Post AdMYsXCjpqeupNFpho by szern@mastodon.pl
 (DIR) More posts by szern@mastodon.pl
 (DIR) Post #AdLfhD7ketUPsvVe1A by pluszysta@mastodon.online
       2023-12-30T22:10:38Z

0 likes, 1 repeats

DRODZY. Chciałabym jutro iść do jakiegoś popularnego spożywczego dyskontu i kupić sobie swój pierwszy miodek do herbaty (chcę robić fancy herbaty z goździkami i pomarańczami). Co mi polecicie? Taki najlepszy i łatwo dostępny starter dla osoby, która chciałaby polubić miód.

(DIR) Post #AdMJxxJmfrNRx9g27c by nomadbynature@101010.pl
       2023-12-31T05:42:05Z

0 likes, 0 repeats

@pluszysta ja bym polecała lipowy, tylko pamiętaj, żeby nie dodawać miodu do gorącej wody/herbaty.Możesz też kupić herbatę o wyraźnie miodowym smaku i aromacie, jakąś chińską czarną z prowincji Fujian (np. Jinjunmei).

(DIR) Post #AdML3TtJ612YNWUVea by szern@mastodon.pl
       2023-12-31T05:54:16Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature @pluszysta To fałszywy mit. Można dodawać miód do gorące herbaty i nie traci on znacząco swoich właściwości. Po pierwsze: herbata do której się go dodaje to nie wrzątek, po drugie nie wszystkie składniki miodu są wrażliwe na krótkotrwałe działanie wysokiej temperatury. Opinia chemiczki z Pszczelej Woli i doświadczenie.

(DIR) Post #AdMWZvHdsyou65Xtlw by nomadbynature@101010.pl
       2023-12-31T08:03:23Z

0 likes, 0 repeats

@szern a które są wrażliwe na krótkotrwałe działanie wysokiej temperatury?@pluszysta

(DIR) Post #AdMX03McSxNQgeKkRU by szern@mastodon.pl
       2023-12-31T08:08:06Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature @pluszysta Na przykład diastaza i inwertaza.

(DIR) Post #AdMYPLv8i2hnQw6jce by nomadbynature@101010.pl
       2023-12-31T08:23:54Z

0 likes, 0 repeats

@szern więc chyba wciąż lepiej nie wrzucać miodu do gorącej wody @pluszysta

(DIR) Post #AdMYsXCjpqeupNFpho by szern@mastodon.pl
       2023-12-31T08:29:09Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature @pluszysta One odpowkadają głównie za krystalizacje, w tym momencie  nie robi to różnicy. Pewnie, że lepiej rozpuścić miód w letnim płynie, ale dodawanie go zimą do gorącej herbaty nie jest zbrodnią i i lepiej używać miodu tak niż wcale. Dalej pozostaje w nim sporowartości prozdrowotnych.

(DIR) Post #AdMbqV8WquXNhJ0Wh6 by nomadbynature@101010.pl
       2023-12-31T09:02:25Z

0 likes, 0 repeats

@szern nie przekonałeś mnie, skoro jakieś właściwości się traci, lepiej je zachować używając chłodniejszej wody.Ale co tam, zawsze można sobie miód rozsmarować na kanapkę i popić herbatą.@pluszysta

(DIR) Post #AdMd6tjRH7myZ9ecxk by wariat@mastodon.social
       2023-12-31T09:15:47Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature Pewnie tak, ale kto czyj dobrostan jest dla Ciebie ważniejszy Twój czy miodu? No i ja właśnie bardzo lubię smak kawy z miodem i absolutnie nie przejmuję się tym co się temu miodu stanie jak go dodam do ciepłej kawy. :D@szern @pluszysta

(DIR) Post #AdMire5VkxZbQc5Z7A by hrysku@pol.social
       2023-12-31T07:24:07Z

0 likes, 1 repeats

@pluszysta Jeśli z dyskontu i na początek, to bierz po prostu raczej jaśniejszy niż ciemniejszy i raczej skrystalizowany niż płynny. Unikaj napisu „mieszanka miodów z UE i nie pochodzących z UE”, bo to 99% miodu z Chin i 1% z UE. Kup raczej coś konkretnego np. lipowy, a nie „wielokwiatowy”. Jeśli naprawdę nic nie wiesz o miodach, to jak ognia unikaj miodu do wypieków, jeśli wypieków nie planujesz. A konkretna marka z konkretnego sklepu? To nie ma znaczenia. Tak jak inni pisali: tym się przejmujesz, jeśli kupujesz poza dyskontami.

(DIR) Post #AdMkwtdxY3JT1spinA by nomadbynature@101010.pl
       2023-12-31T10:44:25Z

0 likes, 0 repeats

@wariat niech każdy robi co chce z miodem, ale niech nie mówi, że nie ma różnicy (gorąca vs. zimna) jeśli jest.Plus, zależy dlaczego tego miodu używasz, tylko dla smaku, czy dla wartości odżywczych.@szern @pluszysta

(DIR) Post #AdMmYJNmuguzWifqMa by wariat@mastodon.social
       2023-12-31T11:01:38Z

0 likes, 0 repeats

@nomadbynature Spoko jasne. Ja jak słodzę kawę to raczej dla smaku. ;-) Anyway zgadzam się z @szern w kwestii, że problem jest demonizowany często przez samych pszczelarzy, a jak się zastanowić to bez powodu. Cytryna w herbacie też pewnie traci własciwości. Wino w sosie traci najważniejszy składnik bo durny paruje. :D@pluszysta

(DIR) Post #AdQZadkRe1QMUptJhI by frankboon@pol.social
       2024-01-02T06:09:28Z

0 likes, 0 repeats

@wariatOstatnio się nad takim trunkiem właśnie zastanawiałem, będę musiał ten plan wprowadzić w życie.Cytryna w herbacie traci podobno całkiem sporo właściwości, ponadto jako herbaciany barbarzyńca zawsze zapytuję: kto chciałby herbatę z cytryną? [To jest moja dziecinna trauma, jak już jesteśmy przy temacie - też takie macie?!] @nomadbynature @szern @pluszysta

(DIR) Post #AdQZaej40duhWqFjBQ by nomadbynature@101010.pl
       2024-01-02T06:55:58Z

0 likes, 0 repeats

@frankboon zdaje się, że o cytrynie w herbacie krąży sporo mitów. Ja sama kiedyś piłam herbatę z cytryną i dużą ilością cukru, w Chinach się oduczyłam. Tu mam fantastyczny wybór doskonałych herbat, które smakują świetnie bez żadnych dodatków.Ale miodu, cynamonu, mleka, tapioki, czy suszonych owoców też czasem dodaję do herbaty, tak dla odmiany :)@wariat @szern @pluszysta