Post Ak9cfE70zBc14XtxSq by miklo@soc.citizen4.eu
(DIR) More posts by miklo@soc.citizen4.eu
(DIR) Post #Ak7MlI7Z0UD1f06mBc by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-18T18:50:41Z
0 likes, 0 repeats
Mam takie przemyślenia co do inby z stowarzyszeniem #takdlarozwoju to:1. Niszczy mnie dysproporcja podejścia obozu PiS i antyPiS gdzie @polamatysiak jest jeb*na od góry do dołu przez obóz antyPiS, a Horała przez własny obóz prawie chwalony. 2. Samo Stowarzyszenie nie ma sensu bo Paulina i Horała mają więcej możliwości jako posłanka/poseł żeby działać niż jakieś śmieszne Stowarzyszenie. 3. Cała inba zaszkodzi jedynie CPK bo Paulina nie będzie już ekspertką, a kolaborantką PiS #CPK #POLSKA
(DIR) Post #Ak7MlJhP8iTMYRsugq by Przemek@lewacki.space
2024-07-18T19:59:58Z
0 likes, 0 repeats
@SebastianRycuWalczak @polamatysiak Pani Matysiak upiera się aby bronić pomysłu CPK.Jak dla mnie niezrozumiałe.Na plus - robi to uczciwe z przekonania.PiS ma tylko w tym partyjny interes.
(DIR) Post #Ak7MlL1IEFyYeQCJKS by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-19T04:48:48Z
0 likes, 0 repeats
@Przemek @polamatysiak ja byłem przeciw CPK ale specjaliści mnie przekonali. Jeżeli chcemy się rozwijać to potrzebujemy dużego lotniska pełniącego formę Hubu lotniczego w naszej części EuropyA takie CPK ma sens, tylko trzeba to dobrze zrobić "na bogato" bo jak ostatnio PO robiło autostrady to wyszło na 2 pasy a powinno co najmniej na 4 bo już brakuje I tak z CPK należy zrobić to z uwzględnieniem większego ruchu w przyszłość, tak lotniczego jak i kolejnegoA Modlin i Okęcie już osiągnęły limit
(DIR) Post #Ak7MlMDNmnEyMCrToO by Przemek@lewacki.space
2024-07-19T04:51:05Z
0 likes, 0 repeats
@SebastianRycuWalczak @polamatysiak nie rozwija się lotnictwa dziś, tak jak nie betonuje miast, jeśli na poważnie obchodzi nas nasza przyszłość.
(DIR) Post #Ak7MlN38gMdmwj4oU4 by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-19T05:02:46Z
0 likes, 0 repeats
@Przemek chciałbym żyć w świecie gdzie byłoby to możliwe, ale niestety wciąż żyjemy w dystopijnyn, neoliberalnym kapitalizmie. Ludzie chcą latać i będą latać więcej. Na razie latają z Warszawy do Hamburga, a później do Azji czy Afryki. Takie CPK to jednak nie tylko lotnisko. To też szansa na rozwój szybkiej kolei. Jeżeli powstaną nowe linie łączące duże miasta, jak np. Ten neszczęsny Szczecin to może ludzie zrezygnują z lotnicziczych połączeń samolotowych (których bym zakazał)
(DIR) Post #Ak7MlNzHCD93r2HF6O by Przemek@lewacki.space
2024-07-19T05:20:29Z
0 likes, 0 repeats
@SebastianRycuWalczak "Ludzie chcą latać" to żaden argument.Nie będzie lotnisk - będą dworce.
(DIR) Post #Ak7MlOxBbT4EqqJ5U0 by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-19T05:24:31Z
0 likes, 0 repeats
@Przemek chciałbym żeby tak było. Ale obecnie to wygląda tak że jak my nie zbudujemy to i tak będą ludzie latać, tylko Hubem nadal będzie np. Hamburg (który też już osiągnął limit) albo powstanie inne lotnisko w naszej części Europy. Ludzie nie przestaną latać, a stracimy szansę na rozwój części kolejowej, bo już widać że obecny rząd chce na tym oszczędzać zmniejszając liczbę torów i peronów na kolejowej części CPK. Odejście od lotniska zabije wszystkie 3 części składowe
(DIR) Post #Ak7MlPsGBGilhr0fRY by Przemek@lewacki.space
2024-07-19T05:30:17Z
0 likes, 0 repeats
@SebastianRycuWalczak ale tu wpadamy w pułapkę myślenia o świecie."Chciałbym ratować świat, ale się nie da"."Odejść od plastiku? No nie da się"I tak dalej.Jak się ograniczy loty samolotami - nikt nie umrze.Umrze sporo osób, jeszcze więcej będzie musiało opuścić swe domy, gdy samolotów pojawi się więcej.
