Post AddbbI83kttBKG9FU8 by cycki@101010.pl
(DIR) More posts by cycki@101010.pl
(DIR) Post #AddAzY75HRkJ5V2CO0 by pluszysta@mastodon.online
2024-01-08T08:41:37Z
0 likes, 3 repeats
Masto góruje nad innymi serwisami społecznościowymi chociażby tym, że nie mam anxiety przed wrzuceniem czegokolwiek. Bo jeśli się mylę, to po prostu ktoś uprzejmie zwróci mi uwagę, a nie zacznie od razu wyzywać. Zachowajmy to. 🥹❤️
(DIR) Post #AddbbI83kttBKG9FU8 by cycki@101010.pl
2024-01-08T13:49:45Z
0 likes, 0 repeats
@pluszysta zwykły efekt skali, przy ~50 aktywnych userach flejmu nie opłaca się rozkręcać, co innego Twitter gdzie ludzi jest masa
(DIR) Post #Adds7j9EQxKPemBWu8 by Bopson@pol.social
2024-01-08T16:54:53Z
0 likes, 0 repeats
@cycki To mi trochę przypomina system komuny, który zawsze działa na małą skalę, ale przestaje działać przy odpowiedniej wielkości. Przykładem działającej komuny są wioski tubylcze - z reguły zachwycamy się jak pokojowo i w szczęściu ludzie mogą ze sobą żyć i wspólnie, bezinteresownie sobie pomagać - łatwiej w małej społeczności o rozbudzenie współczucia czy poczucie ogólnie wspólnego dobra. Jednak jeśli komuna rozrasta się do wielkości takiej, że dane osoby przestają siebie znać, to zaczynamy zacierać to współczucie. Dlaczego miałbym zajmować się dziećmi gościa którego widzę pierwszy raz w życiu. Pomijam już systemy całego kraju jak Rosja. Innym przykładem małej i dużej komuny może być mała wioska na 40 osób i miasto z 15 tys. mieszkańców. @pluszysta