Post AdfNlsQaL63BPXalkG by pawelszczur@pol.social
 (DIR) More posts by pawelszczur@pol.social
 (DIR) Post #AdfKU4UwQLRdlsRpDc by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T09:47:23Z

0 likes, 1 repeats

Mam wrażenie, że pomimo już 3 toota na ten temat, nie uda mi się przekonać nikogo do przeczytania książki Expired: Covid the untold story autorstwa Clare Craig. Ale polecam, jeśli macie odwagę :)

(DIR) Post #AdfLxf7DSbpTgq1ZBI by kmic@qoto.org
       2024-01-09T10:03:57Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature ja nie przeczytam, bo pewnie dla mnie nic nowego i mniej więcej to samo co za Covid pisałem.Mnie śmieszy jak jeszcze njusy (dez)informacyjne próbują doić ten temat i robią nagłówki typu 100osób miesięcznie ginie od Covid!, gdzie np. 200 ginie od grypy, a z grypą żyjemy już jak za pan brat. (Oczywiście giną Ci słabi co i tak umrą za rok czy dwa).Amirite?

(DIR) Post #AdfN7sTKksfzxtnwie by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T10:17:00Z

0 likes, 0 repeats

@kmic w książce nie znalazłam nic specjalnie nowego (dla mnie), ale cieszę się, że poświęciłam czas i walenie głową o ścianę i ją przeczytałam. Wydaje mi się, że ludzie, którym lektura ta by się przydała i tak jej nie przeczytają... Nie wiem co tam dokładnie o covid pisałeś, ale jak masz czas to zajrzyj do książki, może coś cię jednak zaskoczy, albo coś zrozumiesz lepiej?

(DIR) Post #AdfNlsQaL63BPXalkG by pawelszczur@pol.social
       2024-01-09T10:24:12Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature w pakiecie z tym, Amazon rekomenduje 2 książki, które wprost piszą "spiseg" xD

(DIR) Post #AdfPGaaaoRPt16TvMm by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-09T10:40:58Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature Trochę szkoda mi czasu na czytanie książki o #Covid19, bo nie spodziewam się, że to pomoże mi jakoś w życiu czy też rozumieniu świata. Ale dwie rzeczy wskazane w z komentarzach o książce mnie zaintrygowały. Podobno w książce jest napisane, dlaczego noszenie masek i zachowanie odległości od innych ludzi nie działały. Chciałoby Ci się podsumować te argumenty w dwóch zdaniach?

(DIR) Post #AdfQbEsUpUKRiSGZf6 by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T10:55:55Z

0 likes, 0 repeats

@pawelszczur ciekawe, ciekawe :D

(DIR) Post #AdfRU1rCwSjhGAn0m8 by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T11:05:49Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin nie chcę czegoś przeinaczyć, ale owszem, maski, lockdowny, miały znikomą lub zerową skuteczność w stosunku do transmisji covid, a do tego pojawiły się nieprzewidziane, negatywne konsekwencje ich zastosowania. Mam wrażenie, że większość z nas chce zapomnieć o covid, i w zupełności rozumiem dlaczego nie chcesz spędzać czasu na czytanie takiej książki. Ale dla mnie to książka o czymś więcej niż covid, to książka o tym, jak całe masy ludzi zostały zmanipulowane, o tym jak wygrały narracje nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, jak ludzie przestali ufać innym i sobie samym. O tym, jak za błędy z ostatnich lat będziemy płacić przez kolejne dekady i o tym jak ludzie są gotowi oddać swoje prawa i wolność dla pozorów bezpieczeństwa. Ja na szczęście w tym wszystkim nie zapomniałam jak żyć.

(DIR) Post #AdfS3NNYurTE8zmHtQ by kukrak@pol.social
       2024-01-09T11:12:11Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature A dlaczego musiałaś walić głową o ścianę?

