Post AdTRbWwUDXPvWFJhoW by rogatywieszcz@101010.pl
 (DIR) More posts by rogatywieszcz@101010.pl
 (DIR) Post #AdRJx3icMZbRIxfH9c by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-02T15:35:28Z

0 likes, 1 repeats

Nie wiem jak świat realny wokół nas ale fediversum jest pełne komunistów. Myślę więc, że w większości ktoś to musi pisać, ktoś żywy i namacalny, nie jakiś bot. Nie w jakichś abstrakcyjnych Chinach, nie w Rosji (tzn może też ale znów, wszystko zwalać na zagraniczne trolle polityczne byłoby nadmiernym optymizmem) tylko tu, u nas. Twój sąsiad, twój brat czy siostra, twoi współpracownicy, nawet może nie wiesz. Piszą po cichu anonimowo do internetu swoje komunistyczne manifesty, lajkują sobie nawzajem, podniecają się walką klas i hasłami nienawiści, nazywają nazistą każdego wokół szykując żyzny grunt pod niezagrożony powrót prawdziwego nazizmu. Viva la revolucion! Niech świat płonie! Tak mi źle, tak innym zawidzę, tak nienawidzę świata i ludzi. Niech płoną!

(DIR) Post #AdRK0pZUu5LWaRCIQS by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-02T15:36:10Z

0 likes, 0 repeats

Nie nie, u mnie wszystko gra, tylko poscrollowałem chwilę mastodona i widziałem co widziałem.

(DIR) Post #AdRKtXKYQOrNwMIG3s by Mateusz@101010.pl
       2024-01-02T15:46:02Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz faktycznie, całkiem sporo tutaj komunistów, faktycznie często wyzywają od faszyzmu zachowując się jak faszyści...Mnie się wydaje, że to dzieci, które uwierzyły, że komunizm może być dobry a historia to tylko przypadki gdzie władza odeszła od ideałów.

(DIR) Post #AdROwTVTUvt2lZ3f4i by niezbyt_serio@101010.pl
       2024-01-02T16:31:23Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @rogatywieszcz Po prostu ludzie nie funkcjonujący w społeczeństwie i nie akceptujący odmiennego zdania zaadaptowali sobie niszę i klepią się po ramionach.

(DIR) Post #AdRQQ5rW4WTU4l3T0q by deaduser@101010.pl
       2024-01-02T16:47:57Z

0 likes, 1 repeats

@rogatywieszcz IMO to bardzo niewielka liczba, bo i samo fediwersum jest relatywnie małe...Znacznie więcej skrajności znajdzesz na twarzoksiążce czy ćwierkaczu.A "komuniści"... Ich idee są znacznie mniej atrakcyjne, niż faszystowskie i nie mają specjalnego wsparcia w partiach politycznych czy religiach. Nawet Putin nie wspiera skrajnej lewicy, a skrajną prawicę w różnych krajach.

(DIR) Post #AdTGiV2Qb2Ra92DUYq by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-03T14:08:37Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser Też mi się wydaje, że nie są atrakcyjne, ale jakimś cudem ten wirus nie tylko nie chce wymrzeć, ale wciąż się rozprzestrzenia.

(DIR) Post #AdTGoAsKTTWBLeCOgq by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-03T14:09:40Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz Z jednej strony pewnie tak, z drugiej przy skali infantylizacji współczesnych społeczeństw, te dzieci mogą mieć po trzydzieści parę lat równie dobrze.

(DIR) Post #AdTHhxT5VbbXz1za4m by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-03T14:19:45Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz w abstrakcyjnych Chinach rządzi pieniądz 🤪

(DIR) Post #AdTHncFlIYVFvLSOXI by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-03T14:20:46Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature I tam, to to wszędzie prawie.

(DIR) Post #AdTORgOHvxUw43vwmG by deaduser@101010.pl
       2024-01-03T15:34:51Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Raczej wegetuje i raczej niespecjalnie jest się czym przejmować

(DIR) Post #AdTRbWwUDXPvWFJhoW by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-03T16:10:37Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser No cóż, wyraźnie różnimy się w ocenie. Ale mam pewien trop dlaczego. Ja niespecjalnie się przejmuję sztywną definicją komunizmu. Widzę kwitnący marksizm kulturowy i widzę go jako nowy objaw tej samej choroby.

