Post Addpx9LSUdFXoPjTWa by 74@101010.pl
 (DIR) More posts by 74@101010.pl
 (DIR) Post #AdXSlq9QX1nSZmgnlA by Skawko@pol.social
       2024-01-05T12:32:53Z

0 likes, 2 repeats

Ciekawi mnie czemu mastodon ma tak mało polskich użytkowników

(DIR) Post #AdXTkv4OrEwdUqSlBw by 74@101010.pl
       2024-01-05T14:53:36Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko do gier możesz zaobserwować tag #giereczkowo

(DIR) Post #AdXdixfVE0VaWAWRtY by Skawko@pol.social
       2024-01-05T16:45:16Z

0 likes, 0 repeats

@74 Dzięki.

(DIR) Post #AddTyhTCu9fCwlgtwu by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-08T12:24:22Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko Ło, panie! O tym lata temu długie dyskusje toczyliśmy! 😜 W skrócie: polskich użytkowników jest znacznie więcej niż myślisz, jednak wielu Polaków pisze głównie lub tylko po angielsku, bo myśli, że tutaj jest mało polskich użytkowników. Kółko się zamyka! 🔃 A nawet często tak bywa, że polscy użytkownicy, którzy dużo piszą po polsku, mają swój opis (bio) po angielsku, więc nawet po powierzchownym oglądzie ich opisu użytkownika nie od razu stwierdzisz, że to polski użytkownik. Dlatego zdarza mi się wchodzić w kartę "wpisy i odpowiedzi", żeby sprawdzić, czy rzeczywiście ktoś pisuje po polsku. Bo bywa i tak, że użytkownik publikuje nowe wpisy głównie lub tylko po angielsku, a dopiero po jego odpowiedziach na inne wpisy można się dowiedzieć, że zna j. polski. Sytuacji nie poprawia brak centralnego katalogu użytkowników, w którym można byłoby szukać według języka lub kraju. Ale jeśli #Fediwersum Ci się spodoba i szybko nie zrezygnujesz, to powoli znajdziesz fajnych ludzi do rozmów #poPolsku.

(DIR) Post #AddaszRZriHYdJ9Y1o by Skawko@pol.social
       2024-01-08T13:41:44Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Zgadzam się z tobą że dużo osób ma profile po angielsku. Ja choć znam tylko trochę angielskiego, to wspomagam się tłumaczem i jakoś daje radę. Fajnie by było aby ten portal to była konkurencja dla X,  no on już mnie zaczyna denerwować tymi swoimi promocjami jakoś kont. Nie wiadomo  skąd dostajesz jakiś wpis gościa którego nie obserwujesz. Nie możesz się swobodnie wypowiadać bo zaraz jesteś Ruski lub inny tego typu komplement. Ja jestem otwarty na każdy temat,  a nie że Ukraińcy są nietykalni w swerze internetowej. Weź coś powiedz prawdę to zaraz farma troli z różnych stron ci pisze głupoty.  Podoba mi się ten portal tylko nie ma z kim tu dyskusji toczyć. Mało użytkowników, choć może to się zmieni na przestrzeni roku. Miejmy nadzieję.

(DIR) Post #AddfZqL1zkwGf3mRvs by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-08T14:34:19Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko O Twitterze nie piszę, bo to temat rzeka. Natomiast o Fediwersum myślę jako o alternatywie dla Facebooka. Oczywiście Mastodon jest odpowiednikiem X, więc nie tu upatruję szansy. Raczej coś takiego jak #Friendica, tyle że trochę bardziej zachęcające do dotychczasowych użytkowników FB.

(DIR) Post #Addpwqc88QIPicO1NA by sivar@pol.social
       2024-01-06T01:09:34Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko raz, że przeciętny polak nie widzi problemu z klasycznymi społecznościówkami. Dwa, że tutaj nie ma dużych marek, fanpejdży, influencerów. No i trzy - tu nie masz algorytmów sztucznie stymulujących interakcje. Sporo ludzi pisze też po angielsku albo siedzi na innych instancjach i mogą być z naszej perspektywy mało widoczni.

(DIR) Post #AddpwwzOQqT9UVJgSu by Skawko@pol.social
       2024-01-06T06:45:52Z

0 likes, 0 repeats

@sivar no właśnie te instancje. Z jednej strony każdy można powiedzieć że ma swój świat zlokalizowany w konkretnym regionie lub zainteresowaniu. Minus to że jest mniej ludzi do interakcji. I z tego co wiedzę większość ludzi tutaj ma jednak wiedzę ,są obyci w świecie i kultura osobista jest tutaj na wysokim poziomie.

