej (mowa o publicystyce), literackiej, filmowej itd.Nie mówię o ściąganiu tutaj dziesiątek milionów ludzi, którzy robią bagno, tylko o tysiącach, którzy są w stanie coś sensownego napisać i z którymi można rozsądnie porozmawiać. A nawet nie tysięcy, tylko setek, ale chodzi o to, był napływ użytkowników, a nie tylko odpływ.Tak - jestem trochę próżny i nie chciałbym, aby warzywniak się kurczył i ciągle chodziły do niego te same osoby. Uważam, że jest tu miejsce na większe grupy i zachętę do szerszego skorzystania z samej infrastruktury Fedi, np. instytucji czy uczelni.@pgronkievitz