Post AdfWgMgvo2Fl7cgUs4 by olgamatna@kolektiva.social
(DIR) More posts by olgamatna@kolektiva.social
(DIR) Post #AdfEAHL8MxJS5C2Uzo by 74@101010.pl
2024-01-09T08:36:35Z
0 likes, 0 repeats
Zdaje się, że media społecznościowe same w sobie nie wyrządzają dzieciom krzywdy - wynika z wielu badań naukowych przytoczonych w artykule https://mastodon.social/@dangillmor/111724472588792390
(DIR) Post #AdfT5xBGsQkHiMp0d6 by chlopmarcin@101010.pl
2024-01-09T11:23:53Z
0 likes, 0 repeats
@74 Obawiam się, że to bardzo tendencyjny wybór nietrafnie interpretowanych wyników badań. Podaję tylko jeden argument anegdotyczny - bo na podstawie pierwszego twierdzenia z pierwszego cytowanego w artykule badania (dalej nie zabrnąłem, bo nie spodziewam się nic lepszego):Autorzy tekstu cytują* wyniki badania Pew Research Center, z którego wynika, że: "Eight-in-ten teens say that what they see on social media makes them feel more connected to what’s going on in their friends’ lives (...)"Co to znaczy? Że 80% nastolatków twierdzi, że media społecznościowe dają im poczucie kontaktu z tym, co dzieje się w życiu ich kolegów. Co to znaczy, że nastolatkowie tak twierdzą? Może to, że nie znają i nie praktykują alternatyw i główną drogą, którą dowiadują się o życiu swoich kolegów są media społecznościowe. A to oznacza, że oddaliły się od bardzo od innych dróg kontaktów z kolegami, szczególnie tych, które zostały wytworzone w toku setek tysięcy lat ewolucji naszego gatunku. Czyli odkleiły się od rzeczywistości poza tą, którą serwują algorytmy mediów (a)społecznościowych. To mają wyniki badań mają być dowodem na to, że media społecznościowe nie wyrządzają dzieciom krzywdy? Moim zdaniem, to znaczy, że autorzy artykułu po prostu mają problem z rozumowaniem, interpretowaniem tego, co czytają, i wyciąganiem z tego logicznych wniosków. Jak mówiłem, zerknąłem tylko na te pierwsze badania, ale naprawdę ręce opadają i nie chce się sięgać dalej, bo obawiam się, że dalej będzie podobne bagno intelektualne. * źródło: https://www.techdirt.com/2022/11/28/contrary-to-popular-opinion-most-teens-get-real-value-out-of-social-media/ #higienaCyfrowa #dzieci #badania #mediaSpołecznościowe #mediaAspołecznościowe
(DIR) Post #AdfWgMgvo2Fl7cgUs4 by olgamatna@kolektiva.social
2024-01-09T12:03:58Z
0 likes, 0 repeats
@74 Oczywiście, że nie. To współużytkownicy.Nóż też sam nie zabija.