(DIR) Post #Addpx1K6JnPUvt2HIW by sivar@pol.social
       2024-01-06T10:32:56Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko można przeglądać też wpisy z innych instancji. Z tego co kojarzę kiedyś dało się też ustawienić filtr na język, ale teraz jakoś nie widzę teraz tej opcji. Instancje mają sens - są łatwiejsze do administracji i moderacji. Mniejsza społeczność pozwala łatwiej nawiązywać relacje i nie ma efektu przytłoczenia ilością informacji spływających w każdej sekundzie. Każda instancja ma swój unikalny charakter i zasady... Reasumując ja tam ten ficzer lubię. Pewnie, przydałoby się nieco więcej ludzi, bo wpisy widuję regularnie może od 5, ale mimo wszystko wolę Mastodona od Facebooka czy innego Twittera ;)

(DIR) Post #Addpx9LSUdFXoPjTWa by 74@101010.pl
       2024-01-08T16:30:30Z

0 likes, 0 repeats

@sivar @Skawko > „Z tego co kojarzę kiedyś dało się też ustawienić filtr na język, ale teraz jakoś nie widzę teraz tej opcji.”Wejdź na https://pol.social/settings/preferences/other (dla twojej instancji) i zjedź do Filtrowania osi czasu. Jeśli chcesz widzieć tylko po polsku, zaznacz tylko Polski.I wchodź teraz na Kanały na żywo → Wszystko.(tak na komputerze. Jeśli korzystasz z oficjalnej aplikacji Mastodona na komórce, to zmień ją na inną. Podpowiem jaką jeśli zechcesz.)

(DIR) Post #AddxAHFz5WnXnGNXlo by Skawko@pol.social
       2024-01-08T17:51:22Z

0 likes, 0 repeats

@74 @sivar Dzięki za info. Już ustawiłem tylko na polski język. Faktycznie korzystam tylko z oficjalnej soki mastodon . To jaka polecasz apke. Korzystałem jeszcze z element ale jest tam porażka z tymi pokojami i mało ogólnie użytkowników

(DIR) Post #Ade2PPVZBwnFV0hcgq by 74@101010.pl
       2024-01-08T18:50:09Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko @sivar Telefon masz na Androidzie czy iOS?Na Androida: Tusky jest OK, inni chwalą Megalodon i Moshidon, moją aplikacją jest Fedilab (płatny ale można ominąć)iOS nie mam, ale możesz spróbować IceCubes

(DIR) Post #Ade2i6qCosxb6eGyGm by dung_eater@fedi.bapril.pl
       2024-01-08T18:53:03.505565Z

0 likes, 0 repeats

@74 @Skawko @sivar F-Droid ma Fedilab za darmo. A nie ma powodu nie używać apek z F-Droida.

(DIR) Post #Ade2i7i5aY3tnlU0G0 by 74@101010.pl
       2024-01-08T18:53:31Z

0 likes, 0 repeats

@dung_eater @sivar @Skawko O, to to!

(DIR) Post #AdeEK5trribOgiIhvM by Skawko@pol.social
       2024-01-08T21:03:38Z

0 likes, 0 repeats

@74 @sivar Android. Ciekawe opcje widzę przedstawiłeś. Sprawdzę , dzięki wielkie. Zawsze to coś nowego i może nie znudzi się tak szybko jak X

(DIR) Post #AdeGB4pQgDykfO3KG8 by sivar@pol.social
       2024-01-08T18:09:06Z

0 likes, 0 repeats

@Skawko @74 Element jest klientem komunikatora matrix - nie do końca rozumiem, używasz go do przeglądania mastodona? Jeśli używasz go do rozmów to to jest zupełnie osobna kwestia - pomysł jest fajny, ale coś tam ewidentnie niedomaga, bo chociaż ludzi jest sporo, to w większości pokoi faktycznie panuje cisza.Ja używam aplikacji Tusky na androidzie. Sprawdza się całkiem spoko, faktycznie lepiej, niż oficjalna, ale nie wiem, czy nie ma jakichś lepszych opcji.

(DIR) Post #AdeGBHuW2clvEvX4Ua by 74@101010.pl
       2024-01-08T21:24:25Z

0 likes, 0 repeats

@sivar @Skawko Pachli to niedawna pochodna Tuskiego, ale nic o niej nie wiem. Jeszcze.