Post Ak7D5VFwsg3GeH1suG by michal@biophilicresearch.net
(DIR) More posts by michal@biophilicresearch.net
(DIR) Post #Ak7D5UDmjEj7RH0dtY by xChaos@f.cz
2024-07-17T06:29:58Z
0 likes, 0 repeats
Jsem strašně nadšenej z knihy The Dawn of Everything, na kterou mě nasměroval @donar Už jen první zajímavější diskutovaný pojem, https://en.wikipedia.org/wiki/Schismogenesis je strašně relevantní pro dobu, ve které žijeme - popisuje to, čemu jsem říkal z nedostatku lepší terminologie (a kvůli svému prvotně technickému zaměření) "polarizace" - tedy něco, co spolehlivě zabíjí jakoukoliv konstruktivní diskuzi, schopnost kompromisu a následné spolupráce. Trochu to souvisí i s tím "hledáním shody", kterou se u nás na instanci zabývá @tymoty - konkrétně jde o shodu ohledně dejme-tomu emotivního postoje k evropským institucím. I tam se dá krásně ukázat, jak si Evropa prošla procesem "schismogeneze" a místo hledání shody začala stavět barikády a skupiny se začaly definovat vymezením proti něčemu (často i neexistujícímu, což ale zase inspirovalo opačný pól, aby se tím v podstatě neexistujícím zkusil stát)Jsem už trochu vyčerpaný érou mojí osobní i érou, kterou procházela společnost, která spočívala ve "vymezování se vůči něčemu" a potřebuju nějaký soubor hodnot nebo pojmů, vůči kterým se už nebudu vymezovat a nebudu se snažit být něčím "víc", aby někdo jiný musel být něčím "míň", apod.Chtěl bych mít Fediverse pestrou a třeba i nesourodou - ale nikoliv polarizovanou. Prostě nejsme žádní "my", kteří se musejí co nejdůkladněji a nejdůsledněji vymezit proti nějakým "oni" (třeba těm, co pořád neodešli z X, nebo mají Threads či Bluesky). #tldr
(DIR) Post #Ak7D5VFwsg3GeH1suG by michal@biophilicresearch.net
2024-07-17T22:08:02Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos Já mám problém občas rozdýchávat už to množství, které tady je.Když bych tu rozmanitost stratifikoval naNeserte se do nás, my se do vás taky neseremePojdme vytvářet otevřenou demokratickou společnost se zřetelem na technologie ve veřejnéím zájmuNeuspěl sem korporátních platformách, ale tady je to moje a všem ukážu, co si mají mysletHledám trochu lidskostitak skupiny 2 a 4, kvůli kterým má fediverse smysl, jsou v naprosté menšině,a skupiny 1 a zejména 3, pokud by nabývaly a ovládly prostor tak český fediverse zdiskreditují a znechutí komukoli - skupiny 2 a 4 je sice mohou vyblokovat, ale tím se dostanou do izolace a na roky se zastaví jakýkoli jejich růst, protože zvenku pro jejich potenciální členy bude fediverse horší než korporátní platformy, jejichž užitná hodnota a zdánlivě regulovaná korektnost budou převažovat nad dobře kamuflovanými destrukčními mechanismy těchto skupin těmito platformami.Proto mám zájem na vytváření bohatého informačního safe space, zajímavého pro 2 a 4, který stejně 1 a 3 ignorují a kvůli němu tu nejsou.Promotovat jakkoli plošně přechod na fedi bez nějakého hodnotového spřísnění může být kontraproduktivní, stejně jako nepotřebuju na domácí párty cizí agresivní lidi hulákající oplzlosti nebo vzývající konzervativní modly.Naštěstí se zdá že 3 nemá potenciál růstu, protože 1, 2, ani 4 co už jsou na fedi nepřesvědčí, sami ví, že k tomu mají větší prostor přece jen na těch korporátech u těch ještě nerozhodnutých a mezi svými. Tak ještě do budoucna se dá předpovědětJsem vyšší třída a budu dělat, že sem patřím, vždycky se hodí pojistit si svou agendu
(DIR) Post #Ak7D5Vzg8edCw6QPBY by xChaos@f.cz
2024-07-18T05:01:11Z
0 likes, 0 repeats
@michal takhle, ten bod 3. si myslím dramatizuješ. pokud narážíš na moje moderační pokusy, např. aby se pokud možno používaly hashtagy, je to snaha pomoct fungování - ne snaha ukázat lidem, co si mají myslet.bod 4.lidskost, může být útěkem před AI, se kterým bude mít problém spíš starší generace (nejdřív, pak mu asi nekriticky propadne). Jednoduše každá generace má vlastní generaci "lidskosti".
