Post AiewshWkOXUhrSWcAS by 74@101010.pl
 (DIR) More posts by 74@101010.pl
 (DIR) Post #Aid1PkmFLLrszus3aC by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-06-05T20:24:36.794102Z

0 likes, 0 repeats

Dzisiaj zadałem dwa pytania do wywiadu @Maasha z ministrem @mcgramat, dotyczące publikacji kodu źródłowego mObywatela. Jedno odnosiło się do niedawnej zmiany w ustawie, a drugie — doprecyzowania, że opublikowany kod zostanie udostępniony na licencji wolnego oprogramowania.Pierwsza odpowiedź była dość ciekawa, trochę nowych informacji, lecz musiałem odnieść się do „poprawka […] nic nie mówi o front-endzie”. Niejednokrotnie oznaczałem tu Ministra wskazując, że Ustawa o aplikacji mObywatel oddziela definicję aplikacji mObywatel jako „oprogramowanie przeznaczone dla urządzeń mobilnych…” od systemu mObywatel, czyli „systemu teleinformatycznego zapewniającego funkcjonalności niezbędne do działania aplikacji mObywatel oraz usług udostępnianych w tej aplikacji”. Jak nic, definicyjny podział na front-end i back-end. Punkt mówiący o publikacji źródłowego mówi jasno „minister właściwy do spraw informatyzacji udostępnia aktualny kod źródłowy aplikacji mObywatel…”. Czyli oprogramowania dla urządzeń mobilnych. Kod łączący się np. z jakąkolwiek bazą danych nie jest raczej odpalany na komórkach xDStąd w kolejnym komentarzu określiłem tę wypowiedź „kłamstwem”. Przytoczyłem jednak definicję z ustawy aby obronić swoją tezę, lecz nie doczekałem się odpowiedzi. Zamiast tego dowiedziałem się, że „strasznie się czepiam”. Szkoda.Drugie moje pytanie było bardziej przyjazne, zasugerowałem by niezależnie od tej kwestii doprecyzować, że fragmenty kodu źródłowego mObywatela zostaną opublikowane na wolnej licencji. Obecnie ustawa zakłada jedynie możliwość wglądu do publikowanego w BIP-ie kodu, nie mówiąc nic o warunkach ponownego użycia. To nie ma nic wspólnego z ideą #PublicMoneyPublicCode, którą popieram od lat i na którą lubi powoływać się Gramatyka. Podałem przykład ukraińskiej Diji, wydanej na Licencji Publicznej Unii Europejskiej. Niestety wydaje mi się, że Minister nie zrozumiał przedmiotu tego pytania. A przez to że moje dwa komentarze doprecyzowujące te pytania zostały przez @Maasha przeczytane razem, ten temat niestety uciekł.#polityka #polska #cyfryzacja #mobywatel #opensource

(DIR) Post #Aidx6qT3kyJcUBaJSS by mcgramat@101010.pl
       2024-06-06T06:47:42Z

1 likes, 0 repeats

@mkljczk @Maasha@pl.fediverse.pl biedactwo moje. Ten minister to nic nie rozumie :)Ja zaproponowałem żeby mnie Pan zastąpił. Ja wtedy otworzę popcorn i będę z pasją obserwował githuba zasilanego kolejnymi linijkami kodu 😜

(DIR) Post #Aidx6rd1RPsY5NFmcq by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-06-06T07:11:05.139287Z

0 likes, 0 repeats

Ja tylko powołałem się na definicje z u.a.m. Można więc spokojnie odnieść się do rzeczy 🙃

(DIR) Post #AidxTrqomQDbR6fw6i by arek@mastodon.internet-czas-dzialac.pl
       2024-06-06T07:12:36Z

0 likes, 1 repeats

@mcgramat Szanowny Panie, Polska powinna dysponować własną usługą Gita na rządowych serwerach i nie korzystać z Githuba zasilanego przez amerykańską korporację@mkljczk

(DIR) Post #Aie408haGN14gs7z6m by kalisz79@pol.social
       2024-06-06T07:48:01Z

0 likes, 0 repeats

@arek  @mkljczk a tak trochę obok tematu - fajnie że @mcgramat wrócił do fedi, rozumiem, że czynniki już dostrzegają potencjał, a nie tylko ciekawostkę. :)

(DIR) Post #Aie40A8uuETT9vvKLo by wariat@mastodon.social
       2024-06-06T08:24:19Z

0 likes, 0 repeats

@kalisz79 No co Ty. Wybory są, a nie potencjał. :D@arek @mkljczk @mcgramat

(DIR) Post #Aie40AtM7ZcZTxePjc by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-06-06T08:28:18.161371Z

0 likes, 0 repeats

Nie, po prostu nie ma tu Silnych Razem.

