Post AdTlDP2JxRwD8HonpY by michal@biophilicresearch.net
(DIR) More posts by michal@biophilicresearch.net
(DIR) Post #AdTBHBIFOqMhJklocy by keddie@mastodon.pirati.cz
2024-01-03T13:07:39Z
0 likes, 0 repeats
Od nového roku bez plastového řidičáku a techničáku!Štvou vás plastové kartičky? Mě tedy jo. A tak mám velkou radost, že po mnoha letech konečně začal platit novela zákona, kterou jsem kdysi ve sněmovně prosadil. Přestože následně prošla ještě změnami, hlavní myšlenka je pořád stejná - od 1. ledna letošního roku už řidiči nemusí vozit techničák, ani řidičák. (1/3)
(DIR) Post #AdTBJNl01yAmYJGhKC by keddie@mastodon.pirati.cz
2024-01-03T13:08:05Z
0 likes, 0 repeats
Proč? Protože to zkrátka není potřeba. Úplně stačí libovolná identifikace, policie si vás v databázi během pár chvil najde podle sdělených údajů, například se představíte a v případě shody jmen uvedene datum narození. U auta zase vidí registrační značku, což jako údaj bohatě stačí. Možná vás napadá, jestli toho nepůjde zneužít. To je ale poměrně zbytečná obava. Falšování záznamů v policejní databázi je daleko složitější, než falšování plastových kartiček. (2/3)
(DIR) Post #AdTBKwK509H82uQ4Ke by keddie@mastodon.pirati.cz
2024-01-03T13:08:22Z
0 likes, 0 repeats
Na závěr je ale třeba připomenout, že plastové řidičáky NERUŠÍME! Vydávat se budou stále stejně a pořád musíte mít platný doklad alespoň doma v šuplíku. Jedná se navíc pouze o český zákon. Na cesty do zahraničí si tak řidičák rozhodně vemte. (3/3)
(DIR) Post #AdTCMe0UAecflzdCBk by vitex@f.cz
2024-01-03T13:19:50Z
0 likes, 0 repeats
@keddie jak to vypdá se vzájemným uznáváním elektronických dokladů v rámci Eu, Ondro ? Je záměr, plán, projekt, nebo dokonce už git repo ?
(DIR) Post #AdTCjrHwxKcZcrrxh2 by keddie@mastodon.pirati.cz
2024-01-03T13:24:04Z
0 likes, 0 repeats
@vitex To zařídí Evropská digitální peněženka (EUDIW). Ted se finišuje legislativa (eIDAS 2) a existuje k tomu i technical toolbox. S tím je z zčásti kompatibilní i české řešení eDokladů.
(DIR) Post #AdTEayvPOVrgc0DkYq by politik@spondr.cz
2024-01-03T13:44:51Z
0 likes, 0 repeats
@keddie Mě zaujalo to, že se ruší i velký technický průkaz. Kde pak technické informace o autu získám? Bude informaci o vlastním vozu možno získat online. Např. když chci vědět schválené rozměry disků, abych mohl koupit nová kola, potřebuju se podívat do velkého techničáku.
(DIR) Post #AdTEy1ZVigR3TtxwK8 by keddie@mastodon.pirati.cz
2024-01-03T13:48:59Z
0 likes, 0 repeats
@politik Nevím, to musí zodpovědět doprava. Zaznamenal jsem, že je tam nějak málo údajů. Zjistíme.
(DIR) Post #AdTLw1YXVSF6X5VMMS by nacelnik01@mastodonczech.cz
2024-01-03T15:07:03Z
0 likes, 0 repeats
@keddie je to super, ale beru to jen jako úlevu, když si náhodou zapomenu doklady. Protože, když budu náhodou účastníkem nehody, tak si bez toho evropský formulář nevyplním.
(DIR) Post #AdTlDP2JxRwD8HonpY by michal@biophilicresearch.net
2024-01-03T19:50:17Z
0 likes, 0 repeats
@Ondřej Profant Na Fediverse je slušnost, ne-li pravidlo AI content označovat. Neoznačený AI content lze pokládat za manipulaci. Je to dost odstrašující kampaň od Pirátů, když vezmu v potaz, kolik AI spotřebovává energie a produkuje emisí, což nejen zvušuje ceny pro domácnosti, ale žene nás všechny do klimatické krize. Pryč s takovými Piráty silnic.