(DIR) Post #AdTViduF7ko6xcuklc by deaduser@101010.pl
       2024-01-03T16:56:44Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Jakbym konfederatę słyszał...Przypomnij sobie z historii, jak radosny był kapitalizm przed Marksem i Engelsem. Wrzucanie do jednego wora komunizmu, socjalizmu i socjaldemokracji uważam za co najmniej nadinterpretacę.

(DIR) Post #AdThVltXJIXDQFDG2y by Mateusz@101010.pl
       2024-01-03T19:08:53Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz będę żył w bańce, która tego nie dopuszcza

(DIR) Post #AdVHTq1QmjE59TF7QW by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-04T13:26:37Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser Ok, wyraziłeś tu opinię o czymś, co kojarzy Ci się z tym, co napisałem, ale to nie o to mi chodziło. Spróbuję sprostować o czym pisałem - nie o systemach gospodarczych, a o zagrożeniu totalitaryzmem. Współcześni marksiści kulturowi zdają się być równie żywo zainteresowani ograniczaniem praw, zwiększaniem zakresu odgórnej kontroli i odbieraniem ludziom własności, co komuniści w przeszłości. Nie widzę obecnie powodu, by rozgraniczać te dwa „ruchy”(?) jakąś grubą linią i nie wrzucać do jednego worka przez analogię ich działania. Czasem wrzucanie do jednego worka jest użyteczne.Jeszcze dla ułatwienia rozmowy (gdybyś miał pół godziny któregoś dnia) podlinkuję wideo, które dobrze pokazuje te przyczyny, dla których nie rozgraniczam mocno współczesnego marksizmu od komunizmu. https://youtu.be/y6rk1mYiOAw

(DIR) Post #AdVLk3HndYcgjtszh2 by deaduser@101010.pl
       2024-01-04T14:14:22Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz To, o czym piszesz, to zwykły zamordyzm i jego przejawy, choćby w postaci cenzury. Jest daleko częściej stosowany przez konserwatystów do zachowania status quo(wystarczy popatrzeć na PiS...).I de facto nie ma nic wspólnego z marksizmem kulturowym, choć nie da się ukryć, że komuniści go również używali i używają(ZSRR i ich kraje satelitarne kiedyś, Chiny do tej pory). Jest to narzędzie nieprzypisane do konkretnej ideologii tylko ogólnie, do totalitaryzmu we wszelkich jego przejawach.

(DIR) Post #AdVMmsO8i8iJlOlJ3I by wariat@mastodon.social
       2024-01-04T14:26:01Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Wiesz. Ale dla wielu Wolne oprogramowanie, czy otwarte licencje to też „komunizm”, więc definicja jest ważna.@deaduser

(DIR) Post #AdVX1xPJKeaRDN8izw by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-04T16:20:51Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser Zgoda, że nikt nie ma wyłączności na używanie zamordyzmu, ale jednak niektóre nurty mają do niego większą skłonność. I tu właśnie: Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie ma on nic wspólnego z marksizmem kulturowym. W moim odczuciu, współcześni marksiści mają ku niemu takie same ciągoty, jak dawni komuniści.

(DIR) Post #AdVXGa1EZVFd1LqntQ by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-04T16:23:30Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @deaduser Tak, ja nie usprawiedliwiam rozmycia definicji ze swojej strony, raczej właśnie ją specjalnie wypunktowałem. Po czym przeszliśmy do dyskusji nad skalą problemu o tak rozszerzonych granicach definicji. Już nie nazywam tego komunizmem. Jakby to nazwać? „Ciągłość myśli marksistowskiej” może.

(DIR) Post #AdVY1EOcmYKxZN2JrU by wariat@mastodon.social
       2024-01-04T16:31:53Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Może się zgubiłem jeszcze bardziej niż mi się wydawało.W każdym razie szufladkowanie ludzi pod pojemnymi etykietkami w dodatku takimi które budzą emocje się IMO nie sprawdza.@deaduser

(DIR) Post #AdVbj1lxNTJp1QWci0 by deaduser@101010.pl
       2024-01-04T17:13:27Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz A jakie wg Ciebie są konkretne przejawy marksizmu kulturowego?@wariat

