Post AdbwAWd3RkTPCOnvBw by xaphanpl@101010.pl
(DIR) More posts by xaphanpl@101010.pl
(DIR) Post #AdbwAWd3RkTPCOnvBw by xaphanpl@101010.pl
2024-01-07T18:28:40Z
0 likes, 5 repeats
Czy są u nas osoby słabowidzące i mogą się podzielić informacją jak wygląda czytelność domyślnej czcionki Mastodona, a np. taką: https://brailleinstitute.org/freefont ?
(DIR) Post #Adc0hLKGtJlBW4vGfQ by mgorny@pol.social
2024-01-07T19:21:31Z
0 likes, 0 repeats
@xaphanpl, a Mastodon nie respektuje systemowego ustawienia fonta? Tzn. kroju, bo wielkość zawsze mi się zbyt mała wydawała, w stosunku do tego, co mam w przeglądarce ustawione. No i moim zdaniem akurat wielkość stanowi większy problem niż krój.
(DIR) Post #Adc5e8dm6AJ34jKvLM by mason@f-t.net.pl
2024-01-07T20:16:59Z
0 likes, 0 repeats
@xaphanpl - jako okularnik doceniam szczególnie stworzenie osobnych ligatur (co się niestety jeszcze rzadko zdarza), natomiast razi mnie trochę cyfra zero zapisana z przekreśleniem (choć to pewnie kwestia nieprzyzwyczajenia od lat do tego rodzaju czcionki).Ustawiłem sobie na chwilę tą czcionkę Instytutu na Mastodonie i wydaje mi się, że obie pod kątem czytelności są okej.Czcionka instytutu ma tylko jedną wyraźną wadę - nie zawiera ikon, które wykorzystywane są przez Mastodona.Z subiektywnych odczuć - dla mnie czcionka Instytutu jest delikatnie za gęsta (ma dosłownie minimalnie za małe odstępy między znakami).
(DIR) Post #AdcWdD9EYI1NWlpjiC by ju@pol.social
2024-01-08T01:19:17Z
0 likes, 0 repeats
@xaphanpl Czcionka OK, choć wydaje się przyciężka w pogrubieniu.Wygląda jak spłaszczony Droid Sans.Czy osoby słabowidzące generalnie preferują czcionki bezszeryfowe? Jak na mój gust, to Droid Serif też jest dobrze czytelna i wygląda lepiej, ale nie jestem osobą słabowidzącą.