Post AdctvsYhclj67RcJCi by SceNtriC@101010.pl
(DIR) More posts by SceNtriC@101010.pl
(DIR) Post #AdcJbHED70DECOuOxM by x@pol.social
2024-01-07T21:19:43Z
0 likes, 1 repeats
Popełniłem artykuł pt."Dlaczego Fediwersum nigdy nie wygra z wielkimi platformami", w którym piszę o fedi w oczach normików.https://www.adamski.gdn/fediwersum.htmlJeśli chcecie, to czytajcie, a jeśli nie chcecie, to nie czytajcie.
(DIR) Post #AdcJbILKxzVVenFbhg by 74@101010.pl
2024-01-07T22:53:21Z
0 likes, 0 repeats
@x Ad „Zbytnie rozdrobnienie”Uzupełnię o odpowiedniki Reddita:join-lemmy.org ma dwukrokowy kreator wyboru instancji - tematyka i język. Niestety, strona zawodzi, ponieważ nie wymienia polskiego serwera - mimo, że jest Szmer. Za to wymienianie języków bułgarskiego, Esperanto i rosyjskiego nie wydaje mi się uczciwym posunięciem - nie ma instancji w tych językach! Być może są jakieś społeczności na międzynarodowych serwerach, ale kreator nie wymienia nic.Przeciwieństwem wymienionych przez ciebie przykładów jest za to /kbin, choć ta zasługa jest chyba tylko przypadkiem. Nie musisz stawiać użytkownika przed wyborem serwera, jeśli inne nie zdążyły się wykształcić :troll_face: .
(DIR) Post #AdctvsYhclj67RcJCi by SceNtriC@101010.pl
2024-01-08T05:40:26Z
0 likes, 0 repeats
@x Ogólnie też mam takie obserwacje, choć wyobrażam sobie, że rozrost popularności mógłby nastąpić w wyniku:- wejścia kilku naprawdę popularnych osób w ten świat, którzy zarzuciliby "normalne" sociale (tacy "antysystemowcy")- powstaniu ogromnej instancji któregoś projektu, która stałaby się standardem i uciągnęłaby miliony ludzi (dużo więcej niż może mastodon.social)Pierwszy punkt jest mało prawdopodobny, gdyż te osoby są popularne i żyją ze sławy właśnie dzięki ogromnym mediom. Fedi co najwyżej traktowaliby jako dodatek.Drugi punkt z kolei wymaga aplikacji o odpowiedniej architekturze i infrastruktury serwerowej, co kłóci się z ideą tworzenia kodu dla prywatnych osób, którzy stawiają swoje instance. Taki Mastodon, z tego co wiem, nie ma wsparcia dla wieloserwerowości. Być może pośrednim rozwiązaniem jest rozbudowany kreator rejestracji, którzy pełniłby funkcję ukrytej wyszukiwarki instancji, ale to z kolei może wzbudzić podejrzenia u nowego użytkownika.