Post AdfpXPQOAmxk7bOETI by michal_osinski@101010.pl
(DIR) More posts by michal_osinski@101010.pl
(DIR) Post #AdfpXHKQH5R90mXM3s by michal_osinski@101010.pl
2024-01-09T07:04:41Z
0 likes, 0 repeats
Mam pewne przemyślenia na temat rynku ludzi robiących strony na Wordpressie po tym, z czym zaczęli do mnie przychodzić ludzie, kiedy zacząłem świadczyć usługę supportu.Na litość boską - albo ja jestem na poziomie, który po prostu nie pozwala mi na oddawanie stron WWW w takim stanie, albo ludzie serio myślą, że zainstalowanie elementora i ustawienie kilku bloków na krzyż + napisanie jakiegoś prostego CSSa, to koniec pracy nad stroną klienta.
(DIR) Post #AdfpXLd0Hwg0LZGFZw by radmen@101010.pl
2024-01-09T09:17:47Z
0 likes, 0 repeats
@michal_osinski a za ile oni robią takie strony? Jakiś czas temu pytałem znajomków ile zapłacili za swoją stronę robioną w WP. Koszt był w granicach 6-9k PLN. Wykonanie zajęło (AFAIR) cały miesiąc. Do tego przyszedł support (a mieli co poprawiać), "SEO" i przygotowanie sklepu. Było co robić, a kwota śmiesznie mała. W takiej sytuacji ciąłbym koszty gdzie popadnie.
(DIR) Post #AdfpXPQOAmxk7bOETI by michal_osinski@101010.pl
2024-01-09T14:40:38Z
0 likes, 0 repeats
@radmen Przykład od klienta - sklep na Woocommercie - 5000zł netto.To, co zostało przygotowane nawet nie jest sklepem, tylko gotowym motywem z jakimś dostosowaniem i dodanym Woocommerce, którego nawet nie potrafili skutecznie ustawić.Nie no, jestem zażenowany podwójnie, bo ja biorę za sklep niewiele więcej, a jest robiony kompleksowo. Poza SEO, bo to nie moja bajka :-D
(DIR) Post #AdfpXQxkSFF0tM0O6i by SceNtriC@101010.pl
2024-01-09T15:35:19Z
0 likes, 0 repeats
@michal_osinski @radmen To powiem teraz z innej strony. Zdarzyło mi się wyceniać pozornie prosty landing page, który w oczach klienta miał być jednak całym portalem fanowskim - były tam najróżniejsze moduły, chyba nawet forum, interaktywne mapy itd. Rzuciłem dość dużą wycenę, gdyż wiedziałem, że ten klient ma "dość dużą wyobraźnię" i obawiałem się tego, co będzie potem. W efekcie byłem obiektem pretensji, że co to ma być, że on ma kontakt do takiego freelancera, który dał 10 razy mniejszą wycenę. Życzyłem im powodzenia.Strony do tej pory nie ma. Nadal uważam, że w cenie, którą zaproponował im freelancer, było to niewykonalne, ale może to ja jestem głupi.Z kolei u innego klienta było już parę projektów, gdzie podawałem wyceny, dostawałem odpowiedzi "co tak drogo, porąbało cię", po czym po paru miesiącach dowiadywałem się, że najtańszy wykonawca spierdzielił im projekt i trzeba go poprawić. A wtedy już był burdel w kodzie i właściwie bez napisania części od nowa nie dało się z tym pracować. Początkowo zachwyceni, gdy projekt wychodził na prostą, ale gdy dochodziło do omawiania nowych funkcji i wycen, to znowu "ooo, co tak drogo". I cyk, powtórka z rozrywki.Przy czym nie mówię tutaj o gotowych CMS-ach, może to też warto zaznaczyć.
(DIR) Post #AdfqWeoRZjJbVkqYca by radmen@101010.pl
2024-01-09T15:46:26Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC mam podobne doświadczenia z poprzedniej firmy. Klienci najpierw brali tanich developerów (głównie ze wschodu), a potem przychodzili do nas, aby ktoś posprzątał ten bałagan. @michal_osinski
(DIR) Post #AdfrJuaXi4pSd1pZxI by SceNtriC@101010.pl
2024-01-09T15:55:17Z
0 likes, 0 repeats
@radmen @michal_osinski I najgorsze, że niczego się nie uczą, tylko powtarzają ten cykl. Nie mówiąc już o tym, że niektóre firmy lub freelancerzy biorą zlecenia naprawdę po kosztach i w nierealnych terminach. Nie mam do nich pretensji, ale dziwi mnie to trochę.
(DIR) Post #AdhIaplrlXWaWzNgLg by michal_osinski@101010.pl
2024-01-10T08:35:38Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC @radmen Ja wychodzę z założenia, że generalnie cała strona musi być przygotowana w miarę sprawnie, ale nie położę kwestii przygotowania projektu graficznego albo wdrożenia, bo klientowi się śpieszy. Zawsze mnie fascynuje, gdy np. przychodzi ktoś, kto ma event za 3 tygodnie i "łolaboga, zrób mnie landing, najlepiej za 2k, a wogóle to najlepiej za półdarmo".Mam jakiś swój czas na wykonanie różnych zadań i naprawdę nienawidzę sytuacji, gdy muszę pracować ponad to, co jest zaplanowane.Co do samych cen - jeszcze do niedawna potrafiłem stawiać sklep na Woo za 4k razem z projektem i wdrożeniem od zera. Dzięki Bogu, poznałem swoją cenę w ostatnim czasie i takich głupot już nie robię.
(DIR) Post #Adht9IROt0F0sCXyIy by bobiko@pol.social
2024-01-10T09:23:25Z
0 likes, 0 repeats
@michal_osinski ja i tak podziwiam CIę za anielska cierpliwość wobec Wordpressa. niestety, robi się to niezła kobyła ale możliwe ze jako sklep sprawdza się. @SceNtriC @radmen
(DIR) Post #Adht9Jzp6VN1hFeybA by SceNtriC@101010.pl
2024-01-10T15:25:13Z
0 likes, 0 repeats
@bobiko U nas przez jakiś czas walczyliśmy z Drupalem, który jest straszny, tzn. jest rozbudowany i wymaga "wejścia". Teraz nie robimy w CMS-ach, ale gdybyśmy zaczynali od zera, to pewnie w ruch poszedłby właśnie Wordpress. @michal_osinski @radmen