Post AkNbrCUDTbazlQL32W by GeekOrganic@mastodon.social
(DIR) More posts by GeekOrganic@mastodon.social
(DIR) Post #AkMtwZLTWDoa7n02BU by didleth@mastodon.social
2024-07-27T08:13:36Z
0 likes, 0 repeats
Warto przemyśleć. Zwłaszcza, że niektórzy fediwersum traktują jak kościół "jedynej słusznej" religii, której są wyznawcami, a do osób korzystających z innych rozwiązań podchodzą jak to godnych potępienia innowierców. "Bycie we własnej bańce to żadna cnota" https://www.instagram.com/p/C9umNQGo6xO/
(DIR) Post #AkMtwaIfy7Ab5OhJSa by wariat@mastodon.social
2024-07-27T09:34:44Z
0 likes, 0 repeats
@didleth Tylko @gosiafraser edukując (słusznie i celowo) mieszkańców baniek „korporacyjnych” i permanentnie na nie narzekając od fedi odbiła się natychmiast właściwie nie sprawdzając co to.IMO fedisie nie tyle traktują otwarte media jako jedyne słuszne, co — dokładnie jak Gosia — wskazują wynaturzenie tamtych. Można powiedzieć, że jest tu zgoda. Trudno internety porzucić, ale czy jeśli opisuje się je zawodowo nie powinno się poza narzekaniem szukać rozwiązań? Czy #fedi nie jest tu szansą?
(DIR) Post #AkMtwbPRqQBIWgsEee by miklo@soc.citizen4.eu
2024-07-27T10:13:28Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @gosiafraser @didlethHe he... Prawie to samo miałem napisać. Tzn że napier* w korpomedia na tychże korpomediach jest chwalebne ale tylko pod warunkiem, że wskazujemy jakieś lepsze alternatywy. A @gosiafraser zakończyła karierę na fedi już dawno temu, więc nie wiem do czego zmierza (do jakiej zmiany) tymi postami na instagramie.
(DIR) Post #AkMtwcdfH39CL4X6S8 by dancingindystopia@pol.social
2024-07-27T13:19:52Z
0 likes, 0 repeats
@miklo @wariat @didleth @gosiafraser do bycia offline, według niej nie da się uratować internetu (śledzę ją na insta, coś takiego było na jej stories). A, i pisała coś, że ludzie tworzący alternatywny internet często się wywyższają, a większość i tak za nimi nie pójdzie (parafraza moja z pamięci, jeśli coś przekręciłam to nieumyślnie)
(DIR) Post #AkMtwdN2YLRYbnlLBA by Precz@mastodon.social
2024-07-27T13:25:48Z
0 likes, 0 repeats
@dancingindystopia @miklo @wariat @didleth @gosiafraser może trafiła na #dziesiony ? Moje odczucia są inne... No ale ja się cieszę że masy tu nie przyjdą i że pozostanie to niszowe.
(DIR) Post #AkMtweFdHN71L7IwGu by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-27T21:29:41.464367Z
0 likes, 0 repeats
Miała konto na qoto, fatalny wybór, bo oderwany od wówczas ponad 2 lat prac nad UX Mastodona, a przez dodatkowe funkcje jej interfejs przytłacza
(DIR) Post #AkMuCKjLcmQXQkgOXI by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-27T21:32:35.244009Z
0 likes, 0 repeats
Z ciekawości, co wyklucza Signala dla nietechnicznych? Nie widzę jakichś różnic w porównaniu z np. WhatsAppem i po prostu widzę, że ludzie z niego korzystają. Sam bym określił Signal już mainstreamowym komunikatorem, patrząc po dostępności znajomych
(DIR) Post #AkMvDgNAkCdanSW9JY by miklo@soc.citizen4.eu
2024-07-27T16:21:26Z
0 likes, 0 repeats
@agturcz @wariat @dancingindystopia @didlethKażda zdecentralizowana sieć społecznościowa, komunikator w których uczestnicy: 1. mają autonomię wyboru/zmiany/prowadzenia-sobie usługi 2. nie podlegają manipulacjom typu algorytmy, masowemu gromadzeniu/przetwarzaniu prywatnych danych 3. Są podmiotami a nie produktami dla właściciela, będzie lepsza dla "zwykłego użytkownika" niż oddanie całego swojego życia w ręce kilku wielkich korporacji.Co do konkretnych narzędzi to pewnie najlepsze będzie to, którego już używa jakaś grupa zainteresowań do której ktoś mógłby dołączyć w ramach pierwszego kroku odchodzenia od korpomediów.Nie wydaje mi się żeby miała sens dyskusja która konkretnie alternatywa jest /byłaby najlepsza. Lepiej od razu przyjąć założenie, że w zdecentralizowanym świecie cyfrowym jesteśmy wręcz skazani na używanie wielu różnych narzędzi do tego samego celu ( np komunikacji z różnymi grupami zainteresowań). Można się jedynie starać, żeby wybierać te, które zapewniają najlepszą ( albo w ogóle jakąś ) współpracę z innymi podobnymi - czyli albo jakieś bramki albo wspólny protokół (jak w przypadku #fediverse)
(DIR) Post #AkMvDhARn03LGHZV7Q by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-27T21:43:50.260885Z
0 likes, 0 repeats
Uważasz że sytuacja z przetwarzaniem danych publicznych wpisów na fedi jest i zawsze będzie lepsza niż w przypadku komercyjnych platform? I każdy użytkownik będzie wolał dzielić się swoimi wpisami z niemal nieograniczoną liczbą podmiotów trzecich, bez gwarancji że każdy z nich np. będzie respektował Delete'y?