(DIR) Post #AdVpqkz353vicxEEeO by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-04T19:51:44Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser (@wariat Zostałeś dołączony do tego podwątku, ale nie wiem czy chcesz w nim być. Daj znać jeśli nie.)Przejawy marksizmu kulturowego. Hm. A oglądałeś ten filmik, co tam linkowałem wcześniej? Bo mimo że dotyczy „podwórka” amerykańskiego, to jednak łatwo zobaczyć, które z tych aspektów znane są już i nam.Np z czysto fediwersowego światka, kategorie tożsamości. Coraz większe rzesze ludzi czujących się w obowiązku do informowania wszystkich o swojej tożsamości. I to przede wszystkim w sprawach tak intymnych jak seksualność. Ponieważ trzeba się zadeklarować, trzeba dodać się do odpowiedniej kategorii.Również fediwersowa przypadłość, to przymus tworzenia przestrzeni inkluzywnej (jakkolwiek by to tłumaczyć) tzn takiej, która głosi, że KAŻDY czuje się w niej dobrze i miło, co oczywiście nie jest możliwe, czyli domyślnie tych, którzy się tak nie czują nie traktujemy nawet jak ludzi. Co do przymusu, to oczywiście oficjalnie żadnego przymusu nie ma, każdy robi jak chce, jednak kto spróbuje postępować inaczej, jest faszystą, koniec tematu ;)

(DIR) Post #AdVqD6tIJKrcwTCD6e by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-04T19:55:47Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @deaduser Hmm. Nie wiem czy rozumiem, co masz na myśli.W sensie kwestionujesz użyteczność kategorii w ogóle? Bo nikogo konkretnego nie wkładałem do szufladki. Raczej rozmawiamy o samych szufladkach i szukamy ich definicji. Natomiast gdybym akurat wziął jakiś przykład konkretnej osoby, to kontrowersyjne szufladki czy nie, jeśli ktoś wykrzykuje hasła marksistowskie bądź faszystowskie, to uważasz za kontr-produktywne nazwanie tych haseł po takim właśnie imieniu? (nie mam nikogo na myśli w tej chwili, teoretyzuję)

(DIR) Post #AdW1rJMCTp6MgV5Xd2 by magdaasitarz@mastodon.pl
       2024-01-04T22:06:17Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz @deaduser @wariat Paru rzeczy tu nie rozumiem:Ta informacja o tożsamości jest zagrożeniem?Kto kogo nie traktuje jak ludzi? Tutaj na mstdn?

(DIR) Post #AdW2IiJRntPptxrpia by wariat@mastodon.social
       2024-01-04T22:11:02Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Trochę tak, trochę uważam, że szufladkowanie ludzi i rzeczy nie działa. A jak pojawia się gigantyczna szuflada o nazwie „komuniści” to ona definiuje dyskusję w sposób który jest ‚nie na temat”. Bo ja rozumiem o czym mówisz (chyba) ale przez tych „komunitów” rozmowa jest chyba popsuta.@deaduser

(DIR) Post #AdX3JJUPsJXUJeo8Lw by deaduser@101010.pl
       2024-01-05T09:57:16Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Odpowiadając po kolei:nie miałem czasu zobaczyć tego filmiku, cały czas siedzę w firmowych zagwozdkachNieco nachalne deklaracje osób nieheteronormatywnych IMO wynikają z prostego odruchu obronnego przed próbami wymazania ich z otaczającej rzeczywistości, wszak cała prawa strona usilnie próbuje zanegować ich istnienie, ew. zepchnąć do wora p.t. choroby/dewiacje. Potrzebują wykrzyczeć, że są, że mają prawo do godnego istnienia jak inni ludzie. Nie widzę związku z marksizmem kulturowym.Kolejny przykład wynika wprost z sentencji "Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" i szacunku dla tegoż drugiego człowieka. Ludzie mają naturalną potrzebę tworzenia bezpiecznych dla nich przestrzeni. Owszem, jest pewna presja grupy, żeby trzymać się pewnych zasad, ale tak jest w każdej grupie(->netykieta). Znów, związku z marksizmem kulturowym związku nie widzę, a mikroskopu nie posiadam.To, oczywiście, mój punkt widzenia, wynikający z mojego punktu siedzenia 🙂 @wariat

(DIR) Post #AdX9tosvE109pw3pJo by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-05T11:11:06Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @deaduser Polecam filmik, który tu linkowałem w wątku. James Lindsay tłumaczy te połączenia bardzo dobrze. Tam jest w 30 min nakreślone, a jeśli poczujesz, że za mało, to ma całe godziny wykładów i wystąpień.Natomiast ja nadal nie do końca łapię, co Ty z kolei próbujesz mi przekazać z tym szufladkowaniem ludzi. Bo po pierwsze nie doszliśmy do szufladkowania ludzi, wciąż byliśmy na poziomie tworzenia kategorii jako takiej. A po drugie czy kategorie ogólnie są niepraktyczne? Czy omijanie nazwy komunizm w rozmowie pomaga nam? Bo mnie wydaje się na odwrót, że jeśli zapomnimy czym jest komunizm, to jesteśmy tym bardziej narażeni na powtórkę z rozrywki (ku czemu w moim odczuciu zmierzamy).