(DIR) Post #Ak7D5WUWHzIkTkr2G0 by xChaos@f.cz
2024-07-19T10:07:37Z
0 likes, 0 repeats
@michal k té asi stěžejní tezi, "Promotovat jakkoli plošně přechod na fedi bez nějakého hodnotového spřísnění může být kontraproduktivní"Mým vzorem je nyx.cz - je to komunita, která je velmi rozmanitá, vyskytují se tam blbci, baviči i velmi inteligentní účastníci kvalitních debat. Názorově pokrývají celé politické spektrum.Pokud by česká Fediverse dosáhla zhruba velikosti a kvalit diskuzního serveru nyx.cz, nebudu se vůbec zlobit. Včetně toho, že bych se občas s někým pohádal nebo ho musel zabanovat (hlavním plus v tomhle směru je, že pro zabanování si nemusím platit prémiovou verzi...)
(DIR) Post #Ak7D5XExVKRqnma7do by michal@biophilicresearch.net
2024-07-19T21:37:18Z
1 likes, 0 repeats
@xChaos Nyx ale vznikl v době, kdy nebyly korporátní platformy a vytvořily ho "silné ročníky" generace, která se hromadně bavila na technoparties, freeteknu apod. Dnešní svět je jinej, už nejsou všichni na jednom místě, je spousta malých skupin, možná až identitárních skupin, jsou tu ty platformy a už není důvod jít na Nyx, tam zůstalo jádro z dřívějška, i když se názorově diferencovalo, ale jinak lidi co už někde jsou nemají většinou důvod jít jinam, česká mentalita je sklopit hlavu a sebevětší nepravosti odkejvat, málo lidí kvůli té politice platforem něco individuálně udělá, protože čeká, co ostatní a kohokoli odlišného radši vyčlení, než by změnili svou konformitu. Ani lidi z Nyxu nemají zájem být AP kompatibilní a nějak otevření mimo Nyx, jim to tam vyhovuje.Realita je dneska jiná a v čechách není tradice nějaké kooperativnosti a přesahu, Nyx byl centralizovanej a byli tam všichni.Fedi nemá v čechách žádný politický klíč. Pojem digitálních práv je téměř neznámý, ani levičáci fedi nechtějí, protože jim většinou nedává masy který chtějí a radši proto jdou s pravicovým korporátem, protože ten jim dá zdání rychlého ideologického vlivu za cenu, že reálně vliv ztratili.Proto mám za to, že fedi přitáhne pouze nějak osobnostně vyspělé a mediálně gramotné lidi co nemají tu stádní mentalitu a je jich ve společnosti stejně malé procento. I na Nyxu je takových jen pár a ostatní jsou tam kvůli té kolektivitě.Lidi, co chápou jaký význam mají informace a všimli si že kvalita získávání informací v dnešní době souvisí s tím, s kým sem v kontaktu. Tvůrčí lidi.Malé množství nevadí, protože pouze tahle malá část má schopnost katalyzovat vývoj společnosti někam dál. Ten zbytek si to uvědomí až časem zjistí že ten smrádek ale teplíčko nikam nevede a že jim tam něco chybí, pak se pohnou za nima.Platformy ale ví, jak omámit lidi kultem mládí a pestrosti a když se podíváš na nabídky práce, tak jsou stovky jobů PR a social správců, kteří jsou placení a neustále tam vytváří obsah. To jde změnit jen širokým informovaným společenským konsenzem, že demokratická společnost by měla vypadat jinak. Nějaký posun tady je a je vidět, beztak je to jediné východisko z té schizmogeneze.