Post AiiHOhtd8gO8pWeBYu by tivasyk@social.net.ua
(DIR) More posts by tivasyk@social.net.ua
(DIR) Post #AiiHOhtd8gO8pWeBYu by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T16:31:57.360226Z
1 likes, 0 repeats
вирішив наживо спробувати, що таке геймінг на linux'і; розваги на лептопі з інтегрованим відео не рахуються. мета: поглянути, як і у що можна пограти на старенькому десктопі з дискретним відео, якщо видалити #windows і повністю (ніякого dualboot'у) перейти на linux.уточнення: я користуюсь #linux не від учора, це моє повсякденне робоче середовище для всіх можливих задач вже парканадцять років; досі в мене не було якогось виділеного комп'ютера для геймінгу, бо забавляюсь я дуже спорадично і довше двох-трьох днів одну гру витерпіти не можу… але в хаті є два ігрових пк, в дітей, з windows. тож експеримент про те, чи є життя без windows, тобто чи можна того spyware позбутися повністю, але так, щоби мати змогу в щось пограти.з трьох старих комп'ютерів, що лежать вже давно без діла, зібрав учора одного франкенштайна (не смійтеся, я попередив, що то все старе):intel core i3-3220 (2 ядра), 8 гб ddr-3, geforce gtx 650 ti boost, ssd 128 гб + hdd 2 тб в корпусі від dell optiplex 3010.років десять тому на такому можна було грати? ну, мені подобаються старі забавки.наступний етап — вибір дистрибутива. зазвичай я ставлю те саме, що й на основному ноутбуці — manjaro plasma, але тут захотілося скористатися нагодою спробувати щось інше, тому буде garuda kde, котрий позиціонують як ігровий дистрибутив на базі arch, тож обслуговування має бути подібне до manjaro.завантажую iso і готю флешку з ventoy (бо хто нині ще заливає iso просто на флешку, без менеджера?)#gamingOnLinux #українською @rada
(DIR) Post #AiiHOl4NLBlYfihJE8 by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T17:13:25.707256Z
0 likes, 0 repeats
(DIR) Post #AiiHOoitkyxm0GgDJ2 by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T17:14:15.847334Z
0 likes, 0 repeats
(DIR) Post #AiiHOs9wyrNuf2MMO8 by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T17:49:47.676509Z
1 likes, 0 repeats
ні, ні, ні… мене від початку мало насторожити те, що #garuda має macos-подібний інтерфейс… далі оформлення взагалі провалюється у карамельний фіолетово-рожевий фарс. цвях у труну: завантаження з драйверами nvidia виставило якусь дефолтну роздільність замість підхопити інформацію про доступні розвіри з монітора? ніт.запустив #manjaro — все гарненьке «з коробки», драйвер nvidia на місці, роздільність ок. треба встановлювати.
(DIR) Post #AiiHOv3gCd9ReSRtWy by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T18:00:01.849691Z
0 likes, 0 repeats
я завжди налаштовую собі лише дві розкладки (на linux, — бо на windows та macos це практично неможливо без довгого витрясання бубном, і навіть тоді — не дуже можливо), але основна — завжди канадійська стандартна багатомовна (french (canada) - canadian (csa)); про те, чому саме так — є окремий допис у щоденнику.
(DIR) Post #AiiHOy7KpUrF8fBM92 by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T18:12:19.221495Z
0 likes, 0 repeats
зазвичай розбиваю диски вручну під встановлення (lvm, розміри, точки монтування тощо)… але зараз полінуюсь і наклацаю автоматичне з видаленням розділів #windows (приємний момент), нехай інсталятор робить. недоліки: не бачу опції lvm, і ще hdd (другий накопичувач) доведеться згодом монтувати самотужки.
(DIR) Post #AiiHP1LGq8mt8kj1ma by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T18:20:01.724744Z
0 likes, 0 repeats
#windows видалено. близько 7 хвилин пішло на встановлення. час перезавантажитися в #linux.
(DIR) Post #AiiHP3xd6UexGIggqm by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T19:07:44.397345Z
1 likes, 0 repeats
1) (знову) розкладки клавіатури (інсталятор налаштовує лише основну);2) в менеджері пакунків — увімкнути підтримку aur;3) поновити систему (в мене свіжий iso, поновився лише вогнелис; але важливо затягнути свіжий перелік доступних пакунків)4) спробую встановити #lutris...
(DIR) Post #AiiHP71di2eKlbaR16 by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T19:48:01.260351Z
0 likes, 0 repeats
створення профіля для lutris — зрозуміло (через сайт). wine можна встановити одночасно з lutris (як залежність), steam — вже з інтерфейсу. поки що не можу підключити профіль gog — може, я щось роблю не так? не розумію…
(DIR) Post #AiiHPAGHg398ntSflA by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T20:49:00.532524Z
0 likes, 0 repeats
не знаю, що я роблю не так… це правда, що я ніколи до цього не користувався lutris'ом, — але в мене з ним проблеми:- я не можу підключитися до жодного сервісу (gog, steam, itch.io, humble bundle) — нізвідки не затягуються переліки ігор;- мені не вдається запустити жодну з наявних ігор (підключено накопичувач, на якому є встановлені з gog версії для windows: just cause 2, skyrim тощо), хоча деякі я можу запустити просто з wine.тож поки що експеримент не дуже вдалий, але здаватися рано. для початку запущу хоч щось і хоч якось, щоби порівняти швидкодію з тим, до чого я звик на лептопі, і переконатися, що відеокарта й драйвери працюють до пуття.
(DIR) Post #AiiHPDGkUmIi8ChaOu by tivasyk@social.net.ua
2024-06-06T21:02:58.516956Z
0 likes, 0 repeats
пригадую, що мав колись приємні враження від mount & blade: warband; і я маю нативну версію для linux в колекції на gog, плюс два dlc до неї. це досить стара забавка, щоби запуститися на такому франкенштайні.