(DIR) Post #AdXA6edAf1N5naoUHQ by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-05T11:13:24Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser @wariat No tak. Widzę o co chodzi. Rozmawiało się dobrze i jeśli masz ochotę to odpowiem jeszcze w jakimś momencie jak będę miał dłuższą chwilę na zebranie myśli. Daj znać, bo też nie potrafię z samego tekstu wyczytać, czy masz taką ochotę, czy raczej zmierzasz ku zamknięciu rozmowy.Możemy też poczekać i jeśli znajdziesz czas na tego Lindsaya to jeszcze mi powiesz co myślisz?

(DIR) Post #AdXBYKAMRPysOK5zIO by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-05T11:29:37Z

0 likes, 0 repeats

@magdaasitarz >>Ta informacja o tożsamości jest zagrożeniem?To jest źle postawione pytanie. Zagrożeniem jest szerzące się dążenie do przypisywania siebie i innych w ścisłe, ciasne kategorie tożsamościowe i identyfikowanie siebie i innych z tą wąską kategorią. Jeśli zaczynają definiować nas takie rzeczy jak kolor skóry, orientacja seksualna czy inne cechy biologiczne to jest to regres w stosunku do tego do czego dążyliśmy (równego traktowania człowieka jako człowieka niezależnie od tych różnic).>> Kto kogo nie traktuje jak ludzi? Tak, tu był skrót myślowy nieco, już tłumaczę.Chodziło tu o to, jak formułowane są reguły instancji. Jeśli piszemy „jesteśmy inkluzywni dla wszystkich” po czym niektórych wyłączamy z tego zbioru, bo nie podobają nam się ich poglądy, to kim są wyłączeni, skoro nie są częścią zbioru „każdy” (człowiek)? Tak się zaczyna proces dehumanizacji. Dokładnie dlatego wrzało w przestrzeni publicznej po tym jak politycy PiSu mówili „LGBT to nie ludzie, tylko ideologia”. Również nie chodziło im o to, by wykluczać ludzi niby, a jednak właśnie to robili. Można powiedzieć, że nie jest to duża sprawa oczywiście, większość tych instancji pisze zaraz pod spodem dla kogo mają zero tolerancji, tam jednak pojawiają się znów problemy bo hasła te nie są traktowane zgodnie z ich znaczeniami (eg przypadek nazizmu, którym szafuje się teraz na lewo i prawo zupełnie niezgodnie z prawdziwym jego znaczeniem).cc:@deaduser @wariat

(DIR) Post #AdXJMwq3dC8qUSgXia by deaduser@101010.pl
       2024-01-05T12:57:13Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Główne odczucie, które wywołał we mnie wykład Lindsaya to niesmak...Facet każdą próbę zmiany status quo wrzuca do worka z nalepką "marksizm", masę rzeczy przejaskrawia, równie dużo spłyca w sposób typowy dla populistów, zdaje się nie rozumieć, że proces historyczny to proces ciągły...A to wszystko wyłącznie w kontekście kultury amerykańskiej(USA), jeśli kontekst się rozszerzy, Lindsay wydaje się być po prostu śmieszny@wariat

(DIR) Post #AdXqUl2wefH0io2qTQ by ps@101010.pl
       2024-01-05T19:08:24Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser @rogatywieszcz @wariat Nie będę za bardzo wchodził Wam w wątek, bo jest już i tak dosyć obszerny, ale tylko dodam tabelkę z różnymi odmianami marksizmu, która ładnie pokazuje dlaczego wszystkie te ruchy i ideologie to po prostu różne odmiany tego samego. Dodam też, że “LGBT” to ideologia marksistowska, która wykorzystuje homoseksualistów w podobny sposób jak feminizm wykorzystuje kobiety, a klasyczny marksizm wykorzystuje klasę robotniczą.