(DIR) Post #Aie4MeKpKiI9AYDWS0 by wariat@mastodon.social
       2024-06-06T08:32:04Z

1 likes, 0 repeats

@mkljczk Na tym polega decentralizacja fedi… silni są osobno. :DBP NMSP@arek @kalisz79

(DIR) Post #Aie5ssuclo8lbJtbJw by dzwiedziu@mastodon.social
       2024-06-06T08:48:48Z

1 likes, 1 repeats

@mcgramat „Biedactwo moje”? To nie 𝕏-Twitter, żeby sarkazmem i upupianiem dojść do poklasku.Zatem oddaj pan stanowisko @mkljczk, jak pan zaproponował, skoro nie potrafisz pan się odnieść merytorycznie.Bo tradycyjne pitolenie o Złych Ludziach™ i „nielicznych” fanach Open Source to nic innego jak „Security by Obscurity”. Które to, jakby pan nie wiedział, działa tylko do pierwszego zderzenia z rzeczywistością.Zatem ssh://git.gov.plDzień dobry, zdenerwowałem się.

(DIR) Post #AieOkJDfUPyviKQa5A by konrado0905@pol.social
       2024-06-06T12:19:28Z

1 likes, 0 repeats

@mcgramat to jest najmocniejsza retoryka na jaką Pana stać? @mkljczk

(DIR) Post #AiewshWkOXUhrSWcAS by 74@101010.pl
       2024-06-06T18:33:56Z

0 likes, 0 repeats

@mkljczk @wariat @mcgramat @arek @kalisz79 ostatnio wróciło kilka z tych kont, które za takie moglibyście uznać

(DIR) Post #AiewsifIAFvJOFWx7o by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-06-06T18:43:12.608090Z

0 likes, 0 repeats

Nie widziałem

(DIR) Post #AigB9NikseKvs8wwC0 by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-06-07T08:57:50.954434Z

0 likes, 0 repeats

Przejąłbym to stanowisko chętnie, ale jako członka rządu nie przyjmą mnie do Razem, więc odmówię xD

(DIR) Post #AihBBLpr3WphlIAZPs by smigol@rigcz.club
       2024-06-07T20:32:36Z

1 likes, 0 repeats

@dzwiedziu jak chcesz to powiedz, to ja napiszę najbardziej niemerytorycznie jak się da, ja nie chcę, ale jak mnie poprosisz to napiszę tak, że @mcgramat usunie konto, przeprosi @mkljczk i odda mandat.

(DIR) Post #AilOk8XKZISmgjGJF2 by PiTau@pol.social
       2024-06-09T21:05:00Z

0 likes, 0 repeats

@mcgramat Co gorsza używa #PublicMoneyPulicCode jako tanie hasełko, nie rozumiejąc jego znaczenia. Hasło oznacza, że kod ma być używalny, a nie tylko dostępny do wglądu.Zamiast zająć się tematem stosuje tanie ataki erystyczne i jeszcze ma czelność kontynuować to na fediwersie. Niby @mkljczk jest nieznającym się na niczym gościem, domagającym się niszowych postulatów ale jego opinia wymaga uwagi ministra.Ja też pytam na jakiej licencji albo jakie warunki będzie spełniać licencja, na której kod zostanie opublikowany?Dodatkowo pytam, jaka analiza stoi za decyzją o użyciu GitHuba, a nie własnej infrastruktury?

(DIR) Post #AilOk9q9in7EjP4rDs by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-06-09T21:23:41.424648Z

0 likes, 0 repeats

Właśnie o licencję próbowałem dopytać, również wcześniej w mediach społecznościowych.

(DIR) Post #Aj7x7bu4hQJ2H2gA0e by aemstuz@pol.social
       2024-06-20T18:31:57Z

0 likes, 1 repeats

@mkljczk @mcgramat @Maasha (Tak, wiem, że wypowiadam się już po całej dramie…)Czy ja dobrze zrozumiałem, że:- albo „specjaliści od cyberbezpieczeństwa” z ABW wierzą w security by obscurity- albo w kodzie mObywatela są jakieś nienaprawione (i zapewne niełatwe do naprawienia) podatności, których ABW nie chciałoby pokazywać publicznie?Każda z tych opcji brzmi niepokojąco…

(DIR) Post #Anncxga0ELFLj5ykue by olekstomek@pol.social
       2024-11-07T11:54:26Z

0 likes, 0 repeats

@mkljczk @mcgramat @Maasha https://info.mobywatel.gov.pl/rozwoj-aplikacji

(DIR) Post #AnncxhJjUJpI0vNHBw by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2024-11-07T12:33:00.395494Z

0 likes, 0 repeats

@rzeczyspisane musisz się tym nacieszyć xD

(DIR) Post #B0iOMDCWk4osesJ7Eu by olekstomek@pol.social
       2025-11-28T19:46:51Z

0 likes, 1 repeats

@mkljczk @mcgramat @Maasha Prace dotyczące udostępnienia kodu są na ukończeniu w zakresie uwzględniającym bezpieczeństwo państwa i obywateli. Przygotowujemy rozwiązanie, które będzie spełniało wymogi ustawowe, jak również wszystkie opinie CSIRT-ów: ABW, NASK i MON. Publikacja kodu jest planowana na 29 grudnia.https://cyberdefence24.pl/polityka-i-prawo/kod-zrodlowy-mobywatel-znamy-date-publikacji