(DIR) Post #Ak7MlQseRId0pMCUgy by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-19T05:38:35Z
1 likes, 0 repeats
@Przemek ale przez nie zbudowanie CPK nie ograniczysz lotów tylko jeszcze zwiększysz ich ilość. Bo osoby które lecą do Japonii będą lecieć wpierw do Hamburga/Emiratów, a dopiero później do Japonii. Podobnie z innymi miejscami. I nie, nie zakaże się lotów tego typu. Można zakazać krótkich lotów, można nakazać na krótkich odcinkach żeby były połączenia kolejowe. Ale do tego też potrzeba CPK
(DIR) Post #Ak7TUMR8PKEdnk8WgK by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-20T10:52:35.052793Z
0 likes, 0 repeats
Nie wiem jaki sens ma ocena podejścia całego „obozu antyPiS”, który jest tak daleko od monolitu, jak to tylko możliwe. Jebią od góry do dołu Polę osoby, które zarzucą ci kolaborację z PiS-em, bo skrytykujesz obecny rząd z pozycji lewicowych, np. za to że nie dowiezie związków partnerskich. No straszne. To ludzie, dla których nie tylko razemki, ale np. AMŻ też jest kolaborantką PiS. Może jeszcze zacznij przejmować się tym, co myśli Konfederacja, oni też są antypisem.Lewica nie może meblować się w układzie, w którym główną osią podziału jest antyPiS, bo wychowując tak elektorat za parę lat skończy w miejscu gdzie będą bali się skrytykować liberałów, aby nie stanąć tam, gdzie stoi rebrandowany PiS z kilkunastoprocentowym poparciem xD
(DIR) Post #Ak7brb9sdbwzkmeonQ by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-20T11:26:21Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk Mam 500 znaków, więc użyłem uproszczenia z tymi obozami.Plus ja wyrażam moje zdziwienie że ten "obóz anty-PiS", a właściwie jego mainstream, tak zajadle atakuje Paulinę, a PiS Horałe nie. Tu jest moje zdziwienie, bo od lat mówi się o PiS jako o tym "oblężonym zamku" a po tej akcji widać że jednak bardziej oblężony i za podziałem na 2 obozy jest jednak obóz PO i ich satelit.I zgadzam się że warto działać ponad podziałami w pewnych sprawach... Ale Horała...
(DIR) Post #Ak7brc4FG32MZb1peS by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-20T12:26:26.289451Z
0 likes, 0 repeats
Ale jak może dziwić to, że ludzie którzy nie lubią lewicy, zwłaszcza @razem, wyborcy koalicji z Giertychem na listach, atakują lewicową polityczkę gdy tylko znajdzie się jakiś powód?
(DIR) Post #Ak7cjfxkzVXyI9lyue by SebastianRycuWalczak@lewacki.space
2024-07-20T12:31:46Z
1 likes, 0 repeats
@mkljczk nie dziwi mnie. Przecież to nie trzeba być nawet Lewicą żeby dostać bencki. Wystarczy zagłosować inaczej niż chce Tusk i nawet jeżeli od początku było wiadome że tak zagłosują to jest wielkie zdziwienie (patrz PSL)
(DIR) Post #Ak9cfE70zBc14XtxSq by miklo@soc.citizen4.eu
2024-07-20T15:00:01Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk @razem @SebastianRycuWalczak Skąd takie uogólnione założenia, że wyborcy KO nie lubią lewicy i że wyborcy KO to pewnie nie mają nic do Giertycha (bo jakby mieli to przecież nie powinni głosować na KO) ?
(DIR) Post #Ak9cfEuzzLavZZHsNE by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-21T11:44:47.823246Z
0 likes, 0 repeats
Nie pisałem o całokształcie wyborców KO (uogólnienie dot. elektoratu listy od skrajnej prawicy do lewicy z przewagą centroprawicy nie miałoby sensu), a o dość nielicznej, wyjątkowo głośnej w internecie grupie.Wolałbym móc oceniać reakcje na podstawie badań na reprezentatywnej próbie, a nie analiz sentymentu w internecie.
(DIR) Post #AkDqcTx7oKWXK3hVrM by mkljczk@pl.fediverse.pl
2024-07-23T12:40:06.817985Z
0 likes, 0 repeats
w ogóle to oznaczyłeś peertube’a zamiast @polamatysiak