Post AlFoQu1hHKPivEcq0W by mstankiewicz@pol.social
(DIR) More posts by mstankiewicz@pol.social
(DIR) Post #AlFoQsfKL0vShZ9SV6 by mstankiewicz@pol.social
2024-08-22T20:54:56Z
0 likes, 0 repeats
@ftdl czy możemy liczyć na oficjalny komunikat na temat usunięcia jednego z kluczowych członków z zespołu Fundacji, a także jaki to może mieć wpływ na przyszłość organizacji?Edit: właśnie się dowiedziałem również o zastąpieniu grafika Fundacji, sztuczną inteligencją. Czy możemy liczyć również na odniesienie się do tego?
(DIR) Post #AlFoQtZKyljFVHMBns by piotrsikora@pol.social
2024-08-22T21:50:55Z
0 likes, 0 repeats
@mstankiewicz @ftdl Nic to nie będzie miało wpływu na Fundację. Zastąpienie kogokolwiek sztuczna inteligencja jest ostrą plotką. Nikt niczym nie został zastąpiony.
(DIR) Post #AlFoQu1hHKPivEcq0W by mstankiewicz@pol.social
2024-08-22T21:54:25Z
0 likes, 0 repeats
@piotrsikora nie przeczę Twym słowom, jednak sam twórca grafik, @danuzja, twierdzi w swoim wpisie[1], że nie będzie już tworzyć grafik dla @ftdl, a została ta osoba zastąpiona AI[1]: https://mastodon.social/@danuzja@mastodon.social/113007300324760969
(DIR) Post #AlFoQuqOEqxnSSLK1Q by piotrsikora@pol.social
2024-08-22T22:01:12Z
0 likes, 0 repeats
@mstankiewicz @danuzja @ftdl ma pełne ku temu prawo żeby zrezygnować robieni grafik dla Fundacji, jednak nie zamieniłem z @danuzja ani slowa na ten temat. Nie było to nigdy ustalane. Przykro mi że tak to uznała, ja na pewno niczego takiego (że została zastąpiona przez AI) nie powiedziałem… stąd uważam to za plotkę którą dementuje. A w wątku wczorajszej informacji o aktualizacji serwera jasno napisałem że na profilu głównym nie będą się już pojawiały grafiki wygenerowane przez AI.
(DIR) Post #AlFoQvbXPYg3ogOyVk by danuzja@mastodon.social
2024-08-23T07:48:05Z
1 likes, 0 repeats
@piotrsikora @mstankiewicz @ftdl To prawda, tylko @m0bi13 kontaktował się ze mną w sprawie grafik i tylko z nim pozostaję w kontakcie. Po jego usunięciu z fundacji nikt się do mnie nie odezwał, ani w sprawie kontynuacji ani w sprawie rezygnacji, a grafika użyta do oficjalnego posta została wygenerowana przez AI. Z odpowiedzi na komentarze do grafiki wynikało, że fundacja "mocno eksperymentuje" z AI i to jest jej nowy kierunek. Zatem określenie "ostra plotka" raczej nie pasuje do tej sytuacji.
(DIR) Post #AlG5QQaYQT6oqLHyka by piotrsikora@pol.social
2024-08-23T07:57:27Z
0 likes, 0 repeats
@danuzjaFundacja eksperymentuje z AI od dawna tworząc projekt NapiGen dla generowania napisów dla osób niedosłyszących... dalej w tym wątku było napisane że więcej AI nie będzie na profilu Fundacji. Co do ewentualnej współpracy, to powiem tylko że, @m0bi13 sam poinformował bez ustalania tego z nami że zakończyliśmy współprace (do czego miał absolutne prawo), jednak wynikło z tego wiele pytań i na bierząco w pierwszej kolejności odpisuje i kontaktuje się z osobami które się do mnie zgłosiły. Natomiast napisałaś to że zostałaś zastąpiona przez AI bez żadnego kontaktu z nami - dlatego uważam to za niesłuszne oskarżenie.Twój post ja osobiście odczytuje jako jednostronne poinformowanie publicznie że więcej dla Fundacji nie będziesz robić grafik, co w pełni szanuję i przyjmuje.Jednak zdecydowanie zaprzeczam bym ja lub ktokolwiek z osób z Fundacji występował za tym by kogokolwiek zastępować przez AI - a tak dokładnie napisałaś i do tego odnoszę się jako że jest to nieprawdziwa plotka. @mstankiewicz @ftdl @m0bi13
(DIR) Post #AlG5QRVyyx2viS9qGO by szern@mastodon.pl
2024-08-23T12:23:12Z
0 likes, 0 repeats
@piotrsikora @danuzja @m0bi13 @mstankiewicz @ftdl Po pierwsze: kilka osób poinformowalo o nagłym opuszczeniu FTdL, w tonie sugerującym, że zostali odsunięci. Wobec braku oficjalnej informacji od FTdL nie dziw się, że na fedi zahuczało od plotek, jesteście już rozpoznawalną marką.Po drugie: z hasłem AI jest zdaniem niektórych (przychylam się do niego) jak z ciążą. "Córeczko, jesteś w ciąży? - Trochę...". No więc to, że "trochę" wpuszczacie AI (cokolwiek rozumiemy pod tym hasłem) to wiesz...