(DIR) Post #AdZS4IxISu37UBAz4q by deaduser@101010.pl
       2024-01-06T13:44:07Z

0 likes, 0 repeats

@ps @rogatywieszcz @wariat Chciałbym zwrócić uwagę, że stawianie znaku równości między ludźmi a konkretną ideologią tylko dlatego, że jakieś ich zachowania akurat do niej pasują jest... powiedzmy, że dehumanizujące ale cisną się słowa znacznie w treść bogatsze...

(DIR) Post #AdZXDy2XaBLZHh3WJk by ps@101010.pl
       2024-01-06T14:41:53Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser Jest zupełnie na odwrót. To ideologia wykorzystuje grupy ludzi i ich dehumanizuje i to lewactwo stawia znak równości między ludźmi a ideologią. Mówię to z perspektywy faceta, który ma męża i którego denerwuje wykorzystywanie mojej orientacji przez ideologię serwowaną przez elgiebety (promującą transowanie dzieci, wmawianie ludziom, że są więcej niż dwie płcie, i że płeć jest “konstruktem społecznym ” a nie faktem biologicznym itd.) Idiotyzmy, prezentowane przez genderystów są słusznie atakowane z różnych stron, ale odbijają się to potem rykoszetem na osobach homo- i biseksulnych. @rogatywieszcz @wariat

(DIR) Post #AdZjsqQVzadIzkWmfI by deaduser@101010.pl
       2024-01-06T17:03:44Z

0 likes, 0 repeats

@ps Ach, co ty nie powiesz...A prawactwo to jest święte, humanistyczne i cód, miut i same kurwa orzeszki? Z perspektywy konserw nie jesteś człowiekiem, jesteś ideologią(cytat...) właśnie przez to, kim jesteś@rogatywieszcz @wariat

(DIR) Post #AdZxRihS0lI4ZPPS4m by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-06T19:35:41Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser @ps @wariat Wychodzę na chwilę z wątku i co tu się, jakaś przepychanka duopolistyczna? 😂 Mnie to nie interesuje jakby co, można mnie nie oznaczać w kłótniach. Nie mówiąc o takim wybieraniu sobie najbardziej nieżyczliwej interpretacji czyichś słów (z tym lgbt to ideologia). To do nikąd nie prowadzi.

(DIR) Post #AdZxr76iOyk7VZKqyu by ps@101010.pl
       2024-01-06T19:40:17Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Już uciekam. Zrobię swój wątek. With blackjack and hookers. 😁 @deaduser @wariat

(DIR) Post #AdZxxTT0BOg6amnDQ8 by deaduser@101010.pl
       2024-01-06T19:41:27Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Wybacz, reaguję alergicznie na kato-konserwową propagandę...@wariat

(DIR) Post #AdZyAk51j5VpskuBoO by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-06T19:43:50Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser @wariat No nie jest to chyba wyważona interpretacja tego co on robi.Nie KAŻDĄ wcale zmianę status quo tak opisuje. Tylko te, które pokazuje, że są niezmienne dla ruchów markistowskich.Jeśli „spłyca”, to raczej powiedziałbym, że ze względu na gigantyczne streszczenie które musi zrobić w krótkim czasie. Ma poza tym wiele godzin materiałów, gdzie omawia sprawy dalece bardziej szczegółowo. Nie rozumiem czemu podciągasz to pod populizm akurat.Dlaczego sugerujesz, że Lindsay nie rozumie, że historia to proces ciągły? Skąd takie przypuszczenie?Tak jak pisałem, on się wypowiada z perspektywy USA, jednocześnie pokazując nam w jaką stronę idziemy i jakich błędów możemy uniknąć, których tam w Ameryce już nie uniknięto. Można by tak raz wszak nie popełnić cudzych błędów, tylko wyciągnąć wnioski.

(DIR) Post #AdZyYiaGwLSeByx7p2 by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-06T19:48:10Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser No ale tu Ci człowiek mówi o tym jak jego osobiście dotyka propaganda strony przeciwnej. Pocieszanie kogokolwiek, że hej moim zdaniem ta druga strona barykady to życzy ci gorzej, to nie wiem do czego to ma prowadzić.