(DIR) Post #AkNbrBVF8Ip4iJoM08 by didleth@mastodon.social
2024-07-27T23:34:50Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk Patrząc po znajomych - to jeśli udało mi się kogoś ze znajomych czy rodziny przekonać do innego komunikatora to był to właśnie signal, natomiast dla niektórych signal był trudny w instalacji (a ich bliscy chętni do pomocy w instalowaniu whatsappa już tacy chętni w przypadku signala nie byli), pojawiały się argumenty "że teraz wszyscy z grupy musieliby zmieniać i uczyć się nowego komunikatora, a whatsappa już wszyscy znają i mają"
(DIR) Post #AkNbrCUDTbazlQL32W by GeekOrganic@mastodon.social
2024-07-28T03:42:36Z
1 likes, 0 repeats
@didleth @mkljczk Zdaje mi się, że proces instalacji i rejestracji w Signalu jest identyczny jak w Whatsappie, a zatem bodaj najprostszy z możliwych - znacznie łatwiejszy niż np. na Facebooku. W samym użyciu bardziej skomplikowana jest głównie kwestia backupów. Ze wszystkich narzędzi „prywatnościowych” Signal jest bodaj najprostszym i najbardziej rozpowszechnionym - w dużej mierze dzięki temu, za co jest krytykowany przez hardkorowców, czyli powiązanie z numerem telefonu.
(DIR) Post #AkNiFloYNY1q0Twxlo by miklo@soc.citizen4.eu
2024-07-27T22:44:56Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk @wariat @didleth @agturcz @dancingindystopiaTak właśnie uważam. Choćby z takiego powodu, że w zdecentralizowanym świecie o wiele łatwiej ukształtować swoje cyfrowe tożsamości i podzielić miedzy nimi swoje różne aktywności tak, żeby złożenie z tego do kupy pełnego obrazu było bardzo trudne, niż w korpomediach, które albo wymuszają pojedynczą tożsamość albo bardzo utrudniają posiadanie wielu faktycznie niezależnych, (bo np osobny nr telefonu do każdej potrzebny).
(DIR) Post #AkNiFmqMYJ4PCNnvEG by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-28T06:53:24.090643Z
0 likes, 0 repeats
Czyli uważasz sposób w jaki sam korzystasz z social media za uniwersalny i dziwisz się, że ludzie nie chcą korzystać z fedi 🤷♂️
(DIR) Post #Al6RYXXuhIQS9HjBke by didleth@mastodon.social
2024-07-27T13:46:55Z
0 likes, 0 repeats
@dancingindystopia i ma rację. Miała też niedawno dobry odcinek podcastu odnośnie tego, że nie każdy może sobie pozwolić na rezygnację z korpomediów. Ja sama jestem tu już mocno zmęczona wiecznymi pretensjami pod adresem G.F. - a jedynie wrzucam linki do jej tekstów, więc jak byłaby traktowana bezpośrednio ona, autorka tych tekstów i osoba z odpowiednio większymi zasięgami, gdyby tu była aktywna? Dla porównania - udostępniam nieraz na FB teksty Michała Ryśka Woźniaka,/1@miklo @wariat
(DIR) Post #Al6RYYSzH64z0IQliC by didleth@mastodon.social
2024-07-27T13:49:39Z
1 likes, 0 repeats
@dancingindystopia który pisze na podobne tematy, jest obecny na fedi, ale którego nie ma na fb. I pretensje pod jego adresem od osób obserwujących mnie na fb widzę zdecydowanie rzadziej, a jeśli się pojawiają - to są zwykle merytoryczne (dla porównania: przy paru fediwersowych komentarzach dot. Gosi miałam co najwyżej "wtf?" i poczucie "dobrze, że ona tego szamba nie czyta"). /2@miklo @wariat