(DIR) Post #AdfSP8XSlxwUULmk76 by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T11:16:09Z

0 likes, 0 repeats

@kukrak to reakcja na frustrację, że wiesz, że nie masz wpływu na to jak wszystko się potoczyło. Ta książka to trochę jak rozgrzebywanie ran, ale konieczne. Wszyscy chcemy o covid zapomnieć, ale ja będę pamiętać i może na bardzo stare lata się doczekam, że ktoś za tą niekompetencję wreszcie beknie.

(DIR) Post #AdfTgGhLmyuWfi8ueG by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-09T11:30:26Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature Akurat zgadzam się z tym, że całe masy ludzi zostały zmanipulowane. Co gorsza, wiem też, że ja sam byłem manipulowany. Tak! Tylko ten fakt nie zmienia mojego nastawienia, że niewiele do mojego życia wniesie zajmowanie się tą sprawą, bo życie jest teraz (a nie w przeszłości). W dodatku wiem, że nie jestem w stanie obronić się przed zmasowaną manipulacją, jeśli taka wydarzy się ponownie w przyszłości. Co najwyżej mogę pozostać uważny i krytyczny - a do tego nie potrzebuję kolejnych lektur o pandemii. Natomiast zaciekawiło mnie to, dlaczego noszenie masek czy też zachowywanie odległości od ludzi miałoby nie działać. (To że miało negatywne konsekwencje psychiczne i społeczne, to oczywiste - chociażby dlatego, że podchodziliśmy do innych ludzi jak do potencjalnego zagrożenia). Ale ja pytam o to, dlaczego noszenie masek nie miałoby pomagać w zatrzymywaniu rozprzestrzenianiu się wirusa, który przecież rozprzestrzenia się głównie drogą kropelkową. Maska FFP2 wydaje się dobrym rozwiązaniem. Dlaczego autorzy twierdzą, że nim nie jest?

(DIR) Post #AdfTkPmBykULz9NuNM by kukrak@pol.social
       2024-01-09T11:31:10Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature Pamiętam, że Was w Chinach potraktowano ostro. Tak sobie myślę, że sytuacja była bardzo skomplikowana dla wszystkich. Na pewno pojawiło się mnóstwo okazji do nadużyć (jak wszędzie, gdzie jest człowiek), ale raczej stoję po stronie stanowiska, że nienajgorzej sobie poradziliśmy.

(DIR) Post #AdfUBDJcPrAD9onYa8 by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T11:36:02Z

0 likes, 0 repeats

@kukrak hehe, no to może jest to lektura dla Ciebie, nie wiem. Ja podczas pandemii nawet nie byłam w Chinach, podróżowałam sobie po Amerykach, większość przesiedziałam w słonecznej Kolumbii na dość chillowym lockdownie, resztę w Meksyku, także osobiście się nie nacierpiałam, czego nie mogę powiedzieć o wielu, wielu innych ludziach. Także, choćby ze względu na nich, bezimiennych, przeczytałam i będzie to przestroga na przyszłość :)

(DIR) Post #AdfUvTAZnq2veIcpfM by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T11:44:23Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin może twoje założenie nie jest całkowicie poprawne (że rozprzestrzenia się "głównie drogą kropelkową"), nie musisz czytać całej książki, może tylko rozdział, który cię zainteresuje? :) np. rozdział "Belief One: Covid only spreads through close contact" autorka tam ładnie podsumowuje informacje na temat rozprzestrzeniania się covid.Zachęcam do własnego researchu z różnych źródeł i wyrobienia własnego zdania, nie  narzucam ani lektury, ani swojego zdania :)

(DIR) Post #AdfVlmA0RNWXbeIfWC by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-09T11:53:51Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature Czy ten rozdział jest gdzieś dostępny za darmo? Poszukałem na szybko w DuckDuckGo, ale nie znalazłem. :-(

(DIR) Post #AdfWGkNB8WtJ2VEIc4 by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T11:59:27Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin oj, nie sądzę...może na z-lib, nie wiem