(DIR) Post #Ada37Y4MQPWFX8tFgm by deaduser@101010.pl
       2024-01-06T20:39:17Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz @wariat Pff...Chyba zacznę od Chin: nie podaje całego kontekstu historycznego prób chińskich prób zdominowania świata i kontroli społeczeństwa(a sięgają one czasów znacznie wcześniejszych, niż rewolucja kulturalna), jeśli chodzi o drugą kwestię(czyli kontrolę) to równie wielkie(choć inne nieco) zasługi mają właśnie Stany i ich służby, że o putinowskiej Rosji czy Iranie pod władzą ajatollahów nawet nie wspomnę. Trochę na marginesie: spora część ekspertów od tamtej części świata jest zdania, że Chiny czeka to samo, co spotkało Japonię czyli stagnacja, a rośnie im jeszcze solidny konkurent jeśli chodzi o gospodarkę.Dlaczego uważam, że nie ma podejścia procesowego do historii? Patrz wyżej, przede wszystkim... Poza tym, błędy przed którymi Lindsay ostrzega Europę, albo były już popełnione (niewolnictwo) kiedyś; albo nie tak dawno (kolonializm) ale są naprawione/w trakcie naprawy (dekolonizacja, chociaż de facto różnie to bywa -> Francja); albo generalnie nie przystają do kontekstu europejskiego przez wzgląd na różnorodną, dużo głębszą (w sensie czasu trwania) kulturę(kontrola społeczeństwa w stylu chińskim)...Uff...Nie potrafię takich elaboratów pisaćDokończę jutro 😄

(DIR) Post #Ada3ZDIrE78dEjrXt2 by deaduser@101010.pl
       2024-01-06T20:44:17Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz On właśnie należy do tej drugiej strony barykady, bo tylko ona używa określenia "lewactwo" i jeszcze niemal słowo w słowo zacytował "wypowiedzi" któregoś z pisowskich pajaców podając je jako własne poglądy, więc uczciwiej było kopnąć w tyłek niż poklepywac po ramieniu. O pocieszaniu nawet nie wspominając.

(DIR) Post #Adb2HL1Nt163AKYuMS by deaduser@101010.pl
       2024-01-07T08:04:34Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz ...c.d.Poczytałem sobie jeszcze tak o samym Lindsay-u jak i o "teoriach", które propaguje...W zasadzie, to temat jest do zamknięcia i nie do dyskusji: propagator prawicowych teorii spiskowych, być może niektóre sam wymyśla(patrząc po aferze "Grievance Studies").Właściwie, to Lindsaya dyskredytuje w moich oczach już sama "Krytyczna teoria rasy"... ale jak napisałem wyżej, temat nie do dyskusji@wariat

(DIR) Post #AdgCUksIGP6gj095Dk by rogatywieszcz@101010.pl
       2024-01-09T19:52:34Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser No to zaczynam od końca.Skąd taki opis jego działalności? W moich oczach kompletnie mijający z prawdą. Słuchałem trochę jego wystąpień, słuchałem części serii bullet, nic takiego nie słyszałem. Tzn owszem, mówi o tym jaką teorią kierują się ruchy marksistowskie, ale ani nie propaguje tych teorii (wręcz przeciwnie, ostrzega przed nimi) ani nie można ich nazwać przecież prawicowymi. W jaki sposób krytyczna teoria rasy dyskredytuje Lindsaya? W sensie, że to źle że o niej opowiada? Jeszcze raz - on jej nie propaguje, a wręcz przeciwnie.cc:@wariat (boś znów został dodany, chcesz li to czytać?)

(DIR) Post #AdgCnASZsR5pHwtfge by wariat@mastodon.social
       2024-01-09T19:55:53Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszcz Tak czytać spoko, ale żeby się wkręcać i gadać to nie koniecznie chyba… @deaduser

(DIR) Post #Adi92cHkJ17xetrrfs by deaduser@101010.pl
       2024-01-10T18:23:19Z

0 likes, 0 repeats

@rogatywieszczZwracam honor, Lindsay nie propaguje "krytycznej teorii rasy" tylko wyporzystuje ją jako ilustrację "powszechnego" zagrożenia marksizmem kulturowym; co byłoby śmieszne, gdyby nie było straszne...Sama teoria jest wyjątkowo kretyńska, nawet jak na amerykańskie "możliwości".Jednakowoż, to zadziwiające jak bardzo amerykańscy biali prawicowi konserwatyści czują się zagrożeni, prawie tak bardzo jak polscy katolicy.Symptomatyczne jest również, że wszelkie przytoczone przez Lindsaya przyklady "marksizmu kulturowego" godzą właśnie w białych amerykańskich konserwatystów płci męskiej@wariat