Post AdbwdCjaUe9htXXFDs by cycki@101010.pl
 (DIR) More posts by cycki@101010.pl
 (DIR) Post #AdbmOdC7dMkEenfsK8 by Raskolnikow@101010.pl
       2024-01-07T14:17:23Z

0 likes, 1 repeats

Po dniach bezsennych sennych nocach,Dostrzegłem na twej twarzy dotyk.Biel co stwardniała w twoich oczachZdradza mi wiele, ale... ja nie o tym.W kraterze serca przystań pustaDźwiga się z wichrem co ją zmielił.I widzę dotyk na twych ustachJeszcze tak świeży, ale... po kolei.Popiołów wspomnień czerń słoniowa,Koszuli białej lśni ognisko,Bóg jeden świadkiem że to mojaSprawa przeczysta, ale... to nie wszystko.A głuchoniemi niewidomiW zapadniach świata na słów szelest,Pięści splatają niby dzwonyWiejskich kościołów, ale... nie w tym rzecz jest.W czasach gdy nawet Jezus ChrystusWjechałby windą na Golgotę,Niedopisanych kilka listówDziwić cię może, ale... o tym potem.Kruszeją skały morze wzbiera,Do mapy lufę ktoś przymierzy,W workach przynoszą bohatera - Poproszę uśmiech, ale... bądźmy szczerzy.Gdy czarnym światłem śledcze lampyBezbłędnie kreślą twą dewiację,Metafizycznie blade wampyŚpią w poczekalniach, ale... przyznaj rację.A w stepie śmierci pył miłości,Nim pierwsze gwiazdy zaczną spadać,O krwi rozgrzanej do białościNie mówię więcej, ale... o czym tutaj gadać.M.C.

(DIR) Post #AdbwdCjaUe9htXXFDs by cycki@101010.pl
       2024-01-07T18:19:10Z

0 likes, 0 repeats

@Raskolnikow zrobiłem wersję audio, cokolwiek to jest pasuje do poezji śpiewanej

(DIR) Post #AdbwdFtcjmxxhXFnma by Raskolnikow@101010.pl
       2024-01-07T18:35:59Z

0 likes, 0 repeats

@cycki Brzmi trochę jak Grechuta zmartwychwstały🤣 Autor tego wiersza też go swego czasu zaśpiewał, ale nawet on uznał że brzmi... głupio. Za to świetnie brzmi mówiony. Pozwala budować nastrój.