(DIR) Post #AdfY9eTUroa0czvgjg by seachdamh@101010.pl
       2024-01-09T12:20:34Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature ale czy nie wpadamy w myślenie zero jedynkowe - bo tak mi brzmi. Bo fakt - nawet bez książki wiem, że narracja noszenia masek "każda szmata dobra i skuteczna" była absolutnie błędna. Ale już noszenie masek KN95 i a przede wszystkim N95 (kropelki i aerozol) już jednak ma wymierny wpływ na ograniczenie (ale nie prowadzi do całkowitej eliminacji zakażeń). Takie uproszczenie jest równie szkodliwe wydaje mi się, bo jedynie prowadzi do wniosku - maski są nieskuteczne. A to chyba też nie do końca jest prawda. Nie chcę o nic tępić kopi. Ale to trochę jak z myciem rąk - całkowicie nie wyeliminowało chorób związanych z nimi ale przecież stosowane prowadziło do ich istotnego ograniczenia. @chlopmarcin

(DIR) Post #AdfYjYjlg0FHG4f78y by smigol@rigcz.club
       2024-01-09T12:27:04Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature foliarzbynature UwU ❤️@chlopmarcin

(DIR) Post #AdfZ4anPDXy9iyOQr2 by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T12:30:52Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh cieszę się, że jest wymiana zdań, o to też między innymi chodziło w książce, o debatę, nieuciszanie głosów, które z takich, czy innych powodów nie idą za 'jedyną słuszną narracją'.Ja tutaj nie jestem ekspertem ani od masek, ani od covid, natomiast książka i argumenty w niej przedstawione utwierdziły mnie w przekonaniu, że maski mają znikomy wpływ na rozprzestrzenianie się covid. Dodatkowo przeróżne negatywne konsekwencje wynikające z ich użycia, dodatkowo przechylają w moim mniemaniu szalę na stronę ich niestosowania (albo przynajmniej brak nakazu stosowania).Argumenty są przedstawione w książce, trudno je opisać w jednym zdaniu na social media, bo diabeł właśnie tkwi w szczegółach, a nie, jak sam zauważyłeś "każda szmata dobra i już".A jeśli wspominasz maski np. N95, to pamiętaj też, że warunki laboratoryjne swoje, a efekt IRL na poziomie populacji swoje.@chlopmarcin

(DIR) Post #Adfa6BGRDNSZ4YIHOS by seachdamh@101010.pl
       2024-01-09T12:42:21Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature jasne. Tutaj należało by sięgnąć do badań a nie tego co mi się wydaje albo pamiętam. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że wrzucenie masek do jednego worka jako nieskuteczne wydaje mi się tak samo (jeśli nie bardziej, chyba nawet bardziej) szkodliwe niż błędna narracja związana z tym, że noszenie szalika na gębie chroniło cię i innych przed zakażeniem.Po prostu tutaj zamiast twardych faktów doszły do głosu emocje i wierzenia ludzi, którzy zmierzać do pragmatycznego (w sensie działającego, możliwe skutecznego) rozwiązania zaczeli walczyć o swoje racje i ideologie z zapałem godnym wyprawy do ziemi świętej.Do tego wiedza naukowa o covidzie ewoluwała. Co innego "wiedzieliśmy" na początku, co innego wiem po 2,3,4 latach. I gdyby ta rozmowa była rzeczowa to wycofanie się z błędnych założeń powinno być naturalne i wręcz automatyczne. Niestety ludzie przyswoili stan wiedzy (być może) aktualny na jakiś moment i zapałem godnym lepszej sprawy do dzisiaj toczą o to świętą wojnę albo wprost przeciwnie - po wyjściu nowych badań biegają krzycząc, że to wszystko pic i fotomontaż skoro wcześniej pisano tak a teraz jest siak. @chlopmarcin

(DIR) Post #AdfaNrC4ZhBy2OgGki by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T12:45:33Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh niestety, ta cała święta covidowa wojna trwa...😰 @chlopmarcin

