Post AdRTzzFGS0dhqCyBTk by sesivany@floss.social
(DIR) More posts by sesivany@floss.social
(DIR) Post #AdR8ve6J1dqm4CrtMu by jimmac@mastodon.social
2024-01-02T12:02:34Z
0 likes, 1 repeats
"Czech Republic having already committed and sent close to 60 percent of its own heavy weaponry stocks to Ukraine."https://www.politico.eu/article/2023-data-figures-charts/
(DIR) Post #AdRTzxv1Nmqvj8UVHs by stooovie@mas.to
2024-01-02T13:46:18Z
0 likes, 0 repeats
@jimmac @sesivany Chtělo by to nějaké dobré zprávy :( Jsem 100% za pomoc dokud to bude nutné, ale trochu se bojím že se naplňují moje představy, že Putin pomocí jej části své armády pomalu povysává zásoby a dobrou vůli z půlky světa, a pak nakráčí s obnovenou armádou a vezme si, co bude chtít.
(DIR) Post #AdRTzzFGS0dhqCyBTk by sesivany@floss.social
2024-01-02T17:06:34Z
0 likes, 0 repeats
@stooovie @jimmac Nemyslím si, že Putin na Ukrajině nasazuje jen část své armády. Je tam prakticky celá bojeschopná část. Stejně tak si myslím, že jejich sklady se vyprazdňují rychleji než západní. Že musí žebrat o munici Severní Koreu je toho důkazem.Největší riziko je, že se uzavře nějaké příměří a zatímco Západ usne v domnělém míru, Putin nechá běžet tu válečnou hydru a za 5-10 let to zase velkolepě rozjede. Tentokrát i klidně proti NATO.
(DIR) Post #AdRTzzyzhzDe82Mhl2 by schmaker@schmaker.eu
2024-01-02T17:27:55Z
0 likes, 0 repeats
@sesivany nechci ti kazit optimismus, ale ve většině rozhovorů s kompetentníma lidma (Řehka, Foltýn, lidi na UA) tvrdí opak.On sice Putler žebrá u Kima a v Číně, ale tahle válka je hlavně o dělostřelectvu a dronech - dělostřelecky je v klidu, protože má výrobní kapacity na nesmyslný množství ve srovnání s náma a drony evidentně (mj. i díky Iránu) taky nejsou takovej problém.Potěšilo by mě, kdybychom přestali být přizdisráči, ale zatím to nevypadá. UA má dostat cokoliv a bez odkladu. Dělostřelecká munice se taky měla vyrábět v nesmyslným množství už teď, po dvou letech válčení.Já chápu, že pro západ je to ekonomicky výhodný, ale přesně proto jsem naštvanej - tohle neděláme kvůli ekonomickým výhodám
(DIR) Post #AdRVOijf4QsDpZXssC by sesivany@floss.social
2024-01-02T17:33:56Z
0 likes, 0 repeats
@schmaker @jimmac @stooovie nemá kapacity na nesmyslné množství. Má kapacity na cca 2 miliony dělostřeleckých granátů ročně, přičemž v prvním roce války jich použili 10 milionů. Západní vojenský průmysl startuje pomaleji, ale kapacity jsou mnohem větší. Jen ČR rozjíždí kapacitu na 300 tisíc ročně a to jsme malá zemička. Samozřejmě je to o vůli tu kapacitu na plno rozjet.
(DIR) Post #AdRVOjbXq5yWWgkurQ by schmaker@schmaker.eu
2024-01-02T17:41:55Z
0 likes, 0 repeats
@sesivany válka probíhá druhej rok, těch 300k od nás už dávno mělo lítat - na to se snažím poukázat. Poslední informace beru z livestreamu "Operace Naděje" - čísla si nepamatuju, pamatuju si jen, že západní pomoc byla směšná ve srovnání s tím, co má rusák k dispozici
(DIR) Post #AdRW23gp64oY73yYZE by stooovie@mas.to
2024-01-02T17:48:47Z
1 likes, 0 repeats
@schmaker @sesivany @jimmac přesně, je to obří země ve válečném stavu