(DIR) Post #AdfbOzhGXtm2eZNRlw by seachdamh@101010.pl
       2024-01-09T12:56:58Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature bo ja wiem? W moim otoczeniu się znormalizowało, w sensie, że covid traktują kolejną chorobę, która jak grypa będzie z nami już sezonowo.Kto chce może wziąć szprycę, kto nie chce - nie bierze i też jest dobrze.Trochę szkoda, że znowu wracają czasy, że ludzie zasmarkani i zakatarzeni kaszlą i plują wokoło zamiast siedzieć w domu, co za czasów covidu było naturalnie. Teraz wracają stare dobre zwyczaje poświęcania się dla dobra formy, o ile jeszcze nie utopiłem/am się we własnych smarkach a kaszląc płóc nie wyplułem/am bo "firma się beze mnie zawali"Firma oczywiście ma to w dupie.Za tym jednym trochę tęsknie. Miałem nadzieję, że ograniczenie obecności publicznej w przypadku choroby (nie ważne czy covid czy grypa czy przeziębienie) zostanie nam jako dobry zwyczaj i kultura pracy / prowadzenia dzieci do szkoły, przedszkola.Nawyki jednak tak łatwo się nie zmieniają a covid to taka inna grypa więc przestała być straszna, skoro i pandemia się skończyła.@chlopmarcin

(DIR) Post #Adfbka9YCJPnnktvcW by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T13:00:52Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh haha, dla mnie akurat zawsze było logiczne, żeby zostać w domu, jak jestem chora. Dla roboty się nie będę poświęcać, no ale co poradzisz, że ludzie się lubią w ten sposób umartwiać :D @chlopmarcin

(DIR) Post #AdfbpYYhYKXeIx2MaG by michal@101010.pl
       2024-01-09T13:01:45Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature dodałem do listy 'do przeczytania' 📚

(DIR) Post #AdfbwSfDrs4I37NcAa by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-09T13:02:17Z

0 likes, 0 repeats

@michal hurra, pierwsza osoba ;D

(DIR) Post #Adflf2LTSuvh2hTNFw by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-09T14:51:55Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature @seachdamh Dla mnie, niechodzenie do pracy, do sklepów, gdzie są duże skupiska ludzi, biblioteki, kina itd., gdy się jest chorym (na Covid czy też na zwykłą grypę) to jest przejaw troski o innych i o całe społeczeństwo (którego jestem częścią). O ile przed pandemią nie miałem na ten temat własnego zdania, to teraz jestem pewny, że nie chcę stwarzać zagrożenia zarażeniem  innych ludzi, gdy nie chodzi o sprawy naprawdę wyższej wagi. Praca czy zwykłe zakupy nie mają wyższej wagi. Ale oczywiście mówimy tu o sytuacjach w miarę normalnych, a nie pracy niewolniczej (w przenośni), czy też skrajnego konsumpcjonizmu czy egoizmu.

(DIR) Post #AdgFPqFBApIfn8CO5g by seachdamh@101010.pl
       2024-01-09T20:25:18Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin ano, tak powinno być ale obawiam się, że wciąż dla nas bardziej normalne jest iść do pracy (albo zaprowadzić dziecko do przedszkola) pokasłujące lub pociągające nosem, bo przecież jak nie ma 41 stopni to jeszcze nic się dzieje.Bardzo bym chciał, żeby to się zmieniło jako zasada.@nomadbynature

(DIR) Post #AdgG0Xkit1IV9lSCbg by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-09T20:31:57Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh Dla mnie nie jest to "normalne" lecz "powszechne". :-) Mamy w Polsce mocną tendencję do indywidualistycznego sposobu myślenia, który nie bierze pod uwagę dobra ogółu czy choćby małej grupki, której jest się częścią (jak grupa przedszkolna i grono rodziców tych przedszkolaków). @nomadbynature

(DIR) Post #AdgGBQMchK5pQUMzFw by seachdamh@101010.pl
       2024-01-09T20:33:54Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin jup, zgadza się. Używając "normalne" miałem na myśli właśnie powszechne/typowe @nomadbynature